NBA 2K9 opis


Posle dugih i mučnih godina tokom kojih smo se patili sa EA Games-ovim generičkim naslovom koji nikako da donese neku suštinsku promenu gameplay-a, kao grom iz vedra neba nam iz 2k Gamesa na PC konačno stiže NB 2k9! Naslov koju će svi ljubitelji simulacija košarke umeti da cene i o kojem su PC igrači sanjali sve ovo vreme. Tu je da nam pokaže kako je košarka sport koji veoma verno može da se prenese u igru koja svakako konkuriše da postane sportska igra broj jedan, bar na PC platformi.

NBA 2K9 - 56 NBA 2K9 - 58 NBA 2K9 - 84

Deseti nastavak 2k NBA franšize je pred nama, po prvi put na PC-ju. Pod pretpostavkom da samo mentalno retardirani fanovi simulacija košarke ili pak oni koji su poslednjih deset godina proveli na drvetu ne znaju o čemu se radi, ovom prvom rečenicom bih mogao da završim opis. Ali ne! Kad smo već dočekali, red je da svoje i oduševljenje svih poznanika koji su imali prilike da uživaju u ovom remek delu podelim sa vama. Pred sobom imamo jednu potpunu igru u kojoj je svakoj, pa i najmanjoj sitnici poklonjena ogromna pažnja i koja nama, hard core PC igračima koji na konzole gledaju sa dozom prezira, u punom svetlu otkriva opskurnu dubinu razvojnih timova, u kojoj se po nepisanom pravilu igre za konzole razvijaju daleko od dizajnera igara za PC-je, koji još uvek tavore u nekim davnim vremenima. Sada imamo dugo čekanu šansu da sa ponosom pogledamo ljubitelje konzola i uspravimo glave jer je, dame i gospodo, čekanju došao kraj!

Uvod koji je napisan pod utiscima dugogodišnjih frustracija, čiji je uzrok nedvosmisleno forsiranje konzola kao glavnih igračkih platformi, ne treba shvatiti kao pljuvačinu pomenute "elite", već kao realnost. Već duže vreme nemamo prilike da uživamo u pravim next-gen igrama, koje su rezervisane isključivo za konzole. Taj termin, kojem se vlasnici tih kutija danas smeju kao već zastarelom, nama tek sada polako otkriva mogućnosti besnih mašina za koje smo iskeširali i do tri puta više nego što bi koštao PS3, ili više u slučaju Xbox-a 360, a nismo dobili gotovo nijednu igru kao ekskluzivu koja može iskoristiti taj potencijal. Polako se situacija menja i svedoci smo brojnih portova gde NBA 2k9 i nije prava perjanica predstojeće revolucije PC igara, već iz prikrajka strpljivo čeka da i na nju skrenemo pogled. A kad se malo bolje zagleda i skine skrama sa očiju i obriše prašina koju nam je poslednjih XY nastavaka verzija sportskih simulacija "velikih" kompanija bacilo u lice, ubeđujući nas da je PC platforma jednako važna kao antički PS2, ima šta da se vidi.

NBA 2K9 - 78 NBA 2K9 - 79 NBA 2K9 - 81

NBA 2K9 isporučuje tačno ono što smo očekivali i što je razvojni tim obećao. Modovi koje imate prilike da igrate su manje-više klasični, ali posebnu pažnju privlače NBA Blacktop i Assosiation mod. U prvom imate prilike da učestvujete u partijama uličnog basketa, takmičenju u šutiranju trojki i veoma teškom nadmetanju u zakucavanjima. Ništa posebno, reklo bi se, ali ovaj skup mini igara dodatno obogaćuje igru i pruža vam priliku za predah posle par maratonskih NBA sezona. Associaton je priča za sebe. Kao i u većini drugih sportskih igara, ovo je menadžerski mod. Kroz NBA sezonu vodite tim po izboru, sve vreme se trudeći da lansirate neke nove zvezde i postignete što bolje rezultate. Ono što apsolutno oduševljava je individualni trening, koji sam po sebi donosi dobrih 5-6 sati zabave, dok akcija ne postane repetitivna jer svaki igrač ima drugačiji stil u odbrani i napadu i potrebno je dosta vremena za privikavanje na pokrete igrača od kojeg planirate da stvorite novog Džordana. Kod treninga, nažalost, dolazimo do prvih bagova. Pri uvežbavanju šutiranja trojki, na primer, igrači koji sakupljaju lopte ispod koša iz nekog čudnog razloga, umesto da vam bace loptu kako biste što pre uputili naredni šut, trče u krug kao pogubljene ovce i potpuno vam unište koncepciju treninga. To i ne bi bio neki naročit problem da sam trening nije vremenski ograničen. Pored ovog, postoji određeni broj sličnih bagova koji će, nadamo se, biti ispravljeni prvim patch-evima. Sve u svemu, pored sjajnog Associaton moda, ostali sadržaji su uglavnom očekivani, poput zaključanih bonusa koje otključavate ispunjavajući različite zadatke u utakmicama ili kreirajući sopstvenog superstara itd. Posebno je interesantna opcija to što će kroz "Living Rosters" u narednim mesecima periodično biti izbacivani novi "roster" patch-evi, koji će osvežavati bazu igrača, menjati ocene zavisno od partija igrača pruženih na pravim NBA utakmicama i dodavati nove transfere.

