MotoGP 08 opis


Sportske simulacije zasnovane na legitimnim licencama prava su retkost na PC-ju: ili ih nema uopšte, ili ih ima samo toliko da bi postojale. Na svu sreću ljubitelja MotoGP-a, jedina simulacija vožnje koja prati moto šampionat sveta je i više nego dobra.

Glavna razlika ove godine je to što je Capcom “oteo” licencu THQ-u i nakon izbacivanja verzije za PS2 veliki broj igrača je shvatio da je to bio odličan potez glavonja, iako je u nekim trenucima igra bila više nego teška. Ove godine Capcom debituje na polju PC platforme, ali isto tako i na PS3 i Xbox360 konzolama. Posle introdukcije sa pomalo konzolaškim menijem, imate izbor između par modova koji su očekivani za ovakav tip igre: Single Race, Time Trial, Challenge, Championship (gde ćete moći da odigrate sezonu u koži zvezde MotoGP-a), ali je ipak najveći akcenat stavljen na Career mod.

MotoGP 08 10 MotoGP 08 14 MotoGP 08 17

Simpatična novina je uvođenje slabijih klasa šampionata i motora. Tu su, za razliku od prošle godine, 125cc i 250cc motori. Slabiji motori znače manju brzinu, kao i manju opasnost po vozača, ali i ne tako zanimljivu vožnju. Ukoliko igrate Career mod, polazite od najslabije klase, preko srednje, do najjače. Ako želite da napredujete, moraćete da skupljate nadogradnje motora koje su raspoređene u četiri glavne oblasti: maksimalna brzina, ubrzanje, kočenje i vučna snaga. Ujedno, ovo je i najzanimljiviji mod koji će vas dugo držati pored monitora dok napredujete kroz igru. Za razliku od ostalih, ovde ćete moći da napravite svog vozača preko fizičkog izgleda, do izgleda motora i detalja na vašoj kacigi, a ne samo uzeti izgled neke proslavljene zvezde. Mana je što traje samo pet virtualnih godina, a to nekada može biti jako malo.

Grafika je sasvim pristojna za ovaj tip igre, ali ipak nedostaju neki zanimljivi efekti. Recimo, poznati efekat Heat Haze-a, koji postaje nezaobilazan u vožnjama nove generacije. Nikada nećete videti dim koji bi trebalo da se stvara cepanjem guma, kao ni oštećenja na vozaču ili samom motoru. Ukoliko udarite u gumenu barijeru pokraj staze, vaš motor će izgledati upravo onako kakav je bio i nakon same proizvodnje, bez ijedne ogrebotine ili ulubljenog dela, a vozač bez trunčice prašine na sebi. Za razliku od grafike/dizajna igre, zvuk je na odličnom nivou. Ukoliko imate 5.1 ozvučenje, a jeza će vas prolaziti svaki put kada masa motora kreće sa startne pozicije.
 
Kada je u pitanju fizički model igre, postavlja se par sumnjivih pitanja. Duel vozača jednostavno ne postoji. Kvarna obaranja nikada ne mogu biti ostvarena, a ukoliko želite da sletite sa vašeg motora zakucavajući se u vozača ispred ili sa strane, nećete uspeti. Sudaranje motora najviše liči na sudaranje automobila u luna parku. Iz nekog razloga vam tu nije data sloboda, što ume baš da iritira. Iskoristite to kao prednost jer možete da pratite i gurate vašeg protivnika do krivine, gde će kočenjem i vas usporavati. Baš zbog takve fizike između vozača/motora čini vam se da oko svakog motora postoji gumeni štit koji ne dozvoljava “prljavu igru”. Ljubiteljima motora će smetati činjenica da kočenje najviše liči na usporavanje. Neće ostavljati trag vašeg zadnjeg točka, a kada budete hteli da ulazite u krivine driftovanjem, često to nećete moći uraditi. Sa druge strane, svaka staza ima svoje prečice koje možete koristiti, ali isto tako postoje one čije će korišćenje biti sankcionisano odgovarajućom kaznom. Praktično rečeno, ukoliko pazite na vožnju, kočenje vam i neće biti potrebno na nekim nivoima težine. Sa druge strane, svako veće spuštanje pri skretanju sa mešanjem makar malog dodira dovešće do brutalnog padanja motora i vozača.

MotoGP 08 19 MotoGP 08 29 MotoGP 08 35

U igri postoje tri nivoa težine: Arcade, gde će vožnja najviše izgledati kao trke iz Midnight Club-a, Advanced, gde ćete osetiti mali izazov tokom vožnje i Simulation, za šta vam je potrebno stvarno dobro umeće baratanja gamepadom ili nekim drugim pomoćnim uređajem. Za nove igrače: na početku možete pohađati mali tutorial koji će vam najviše pomoći pri odluci koja težina vam najviše odgovara. Podešavanja motora vam neće biti toliko bitna u prva dva nivoa težine, ali na poslednjem će biti itekako presudno poznavanje staze, motora i, naravno, svojih mogućnosti. Mala greška u podešavanju prednjih i zadnjih kočnica može vas bacati na zemlju u svakoj krivini.

Multiplayer je odrađen odlično. Uvek je zanimljivo voziti protiv živih protivnika, pogotovo ako je AI prokleto precizan, kao što je ovde slučaj, gde ne promašuje idealnu putanju tokom vožnje. Na internetu se pamti samo poslednji rezultat trke, tako da je nemoguće odigrati celu sezonu. Zahtevnost je zaista mala, pa da će ovaj naslov pokrenuti svako ko ima kompjuter star i do 3-4 godine. Igra radi tečno, bez padanja framerate-a, ali, iskreno, nema previše zahtevnih efekata koji bi zaposlili vašu grafičku i fizike koja bi mučila vaše dvoglave ili četvoroglave procesore.

MotoGP je sasvim solidna, ali ipak malo daleko od fantastične simulacije vožnje. Sve ovo može bolje, šta je jasno i programerima. Iskreno se nadamo da će Capcom naučiti iz svojih grešaka i sledeće godine nam pružiti simulaciju kakva dolikuje ovom fantastičnom sportu. Igra će držati kako one koje se prvi susreću sa ovakvim tipom igre, tako i hardcore igrače koje preferiraju vožnje.

Naziv igre: MotoGP 08
Žanr igre: Vožnja
Razvojni tim: Capcom
Izdavač: Capcom
Datum izlaska: 28. oktobar 2008.
Diskutujte o igri i opisu na forumu.
Ostatak screnshot-ova: MotoGP 08

Minimalna konfiguracija:
CPU: 2.2 GHz Intel Pentium 4 ili AMD ekvivalent
RAM: 512MB
VGA: Nvidia GeForce 6600 128MB ili bolje, ATI Radeon x1600 ili bolje sa podrškom za SM3.0

Preporučena konfiguracija:
CPU: Core 2 Quad ili AMD ekvivalent
RAM: 2GB
VGA: NVIDIA Geforce 8600GT 256MB ili ATI Radeon 2600 256MB

76/100 Solidno

+ 3 klase motora, dobar osećaj brzine
– fizika, grafika, karijera traje samo 5 godina

Popularno na PCigre.com

2 Comments Lupi i ti nešto!
  • Gica
    Gica

    Kako je sifra za Moto Gp 08???

  • sevko
    sevko

    jel moze na 512ram graf 128 ge forece 5200 procesor 1.80ghz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*