Mirror’s Edge najava


EA Digital Illusions izdaće za koji mesec jednu akcionu avanturu za koju veruje da će vas neprestano držati na ivici stolice dok igrate. Mirror’s Edge koristi koncepte čije ste začetke videli u igrama poput Prince of Persia i Assassin’s Creed, unapređuje i povezuje, prebacujući perspektivu u prvo lice, čime celokupna akcija postaje mnogo ličnije i uzbudljivije iskustvo. Za sve vas koji se divite veštini momaka koji se bave parkour-om i slobodnim trčanjem, ovo je prilika da pogledate svet njihovim očima i osetite brzinu i adrenalin makar u sigurnosti svojih domova.

Mirror's Edge 03 Mirror's Edge 05 Mirror's Edge 13

Totalitarno društvo u ulozi Velikog brata koji nadgleda i strogo kontroliše svakog pojedinca neiscrpna je tema  (setimo se samo Orvelove 1984-te), intrigantna u romanima i filmovima, ali njena izvesnost u realnom svetu prava je noćna mora i najuzornijih građana. Danas i u najsavremenijim državama koje sebe predstavljaju kao prestonice demokratije, pod izgovorom očuvanja sigurnosti građana od mogućih terorističkih napada, kontrola razmenjenih informacija preko telefona, pošte ili interneta zadire daleko u sferu kršenja prava pojedinaca na privatnost.  Totalitarni režim u igri Mirror’s Edge  naterao je ljude da se snalaze za komunikaciju bez nadzora države preko specijalne agencije koja koristi kurire za prenos informacija. Vaš lik, devojka po imenu Faith, jedan je od ovih kurira koji koji se hrabro suprotstavljaju snagama zakona pokušavajući da prenošene informacije sigurno dopreme do cilja. Ona je odrasla na ulici nakon što su joj roditelji poginuli u protestima. Priča prati njena nastojanja da oslobodi svoju sestru od korumpiranog sistema, dok prenosi poruke za kriminalno podzemlje i beži od vladinih agenata.

Mirror's Edge 07 Mirror's Edge 09 Mirror's Edge 10 

Neobičan gameplay jedna je od novina ovog naslova. Naime, iako je trčanje, skakanje i pentranje bilo više nego impresivno u ovogodišnjem hitu Assassin’s Creed, kreatori Mirror’s Edge dodali su jedan novi uslov – održavanje brzine. Kada Faith počne da trči, moraće na svom putu da prevazilazi razne prepreke, što će zahtevati da se nekad prebaci preko njih, klizne ispod, preskoči velike razdaljine i uhvati se rukama za ivicu, ili poput princa iz Persije pretrči određeno rastojanje po vertikalnom zidu. Ona će biti uspešna u tim akcijama jedino ako trči neprestano i održava brzinu; svako usporavanje ili saplitanje dovešće do gubljenja ravnoteže ili jednostavno nemogućnosti prelaženja određene prepreke (neće moći da doskoči na suprotnu ivicu ako se ne odbaci određenom brzinom pri skoku). Cilj je da akcija bude kontinualna, dok Runner Vision sistem ukazuje na elemente u okolini sa kojima igrač može da ima interakciju (platforme na koje može da doskoči, cevi za koje može da se uhvati) bojeći ih u crveno. Očigledno da se od igrača zahteva odlična koncentracija, brzina refleksa i koordinacija sa neprekidno promenljivom situacijom na ekranu. Ova „kurirska intuicija“ slaće sve suptilnije i suptilnije naznake kako napredujete jer ćete i sami već naučiti koji se elementi mogu iskoristiti da bi se stiglo do cilja. Sami ćete birati efikasniju putanju i rešavati neku vrstu zagonetke jer će samo neke od njih omogućiti očuvanje momenta sve do krajnje tačke. Kontrola lika bi trebalo da bude osetljiva na sadržaj i intuitivna – kada nailazite na prepreku pritiskom na dugme naviše Faith će je preskočiti u trku ili se uz nju uspentrati, ili skočiti i uhvatiti se za žicu koja je iznad, dok će je pritisak na dugme naniže naterati da klizne ispod prepreke ili izvede salto. Nešto slično smo videli u igri Lost, rađenoj po popularnoj seriji, gde su ove sekvence nažalost bile strašno monotone zbog jednostavnog izvođenja samo dve akcije (preskok i klizanje ispod prepreke) na nemaštovitim putanjama. Faith međutim, za razliku od junaka pomenute igre, neće biti primorana da se kreće određenim putem niti će je napred terati nevidljiva sila, već će igrač morati da je potera u trk i održava njenu brzinu dok sam bira pravac kretanja. Olakšavajuća okolnost je da igrač može da koristi „Reaction Time“, što je neka vrsta bullet time-a, koji omogućava da sagleda okolinu i isplanira svoju putanju i akcije a da pritom ne izgubi brzinu.

Ovo je akciona igra, a ne pucačina, pa će Faith, iako sposobna da od neprijatelja otme oružje i puca iz njega, ovo biti potpuno u drugom planu u odnosu na trčanje i prevazilaženje prepreka. Ovo je jasno čim shvatite da ćete jednom ispražnjeno oružje morati da bacite umesto da samo dopunite municiju, a Faith će trčati sporije ako nosi oružje (što je teže, to će više ometati njeno kretanje). Igrač se čak ohrabruje da celu igru završi bez ijednog ispaljenog metka. Stražaru možete prići s leđa i u punoj brzini ga udariti nogom bez opasnosti da će da vas vidi na vreme da bi pucao.

Mirror's Edge 01 Mirror's Edge 11 Mirror's Edge 12

Faith će poruke prenosti u urbanoj sredini, trčeći preko krovova zgrada ovog fiktivnog futurističkog grada sterilnih, ali jarkih osnovnih boja u kome nedostaje sve prirodno, pa čak ni drveće nije zeleno. Na ekranu nemate indikatore zdravlja ni municije, već će na to da ste povređeni opominjati promena intenziteta boja u okolini, a kada se približavate kraju klipa čućete klik. Checkpoint-i su predviđeni na manjim rastojanjima kako igrači ne bi morali da prelaze velike delove puta ponovo kada negde pogreše. Posebna pažnja posvećena je kameri iz prvog lica u pokušaju da se igraču dočara efekat kretanja pri brzini, uz korišćenje motion blur-a i prikazivanjem ruku i nogu glavne junakinje kako grabe kroz vazduh u skoku. Sve ovo u cilju stvaranja iluzije da se zaista nalazite u akciji, naglašavanjem slobode kretanja, težine tela, inercije i osećaja brzine.

Tvorci serijala Battlefield potrudili su se da u svoje novo ostvarenje unesu dosta kreativnosti i novih ideja, što je sasvim sigurno za pohvalu. Igra će se pojaviti u prodaji sredinom novembra za PC, Xbox 360 i PS3.

Naziv Igre: Mirror’s Edge
Žanr igre: Akciona avantura
Razvojni Tim: EA Digital Illusions CE
Izdavač: Electronic Arts
Datum Izlaska: 11. Novembar 2008.
Screenshotovi: Mirror’s Edge
Diskutujte o igri i najavi na forumu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*