Mikro Maj


Mikro MajSa prvomajskim praznicima na kioske i u vaše domove stiže majsko izdanje časopisa Mikro. Tema ovog majskog izdanja je 101 izvanredan besplatan program. Nekada davno, odličan softver i usluge su morali da se plate – znam da vam je teško da u to poverujete, ali tako je bilo. Srećom, sada živimo u doba Interneta, koji je prepun odličnih programa i Web lokacija s besplatnim softverom i uslugama svih vrsta. U ovom članku ćete pronaći pregled besplatnog softvera i Web lokacija koje će vam u tome pomoći.

U ovom broju i priča o matičnim pločama moderne tehnologije sa bržom SATA veze druge generacije, čija brzina danas dostiže tri gigabita u sekundi, gigabitne Ethernet mreže, zvuk visoke definicije i mogućnost korišćenja dve grafičke kartice. Prikazali smo 14 matičnih ploča standardne veličine tako što smo na njima zasnovali odgovarajuće sisteme, i to najpre pomoću paketa WorldBench 5 koji je radio pod Windowsom XP, a zatim smo instalirali Windows Vistu da bismo proverili ima li problema s kompatibilnošću. A šta se dalje desilo, pročitajte u časopisu.

U ovom broju možete pročitati i kako da poboljšate rad mreže. Ovaj tekst pružiće vam pomoć za prave probleme s mrežom, od mrtvih tačaka do bezbednosnih pretnji i prekida u emitovanju, jer mreže su sjajne kada ih ne primećujete, ali vrlo često umeju da zataje. Zato predočavamo nekoliko proverenih tehnika (i novih trikova) koje će vam pomoći da poboljšate rad mreže. O forama i fazonima detaljnije pročitajte u tekstu.

Kako napreduje tehnika i tehnologija, prikazali smo u tekstu nevidljiva azbuka. Na univerzitetu Kalifornija u Los Angelesu, ekipa naučnika zgotovila je supu sa 26 slova engleske azbuke, ali je naravno nije preporučila za jelo, već za gledanje pod optičkim mikroskopom. Naime u tečan hemijski rastvor ubačena su trodimenzionalna sloba s dva lica (Janusove čestice), izrezana od polimera i mikronske veličine (hiljaditi deo milimetara), a mogu se pročitati pod uveličanjem optičkog mikroskopa. Pitanje je šta je sledeće?

I u ovom broju nastavak priče o digitalnoj fotografiji. Format Lajka, sa odnosom strana 3:2, postavio je ne samo opšti standard nego, u izvesnom smislu, i psihološku barijeru. Tokom vladavine filma, ljudi su toliko navikli na taj odnos da je i samo razmatranje drugih opcija spadalo u fantastiku, pa je i razvoj panoramskih aparata uglavnom bio povezan sa specifičnim potrebama industrije i vojske. Digitalna fotografija je donela oslobođenje od stega stranih standarda. Panoramski snimci nisu isključiva prednost fotoaparata sa senzorom, ali su lakoća i fleksibilnost stvaranja neuporedive u odnosu na film.

Od čisto hardverskog dela, u ovom broju značajan prostor zauzima test 31 projektora u kome su ogoljeni do krajnjih granica. A zatim tu je masa LDP uređaja sa GPS funkcijama, monitori, prenosivi računari i još mnogo mnogo sitnica koje obožavamo.

Od novih proizvoda pažnja je posvećena Photoshop CS3 programu, HP-ov računar s ekranom osetljivim na dodir, ali i ostalim ne manje važnim stvarima.
U novostima je i ovog puta predstavljeno puno novih dešavanja ali i novih kompanija i opis usluga koje nude tržištu.

Pored ovih tu su i sve ostale rubrike na koje su čitaoci navikli kao što su Vodič kroz Web, koji i u ovom broju donosi mnoštvo korisnih domaćih i stranih lokacija, zatim Vodič za kupovinu sa cenovnikom 1000 proizvoda sa domaćeg tržišta, IT Razglednica sa svojim zanimljivostima i druge.

Da ne zaboravim uz ovaj broj Mikra sleduje vam i DVD sa preko 4 giga zanimljivih, korisnih ali i preko potrebnih programa.

Kompanije Comtrade i Sezampro i u ovom broju nagrađuju najvernije čitaoce lepim poklonima, a Mikro knjiga knjigama po izboru.

Toliko o majskom izdanju časopisa Mikro, čitajte nas i dalje, pišite nam, pitajte nas, ako je potrebno i kritikujte nas ali i igrajte naše nagradne igre, ali i uživajte u lepim danim koji slede.

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*