Need for Speed: Shift najava


Od svoje prve igre koja je izašla davne 1994, serijal Need For Speed imao je svojih uspona i padova. Zadnjih par godina, od kako je njegov razvoj preuzeo EA Black Box, igre iz ovog najpoznatijeg trkačkog serijala išle su uglavnom silaznom putanjom. Za to najviše možemo da krivimo ne tako kvalitetne filmove kao što su Fast and Furious i njegovi nastavci, posle čijih su prikazivanja igre sve više počele da izgledaju kao njihova bleda kopija. Pored svih neuspeha i razočarenja poslednjih godina, NFS serijal se i dalje dobro prodavao najviše zahvaljujući imenu koje na svojim leđima nosi sjajne NFS 2, NFS Hot Pursuit 2 (koji je, ujedno, možda i najbolja igra u celom serijalu) i NFS Porsche Unleashed, koja iskače iz svih kalupa klasične arkadne NFS igre.

Need for Speed Shift 03 Need for Speed Shift 06 Need for Speed Shift 01

Posle prošlogodišnjeg fijaska sa naslovom Undercover, glavonje iz Electronic Arts-a napokon su odlučile da preduzmu radikalne mere u poboljšanju. Razvoj sledećeg naslova u serijalu poverili su Slightly Mad Studios-u, ljudima koji stoje iza fantastičnih GT Legends i GTR 2. Jedan od problema koji se pojavljuje u samoj ideji i razvoju je taj da je svaki NFS naslov, sem Porsche Unleashed, bio klasična arkada, dok gorepomenuti odišu realizmom sa malim primesama arkadne vožnje, koje su manje-više morali da ubace zbog nešto šire publike. Ovo nikako ne može da bude loš potez jer je ipak, na kraju krajeva, svakom NFS naslovu falio taj mali prefinjeni dodir realizma.

Razvojni tim se vratio tematici koja je prvi put obrađena u naslovu ProStreet. Grafika je bila ok, ideja super, ali jednostavno to nije bilo to; nedostajao je dobar stari poznati NFS osećaj i igrivost. Iz demoa, koji je prikazan malom broju press redakcija, mogli smo da vidimo da, na prvi pogled, grafika jednostavno obara s nogu. Kao i u GRID-u, kamera je iz kokpita, ruke na volanu, a detalji na samoj kontrolnoj tabli su nestvarno dobro odrađeni. Kako razvojni tim kaže, igra je 95% čista simulacija vožnje sa  malim arkadnim osećajem ubačenim u nju. Prosto rečeno, upotrebljavaju stari dobri recept koji krasi naslove koji stoje iza njih. Ako im čak uspe da makar malo atmosfere iz prethodnih igara prenesu u Shift, igra najviše podseća na Forza 2, naslov koji krasi Xbox360 konzolu. Pored grafike, igračima ne bi nimalo smetalo da je i gameplay barem približno sličan toj igri. AI je, makar u ovoj fazi razvoja, glup kao i svaki prosečan igrač. Protivnički vozači će ili prerano kočiti ili suviše usko ulaziti u krivine uz manje-više odlično kočenje. Kada se nađu van puta, odradiće par pirueta, čisto da bi zabavili publiku, a i vas. Čak će napraviti pravi mali lom na stazi, tj. veliki lančani sudar, isto što bi bilo ko od vas makar jednom u igranju odradio i, naravno, odmah posle toga pohrlio za ESC dugmetom i restartovao trku. Sve u svemu, AI će biti sve pametniji kako igrate sve više trka. Moglo bi se reći da je on projekcija vašeg ponašanja u igri – voziće dobro i pružati vam otpor samo ukoliko vi to želite.

Need for Speed Shift 04 Need for Speed Shift 08 Need for Speed Shift 05

Na kraju, šta možemo reći sem da svi sa nestrpljenjem očekujemo ovaj NFS naslov. Posle svega što smo videli do sada, trejlera koji su izbačeni, demoa koji je prikazan press-u, skrinova koji u nama bude onu sujevernu i paranoičnu stranu da je sve to prošlo photoshop tretman, skoro pa smo stoprocentno sigurni da nas čeka i više nego dobar naslov. Ako razvojni tim ponovi ono šta je uradio sa GRID-om, biće svakako pun pogodak. Ostaje nam samo da čekamo kraj 2009.

 

Naziv igre: Need for Speed: Shift
Žanr igre: Vožnja
Razvojni tim: Slightly Mad Studios
Izdavač: EA Games
Datum izlaska: septembar 2009.
Screenshot-ovi: Need for Speed: Shift
Diskutujte o igri i opisu na forumu.

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*