Nancy Drew: The Phantom of Venice opis


Deset godina nakon prve Nancy Drew avanture, dolazi osamnaesti nastavak. Podjednako zarobljen u vakuumu mediokriteta kao i njegovi prethodnici, Phantom of Venice pokazuje uobičajene naznake tehnološke, strukturne i fabularne zaostalosti, koje bi većinu avanturističkih serijala sahranilo već nakon nekoliko premijernih nastavaka. Zašto onda Nancy slavi desetogodišnjicu u virtualnom svetu?

Phantom Of Venice 01Phantom Of Venice 02Phantom Of Venice 03

 

Once Upon a Time in America

Zasnovane na književnom serijalu nepostojeće umetničke vrednosti, avanture Nancy Drew od samog nastanka bile su planirane kao masovni konzumentski proizvod, namenjen, pre svega, fanatičnim tinejdžerskim obožavateljkama na tlu SAD-a. Zapravo, glavni problem čitavog serijala počinje i završava sa njegovom publikom.  Naime, za razliku od većine avanturističkih naslova, koji svoju publiku pretežno traže u zrelijem igračkom telu, ND je isključivo skocentrisana na fanove licence. U prevodu, ljudi koji su u većini slučajeva imali tek minorna iskustva sa žanrom. Posledica ovakvog sleda bio je casual pristup klasičnoj avanturističkoj prezentaciji, koji će, usled masovne produkcije, dovesti do nestanka  kvalitativnih normi.

Zašto tone Venecija?

Ovogodišnje avanture gospođicu Drew vode u Veneciju, grad bogate kulturne i umetničke istorije. Na poziv ekscentrične bogatašice iritantnog glasa Prudence Rutherford,  Nancy stiže kako bi tamošnjoj policiji pomogla u hvatanju Fantoma, misterioznog kradljivca umetnina. Već na samom početku autori prave krucijalnu grešku u oblikovanju fabule: našoj teen detektivki daju ulogu tajnog agenta državne službe,  što je u najmanju ruku stupidna i nadasve nemoguća situacija.  Sama direkcija fabule može se nazvati solidnom, barem u okviru kriminalističkog pulp žanra. Za razliku od prošlog dela, koji je po tom pitanju gotovo došao do krajnjih okvira šablona u kojem se nalazi, karakterizacija u POV čini se kao očigledan korak unazad, ponajpre iz razloga što su likovi koje ćete upoznati nezanimljivi, ponekad čak i iritantni. Dijaloška naracija je pristojnog kvaliteta, te se po tom pitanju ne razlikuje od standarda prethodnika. 

Kontrolni interfejs je ostao nepromenjen, tako da možete očekivati klasičnu čvornatu p&c izvedbu. S druge strane, slideshow kretanje bez mogućnosti rotacije za 360 stepeni najbolji je prikaz koliko je  Her Interactive zaostao za osnovnim tehnološkim činjenicama.  Inventar je identičan kao u prethodnicima, jednako neorganizovan i pojednostavljen, bez nekih elementarnih funkcija poput naziva predmeta. Tokom igre moguće je pregledavati sva zapažanja iz okoline i listu zadataka koje možete izvršiti, što je svakako dobrodošao dodatak, doduše, prisutan već nekoliko godina u serijalu.

Phantom Of Venice 05Phantom Of Venice 06Phantom Of Venice 07
 
Interaktivni delovi igre sadrže blage varijacije u odnosu na ustaljenu detektivsku formu. Nancy je ovaj put u ulozi tajnog agenta, tako da su u sam gameplay integrisani minorni špijunski elementi, poput posmatranja osumnjičenih dvogledom. Veći deo igre ipak ćete provesti u rešavanju zagonetki i u razgovoru sa drugim likovima. Raznolikost zagonetki konstanta je ND serijala, a ni POV nije izuzetak. Većina ih je dobro integrisana u radnju, sa izuzetkom nekoliko poslednjih izazova, koji se čine
krajnje forsirani. Kombinacija inventarskih i logičkih problema ravnomerno je raspoređena. Za razliku od prošlog nastavka, većina mini igara koje se pojavljuju  ili su reciklirane ili su frustrirajuće. POV takođe poseduje blagu nelinearnost, tako da je određene delove moguće rešavati slobodnim odabirom. Korišćenje karte prilikom putovanja Venecijom još je jedna poznata, ali funkcionalna opcija. Jedina istinska novost odnosi se na tzv. hidden object kadrove, interaktivne delove gde nemate uobičajenu signalizaciju kursora na interaktivni predmet, tako da traženi predmet morate sami pronaći, pronalaženjem datog objekta. Ova novost delimično je iskorišćena tokom igre, i najčešće se pojavljuje kao prepreka za pronalaske bonusa.
 
Grafički aspekt POV-a dodatno je nazadovao u odnosu na Legend of the Crystal Skull, što je uzrok forsiranja eksterijera u odnosu na enterijere prethodnog dela. Najveći nedostatak grafičke prezentacije je u pozadinama lokacija, koje su dizajnirane kombinacijom 2D grafike i niskorezolucijskih fotografija, što stilski narušava atmosferu impresivne venecijanske okoline. S druge strane, retke vodene površine izgledaju fotorealistično, a to dodatno pojačava sveopštu kontradiktornost kada je
grafički stil u pitanju. 3D likovi su solidnog kvaliteta, sa posebnim naglaskom na  facijalnu animaciju, dok su ostale, najblaže rečeno, tragikomične. 

Muzičke kompozicije možda su jedini aspekt kojem se ne mogu uputiti konkretne zamerke. Ugodna mešavina mandoline i gudačkih instrumenata daju prepoznatljivi venecijanski tradicionalni zvuk, koji značajno popravlja atmosferu narušenu grafičkom inferiornošću. Zvučni efekti su, takođe, pristojni. Glumačka izvedba dosta varira u svojoj prezentaciji. Tako, recimo, većina likova ima uhougodne glasove, no prilikom iole dramatičnih momenata njihov nekvalitet dolazi do punog izražaja.

Phantom Of Venice 10Phantom Of Venice 14Phantom Of Venice 24 

   Beskonačan niz

Na kraju,  Nancy Drew: The Phantom of Venice čini se kao još jedan beznačajan nastavak u beskonačnom nizu ND avantura. Fanovima će se svideti, a oni koji to nisu
mogu ga bez griže savesti zaobići. No, nakon završenog osamnaestog izdanja proslavljene detektivke, neki pogled  u budućnost serijala čini se nadasve pesimističan i nimalo ohrabrujuć.
 
 
Žanr igre: avantura
Razvojni tim: Her Interactive
Izdavač: Big Fish Games
Datum izlaska: jul 2008.
Veličina: 1 CD
Diskutujte o igri i opisu na forumu
 
Minimalna konfiguracija:
CPU: Intel Pentium III 1 GHz ili AMD Sempron 2000+ 1 GHz
RAM: 128 MB
VGA: Geforce 4Ti 64 MB / ATI Radeon 9200 64 MB
 
Preporučena konfiguracija:
CPU: Intel Pentium IV 2 GHz ili AMD Sempreno 3000+ 2 GHz
RAM:256 MB 
VGA: Geforce 5500 128 MB / ATI Radeon 9550 128 MB
 
Ocene:
Grafika: 42
Zvuk: 75
Igrivost 56
 

58/100 Mediokritet 

+ Muzika, zagonetke, facijalna animacija
– Grafika, prezentacija, inventar, animacije, karakterizacija

 

 

 

 

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*