Gameplay koji NBA 2k9 nudi je apsolutno zapanjujući! Tolika realnost kojom su utakmice simulirane do sada nije viđena u jednoj sportskoj igri. Kontrole, kojima je u početku prilično teško ovladati, omogućavaju vam gotovo svaki pokret u odbrani ili napadu koji možete zamisliti. Od raznovrsnih driblinga, preko odvojenih kontrola za centre i bekove u napadu, do različitih načina na koje možete nadmudriti protivničkog igrača u odbrani. Odvojene kontrole za centre i bekove podrazumevaju posebne komande za klasične "finte" visokih igrača poput rolinga i horoga, dok kontrole za bekove nude četiri različita pravca ka kojima možete usmeriti polaganje iz dvokoraka i tako nadigrati daleko više i jače igrače koji bi pri normalnom šutu na koš u 100% slučajeva blokirali vaš pokušaj. Jedini problem koji se tiče gameplay-a je svakako kriva učenja. Potrebni su sati i sati upornog vežbanja da biste uspešno igrali na najvišoj težini. Casual igračima će ovo biti problematično iz razloga što ne može svako uložiti više od deset sati igranja samo da bi uvežbao osnove i uspešno ih izveo u datoj situaciji, ali oni malo tvrdoglaviji koji u jednoj igri uživaju nedeljama teško da će primetiti bilo kakva ponavljanja jer je spektar poteza toliko bogat da je gotovo svaka akcija neponovljiva. Sve zvezde imaju svoje poteze realno prenete u igru i pravo je uživanje gledati driblinge Brajanta, zakucavanja Lebrona ili trojke Novickog, jer svi ti potezi izgledaju vrlo živahno i atraktivno.

Gledajući sa tehničke strane, trenutno ne postoji PC sportska simulacija koja može parirati dometima ove igre. Svaki aspekt je apsolutno savršen! Grafika je na veoma visokom nivou i pri zumiranju kamere možete videti kapljice znoja na igračevom čelu, karakteristične tetovaže i sve sitne detalje uz pomoć kojih je nemoguće ne prepoznati omiljene NBA zvezde. Modeli su fantastični, animacija zaista podseća na "prave ljude", a realistična fizika lopte čini da postavljanje vaših igrača pri skoku ima poentu i preskriptovane akcije koje u drugim igrama toliko često srećemo baš zbog toga ne postoje. Možda jedina zamerka koja se može uputiti na račun grafike su ruke igrača, koje su modelovane nalik na naslove od pre dobrih pet godina, kada su kockasti i nesrazmerni prsti igrača imali prođu. Pored odlično animirane publike, prelepih hala i svih ostalih detalja koji čine da se osećate kao da ste u žiži dešavanja prave NBA utakmice, ostaje potpuno nejasno zbog čega se dizajnerski tim nije malo ozbiljnije pozabavio ovim detaljem, pa šake igrača izgledaju tako nezgrapno. Jedini ozbiljniji minus, kada se malo bolje raščlani čitava igra, može se uputiti na račun zvuka. I tu su bagovi odneli omanji danak. Komentatori, iako odlično usnimljeni i činjenica je da raspolažu ogromnim brojem fraza kojima prate utakmicu, vrlo često ponavljaju iste rečenice. Recimo, iako igrač nije povređen, oni insistiraju na tome kako je "pravo čudo ovako dobro igra povređen" itd. To je propust koji se, pored inače izvrsne prezentacije, nikako nije smeo dozvoliti. Ostatak zvuka je za malo više od prelazne ocene, jer se odabrani soundtrack pokazao kao monoton zbog forsiranja melanholičnih numera uključenih izvođača. Sveukupna atmosfera je, pored svih pomenutih mana, zaista do sada najbolje reprezentovana sportska simulacija i prikazaće vam NBA utakmice u sasvim novom ruhu u odnosu na ono na šta smo navikli.

NBA 2K9 - 61 NBA 2K9 - 62 NBA 2K9 - 72

Ispod crte ostaju sitni bagovi, koji će najverovatnije biti ispravljeni u narednim verzijama igre. Vizuelna prezentacija i atmosfera su daleko iznad bilo koje crte koju možemo podvući, a gameplay koji NBA 2k9 predstavlja je nešto što do sada na PC-ju nismo imali prilike da iskusimo. Pored nje takmac iz EA tabora nema ama baš nikakve šanse i izlazak ove igre za PC, nadajmo se, označiće jednu novu epohu simulacija sportskih igara na našoj omiljenoj platformi i zauvek nadmašiti koncept "kvantitet iznad kvaliteta". Ako još uvek niste nabavili ovu igru, sada je pravo vreme da to učinite.

Naziv igre: NBA 2K9
Žanr igre: sportska simulacija
Razvojni tim: 2k Sports
Izdavač: 2k Sports
Datum izlaska: 20. oktobar 2008.
Screenshot-ovi: NBA 2K9
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija
:
CPU: 2.4 GHz P4 procesor ili AMD ekvivalent
RAM: 512 MB
VGA: 128 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: 2.4 GHz P4 procesor ili AMD ekvivalent
RAM: 2 GB
VGA: 256 MB

Ocene:
Grafika 90
Zvuk 80
Igrivost 99
90/100 Izvanredno
+ izvrstan gameplay, fantastična atmosfera
– bagovi, manji nedostaci u grafičkoj prezentaciji

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*