Mount & Blade opis


U vremenima kada interes tržišta diktira kvalitet igara, iako bi trebalo da je obratno, nismo često u prilici da sretnemo kvalitetan RPG koji donosi nešto novo u žanr. Još su ređi slučajevi kada nezavisni razvojni timovi prezentuju ideju koja ima toliko potencijala kao Mount & Blade. Sve je počelo kao mali projekat simulacije srednjevekovne borbe koji je realizovao bračni par iz Turske, a dobili smo jedan od najinteresantnijih RPG koncepata današnjice koji konstantno evoluira.

Mount&Blade 01 Mount&Blade 02 Mount&Blade 03

Posle nekoliko godina od najranijih alfa verzija M&B sada konačno imamo punu verziju. Igra je sve vreme bila dostupna javnosti i kreatorski tim TaleWorlds je konstantno imao veoma dobru komunikaciju sa igračima širom sveta čije su predloge uključili u igru i obogatili je brojnim poboljšanjima. Za svaku pohvalu je i otvoreni engine koji pokreće igru, pa tako imamo brojne modove koje je napravila igračka zajednica i koji donose sasvim drugu dimenziju.

Mount & Blade je RPG kombinovan sa real time strategijom. Koncept zvuči poznato, ali je sve veoma sveže i donosi sate i sate dobre zabave. Posebno treba izdvojiti da ovde nećete sresti nikakve vilenjake, patuljke ili orke. Veoma retko za jedan RPG, Mount & Blade nema ama baš nikakvih fantazijskih elemenata i sve je podređeno maksimalnoj realnosti.  Po startovanju igre čeka vas odličan tutorijal koji objašnjava veoma kompleksan sistem borbe. Možete napraviti lika kakvog želite i, osim izgleda, možete birati pol, njegovu istorijsku pozadinu i veštine kojima raspolaže. Veoma interesantan sistem kreacije od samog početka čini da osećate veoma ličnu vezu sa likom kojeg vodite kroz igru. Otvoreni svet koji istražujete razvija se i živi sa vama i zavisi od svakog vašeg postupka. 

Mount&Blade 06 Mount&Blade 07 Mount&Blade 08

Kada krenete sa sakupljanjem vojske, možete izabrati kojem kraljevstvu ćete se prikloniti i birate između pet frakcija. Pošto je svet igre smešten u kvaziistorijsko okruženje fiktivne imperije Calradia mračnog srednjeg veka, nacije sa kojima sarađujete imaju svoje korene u pravoj istoriji. Nordi su narod koji je došao iz udaljenih krajeva preko mora i raspolaže jakom pešadijom. Njihova paralela ka stvarnoj istoriji su neustrašivi osvajači Vikinzi. Druga frakcija su Vaegiri. Korene vuku od Ruskog carstva i raspolažu jakim strelcima i teškom konjicom. Naredno kraljevstvo se zove Swadian i predstavlja srednjevekovnu Englesku ili Francusku i shodno tome, ima vojsku sačinjenu od teške konjice koju podržavaju beskrajne linije samostrela. Khergiti su pandan mongloskoj Zlatnoj hordi ili Turskom carstvu i gotovo čitava vojska koju vode u ratne pohode je laka konjica, pretežno naoružana lukom i strelom. Poslednji, ali ne i najmanje važan narod su Rhodoci. Najbogatije kraljevstvo, koje poseban akcenat stavlja na trgovinu, ima trupe koje čine kopljanici podržani samostrelima. Sve frakcije u igri su izuzetno aktivne i stalno imate priliku da pratite ili učestvujete u opsadama gradova, bitkama na otvorenim poljima ili odbranama zamkova. Pored njih postoje i nezavisne jedinice, poput raznih bandita koji vas napadaju na otvorenim putevima ili beže od vas, zavisno od veličine vojske koju vodite.

Sadržaja ima toliko mnogo da ćete možda tek posle 20 ili 30 sati igranja primetiti potpuno odsustvo priče, što je možda i jedini pravi nedostatak igre. Sasvim otvoreni svet vam nudi tu mogućnost da radite bukvalno šta god poželite. Možete se dokazivati u arenama, na srednjevekovnim turnirima gde ćete zaraditi velike količine novca koji vam je potreban za stalno unapređivanje opreme i održavanje vojske. Kvestove dobijate od svih plemića koji podržavaju kraljeve, od starešina sela ili potpuno nasumičnih likova koje možete sresti u krčmama velikih gradova. Misije variraju i neke od njih su veoma teške i zahtevaju strpljiv pristup kako bi se obavile. Ako dovoljno napredujete u hijerarhiji nekog od kraljevstava, dobijaćete na upravljanje svoja sela i zamkove koje razvijate i branite. U selima možete graditi objekte koji doprinose različitim bonusima. S vremena na vreme ćete učestvovati i u masovnim opsadama protivničkih zamkova i te bitke su naročito zanimljive. Naročito je interesantan izbor oružja i oklopa koje možete kupiti u gradovima. Nema nikakvih magijskih mačeva ili oklopa i sve oružje u igri je modelovano prema arsenalu kakvim su pravi srednjevekovni borci imali prilike da raspolažu. Konji, koje takođe možete kupovati ili zarobiti u bitkama, dosta se razlikuju po klasama i neki od njih zaista mogu da donesu prevagu u bitkama svojom snagom, brzinom ili okretnošću.

