Mikro #101 – oktobar


Mikro #101 - oktobarNa kioscima se pojavilo novo, oktobarsko izdanje časopisa Mikro koje je posvećeno nadogradnji hardvera.

Naslovna tema „Ubrzajte računar do maksimuma“ pomoćiće vam da, od računara koji je spor kao puž, izvučete što više. Nadogradnja u vidu procesora sa dva jezgra, nove grafičke kartice, memorije i čvtstog diska ne samo da će ubrzati vaš računar nego će vam omogućiti i korišćenje novih tehnologija. Ključno je doneti odluku koje komponente možete nadograditi, kako da to obavite i da li je isplatljivije nadograđivati računar ili kupiti novi?

U ovom broju možete pročitati više o modernim fotoaparatima. Napredne karakteristike kod novih modela su: veći LCD ekrani, zaštita od potresa i podrška za Wi-Fi mreže. Urednici PC Worlda testirali su 10 aparata koji imaju jednu ili više ovih karakteristika. Pročitajte koji su favoriti po njihovom izboru.

Ostaćemo još malo u svetu digitalne fotografije. Jedna od tema u oktobarskom Mikru, posvećena je crno-beloj fotografiji. Tehnički napredak u razvoju fotografije dopušta autoru da kreativne elemente u potpunosti drži pod kontrolom. Rad s bojom, kao važnim stvaralačkim elementom, gotovo bez ikakvih ograničenja u digitalnoj laboratoriji, s jedne strane je izvanredna prednost, ali s druge pak zahteva poznavanje teorije boja i psihologije posmatrača da one ne bi nadvladale sadržaj. Naučite kako da se igrate sa bojom vaših fotografija.

Za one koji još nisu ovladali bežičnim mrežama savetujemo da pročitaju vodič o tome kako da što bolje iskoriste prednosti bežičnih mreža u svakodnevnom životu. Ako mislite da vaša bežična mreža može služiti samo prenosivom računaru u dnevnoj sobi, varate se. Brojni periferijski uređaji za Wi-Fi mreže obećavaju prenošenje muzike, filmova, slika, pa čak i telefonskih poziva iz jedne prostorije u drugu i bez posredovanja kablova.

Testirali smo dvanaest najnovijih bežičnih proizvoda u nekoliko kategorija da bismo utvrdili koji su pogodni za Wi-Fi mreže, a koje treba doraditi.

U uvodnoj temi rubrike Testovi i prikazi ispitali smo čak 46 grafičkih karti i pokušali da ukažemo na njihove prednosti i mane. Paradoks je to što su najmoderniji grafički čipovi danas toliko složeni da su po mnogim parametrima moćniji od centralnih procesora. Razlog tome je promena osnovne namene računara, koja se iz pretežno poslovne sfere postepeno pomera ka zabavi, gde su dobre multimedijske karakteristike nužne. Pogledajte koje su grafičke kartice prošle najbolje na testu i izaberite svog favorita.

 U Berlinu je od 1. do 6. septembra održan sajam audio, video i multimedijskih dostignuća –  IFA 2006. Koje su novine predstavile kompanije Philips, Samsung, LG, Blaupunkt, Daewoo, Toshiba i druge reportiraće vam Saša Krstić, urednik rubrike Multimedija.

U rubrici Mali saveti dobićete savete kako da proverite da li je vaš novi računar spreman za svakodnevnu upotrebu, kako da maksimalno iskoristite Googleovu besplatnu uslogu Gmail.a i kako Windows alatka System Monitor pomaže da otkrijete hardverska uska grla.

Uz oktobarski broj Mikra dobija se DVD disk na kome se nalazi 4,5 GB programa i drugog korisnog sadržaja. Pored redovnih baza za ažuriranje najčešćih antivirusnih programa, standardnih i uslužnih programa naćićete i nove najave filmova, kao i programe za zabavu: Broken Sword The Angel Death I Just Cause. 

Pozivamo vas da posetite redizajniranu Web stranu časopisa Mikro (www.mikro.co.yu). Registrujte se na forumu, pošaljite svoj komentar i sugestiju.

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*