Mikro April


Mikro Sa prvim aprilom na kioscima se pojavio i aprilski Mikro. Tema ovog aprilskog izdanja jeste Opšti saveti za Windows, koji će vam, bez obzira da li ste prešli na Vistu ili još uvek koristite XP, pomoći da radite brže i bezbednije, čak i sa stilom. Najpre ćemo vam dati nekoliko saveta za ubrzavanje sistema, a zatim ćemo preći na upravljanje datotekama i podešavanje radnog okruženja, mreža, Web čitača i Windows Media Playera.

Ovaj broj donosi i tekst o izboru najboljeg operativnog sistema. Nekada su se korisnici delili u samo dve grupe, na privržene Macu i odane Windowsu. Doduše, mogli ste biti i poklonik Unixa. Bez obzira na lična opredeljenja, verovatno ste u životu koristili samo jedan operativni sistem. Međutim, toj prinudnoj isključivosti je došao kraj – sada se i na Appleovim računarima može pokrenuti Windows XP. Svakom računaru je i dalje potreban primeran operativni sistem, ali sada operativne sisteme možete lakše kombinovati i na jednom računaru imati ih nekoliko.

U aprilskom broju pisali smo i o bezbednosti na Internetu, odnosno o Nevidljivim a opasnim pretnjama. Tenutni hakerski napadi su izvorno opisivani kao propusti koji su iskorišćavani istog dana kada su zakrpe za njih postajale dostupne, tako da stručnjaci nisu imali vremena da reaguju. Majkrosoftovi proizvodi kao što su Internet Explorer, Office i Windows često su meta trenutnih ali i drugih napada, delom zato što dominiraju svetom softvera pa samim tim postaju interesantni.

Aprilski broj nastavlja seriju tekstova o digitalnoj fotografiji. Posle neuobičajeno dugog perioda beta testiranja, kompanija Adobe je predstavila prvu verziju svog najnovijeg proizvoda namenjenog prvenstveno profesionalnim fotografima i ambicioznim fotoamaterima. Verovatno su vodeći ljudi te kompanije želeli da i nazivom svog programa stave do znanja da je prošlo vreme filma, mračnih komora i udisanja neprijatnih isparenja, njegov pun naziv je Adobe Photoshop Lightroom – svetla komora.

Rezultat saradnje urednika Mikra i PC Worlda je tzv. rang lista 50 najvažnijih ličnosti na Internetu. Obzirom da u našoj zemlji samo četvrtina stanovništva koristi svetsku mrežu i to uglavnom posredstvom modema, onda možete zamisliti koliko je ovo nezahvalan posao bio. U svakom slučaju, važnost Interneta shvataju svi – i oni koji ga ne koriste, ali i oni koji ne mogu da zamisle život bez njega. Pročitajte, ima poznatih ali i manje poznatih ličnosti koji su na sebi svojstven način zaslužni za razvoj Interneta.

Rubrika testovi i prikazi predstavlja 32 monitora sa domaćeg tržišta, ali i masu skenera, fotoaparata, tastatura, web  kamera i drugih sitnica koje život znače. Rubrike Novi proizvodi, multimedija i mobilni uređaji u mnogome se oslanjaju na upravo završen Cebit 2007. Opisano je mnogo novih, tek predstavljnih proizvoda.

Pored ovih tu su i sve ostale rubrike na koje su čitaoci navikli kao što su Vodič kroz Web, koji i u ovom broju donosi mnoštvo korisnih domaćih i stranih lokacija, zatim Vodič za kupovinu sa cenovnikom 1000 proizvoda sa domaćeg tržišta, IT Razglednica sa svojim zanimljivostima i druge.

Da ne zaboravim uz ovaj broj Mikra sleduje vam i DVD sa preko 4 giga zanimljivih, korisnih i potrebnih programa.

Kompanije Comtrade i Sezampro i u ovom broju nagrađuju najvernije čitaoce lepim poklonima, a Mikro knjiga knjigama po izboru.

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*