Mount&Blade 09 Mount&Blade 11 Mount&Blade 12

Put razvoja lika je odlično osmišljen i još bolje realizovan, pa je napredovanje veoma logično. Svoj alter ego u igri razvijate putem poena koje dobijate level up-om i ulažete u željene kategorije, ali veština borbe određenim klasama oružja napreduje i učestalom borbom. Od vaših atributa i veština zavisi gotovo svaki vaš postupak, pa i veličina vojske koju možete voditi sa sobom. Obična vojska koju regrutujete u bilo kom gradu ili selu napreduje zajedno sa vama i razvija se kroz klase. Posebni saputnici i sapatnici koje možete pokupiti usput su i heroji. Od dvadesetak njih između kojih možete odabrati, svako donosi svoju priču i set veština kojima može pomoći ili čak odmoći vašoj družini. Prema nekima od njih ćete svakako osećati posebnu privrženost jer se ponašaju veoma životno i imaju svoje prohteve i stavove. Sa herojima je malo
drugačija situacija nego sa regularnim trupama jer oni ne mogu poginuti u borbi i njihovu opremu možete menjati, a takođe i prilikom level up-a razvijate njihove veštine isto kao i svoje.

Gameplay zaista izdvaja ovu igru od mora sličnih i pravo je čudo kako do sada nijedan RPG nije dostigao ovaj stepen razvoja borbe. Naime, vodeći svog lika imate priliku da se okušate u borbi prsa u prsa i na konju. Potrebno je dosta vremena da naučite mehaniku borbe i ne dozvolite da vas to obeshrabri jer zaista imate šta da propustite. Borba funkcioniše tako što pokretima mišem kontrolišete stranu na koju ćete zamahnuti ili blokirati protivnikov udarac. Na konju je sve to malo teže jer morate kontrolisati i brzinu kojom se krećete. Kako napredujete, lakše ćete koristiti različita oružja i nanositi više štete, ali imajte u vidu da i vaši protivnici napreduju.

Kad smo kod tehničkih karakteristika, treba imati u vidu razvojni tim i nisku cenu same igre. Grafika nije uopšte loša, naravno da nije na nivou naslova AAA produkcije, ali sasvim solidno predstavlja srednjevekovni svet. Modeli likova su sasvim dobri, mada svi izgledaju nekako zdepasto. Oprema izgleda vrlo lepo i realistično je modelovana. Polja na kojima se bitke odvijaju su veoma živopisna i sve je dizajnirano tako da izvuče maksimum iz već zastarelog engine-a koji pokreće igru. Zamerke se mogu postaviti na račun celokupnog zvuka u igri jer ga većina likova nema i ne izgovaraju rečenice koje pratite isključivo kroz tekst. Muzika, s druge strane, malo poboljšava situaciju i doprinosi ionako izuzetnoj atmosferi teškog života u tim vremenima koji srećete bukvalno na svakom koraku.

Mount&Blade 18 Mount&Blade 20 Mount&Blade 27

Valja napomenuti da je ova igra, iako sada zvanično u pozlaćenoj verziji, u konstantnom procesu razvoja i kada jednom kupite ključ, tj. serijski broj i samim tim svoju kopiju igre čije nove sadržaje skidate sa zvaničnog web sajta, zauvek posedujete Mount & Blade i sve naredne verzije koje će vremenom izlaziti. Posebno ohrabruje veoma aktivna modding zajednica koja u kontinuitetu obogaćuje M&B novim i zanimljivim sadržajem. Ova igra nikako neće pokrenuti revoluciju u svetu RPG igara, ali posle neverovatnog broja klonova već prastarih hitova pravo je osveženje i dokazuje nam da RPG žanr nije mrtav i da ima još toliko toga da se kaže.

Naziv igre: Mount & Blade
Žanr igre: RPG
Razvojni tim: TaleWorlds
Izdavač: Paradox Interactive
Datum izlaska: 16. septembar 2008.
Screenshot-ovi: Mount & Blade
Diskutujte o igri i opisu na forumu
 
Minimalna konfiguracija:
CPU: 2.0 GHz P4 procesor ili AMD ekvivalent
RAM: 512 MB
VGA: 64 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: 2.4 GHz P4 procesor ili AMD ekvivalent
RAM: 2 GB
VGA: 256 MB

Ocena:
80/100 Impresivno

+ izuzetna mehanika borbe, raznovrsnost gameplaya, sloboda u igri
– odsustvo bilo kakve glavne priče, tehničke karakteristike zastarele

Popularno na PCigre.com

1 Comment Lupi i ti nešto!
  • ficko
    ficko

    kako mogu da instaliram igricu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*