Mikro jun


MikroSa prvim danim leta na kioske je stiglo i junsko izdanje časopisa Mikro. Tema ovog junskog izdanja je poređenje pretraživača. Bilo da tražite tekst, video zapise, slike, vesti ili lokalne informacije, na raspolaganju su vam brojne mogućnosti, a ne samo Google. Ispitali smo na desetine pretraživača i ustanovili da neki od njih mogu konkurisati neosporno najboljem. Uporedili smo Google s drugim velikim pretraživačima (Yahoo i Microsoft Live Search) ali i sa nekim malim  kao što su Allthe Web, Alta Vista i Ask.com. A šta smo ustanovili, ko je najbolji, najprecizniji ali i najobimniji, e  to ćete morati da pročitate u časopisu.

U ovom broju i veliki test o antivirusnim programima. Prošlo je dvadeset godina od pojavljivanja prvog virusa, a ti štetočinski programi su danas razorniji neko ikada pre. Kako da ih zadržite podalje od svog sistema? Trojanci, maskirani procesi, virusi koji napadaju sektor za dizanje sistema, programi za pamćenje unosa s tastature – ti izrazi možda i ne znače mnogo prosečnim korisnicima računara, ali oni su za računar ekvivalent pričjeg gripa ili virusa Ebola. Iz tog razloga smo u ovom članku predočili rezultate strogih labaratorijskih testova vrhunskih antivirusnih programa.

Naravno i u ovom broju tekst o digitalnoj fotografiji pod nazivom Stativ – najbolji fotografov prijatelj. U seriji članaka o digitalnoj fotografiji često smo pominjali stativ kao neophodan deo opreme. Makrofotografija se, na primer, bez njega ne može zamisliti. Ukoliko želite da načinite savršenu panoramu, to vam bez stativa neće uspeti. Samo pomoću njega moći ćete da iskoristite maksimalnu oštrinu svog skupo plaćenog objektiva, ili da izvučete najkvalitetniju sliku iz jeftinog kompaktnog aparata. Ali ni to nije sve: stativ u kombinaciji s digitalnim fotoaparatom i računarom omogućava veoma jednostavnu izradu efekata.

U rubrici testovi i prikazi centralno mesto zauzima veliki test multifunkcijskih uređaja. Zbog ograničenja prostora za tehnološka unapređenja, multifunkcijski uređaji nisu ni mogli biti mnogo bolji nego pre godinu dana, ali je mala razlika u ceni u odnosu na „čistokrvne“ štampače doprinela većoj potražnji, a samim tim i raznovrsnoj ponudi.  Pored njih prikazani su i fotoaparati, mp3 i mp4 plejeri, web kamere, monitori, prenosivi dvd plejeri i još puno, puno interesantnih i potrebnih sitnica.

Novi proizvodi u ovom junskom izdanju donose nam velike lepe 30-to inčne LCD  monitore, zatim nokijin izvanredan muzički telefon, prikazana je i nova verzija ZoneAlarma se pokazala veoma dobro ali i Sight Speed 6.0 koji u mnogome olakšava vođenje video razgovora. Ovo je samo deo noviteta koji je prikazan u junskom broju, za ostatak ipak morate pročitati u časopisu.

U ovom broju rubrika novosti je zauzela prilično prostora. Tekstovi kao što su Vista-za i protiv, Veštačka inteligencija će nadmašiti ljudsku, Širokopojasni put u Evropu su samo neko od tekstova koji će vam sigurno privući pažnju i zainteresovati vas.

Rubrika Vodič za Web prikazala je masu domaćih i stranih lokacija, koje svojom zanimljvošću i korisnošću privlače pažnju.
Na kraju, mada ne manje važne rubrike, kao što su Mali saveti koji će vam dati pregršt saveta o mrežnom skladištenju datoteka, ali i o rešavanju problema koji su vas iznenada zadesili, ali tu su i IT razglednica koja donosi IT slike iz celog sveta, vodič za kupovinu sa cenovnikom 1000 proizvoda sa domaćeg tržišta, mobilni uređaji, multimedija sa najnovijim zanimljivostima iz ove oblasti i još mnogo, mnogo toga.

Da ne zaboravim uz ovaj broj Mikra sleduje vam i DVD sa preko 4 giga zanimljivih, korisnih ali i preko potrebnih programa iz različitih oblasti, kao što su bezbednost sa najnovijim dopunama, programi za poboljšanje Windows okruženja, Uslužni programi, Linux ali i kada se umorite od svega toga malo zabave koja će vas oraspoložiti.

Da ne zaboravim, i u ovom broju, kompanije Comtrade i Sezampro nagrađuju najvernije čitaoce lepim poklonima, a Mikro knjiga knjigama po izboru iz edicije Za neupućene.
Za sledeći, julsko avgustovski broj, spremamo više iznenađenja, obzirom da slavimo mali jubilej, 10 godina časopisa Mikro.

Toliko o junskom izdanju časopisa Mikro, čitajte nas i dalje, pišite nam, pitajte nas, ako je potrebno i kritikujte nas ali i igrajte naše nagradne igrem, ali i uživajte u letnjim danima koji slede. Čujemo se uskoro.

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*