Medal of Honor: Airborne najava


Daglas C-47 podrhtavajući nadleće teritoriju pod fašistima dok mašinke paraju vazduh. Redov Bojd Trevers gleda u avione koji gore u noći dok i sam drhti. Jedan od ljudi njegove jedinice pada mrtav tik pred njegove čizme. Vođa skoka priskače kraj vrata i izriče komande dok se pod njima odvija haos. Trevers ga ne čuje. Sve što zna jeste da njegov avion pada i da će upravo izvesti nešto što nikada ranije nije rađeno . Avion se prazni  u noćno nebo, osvetljeno ratnim akcijama na tlu i u vazduhu oko njih. Trevers se probija do vrata i čini jedinu stvar koja mu je preostala. Iskače.

Medal of Honor Airborne Medal of Honor: Airborne Medal of Honor: Airborne

Medal of Honor je, bez sumnje, pionir FPS žanra sa tematikom Drugog svetskog rata. Svojim naslovom za PS1 iz 1997, EA na igračku scenu dovodi filmoliku grafiku, daleko ispred svog doba. Nažalost, saradnja sa Dreamworks-om je bila kratkog veka, pa su sledeći naslovi bili sve slabijeg kvaliteta. Iako se igra proširila na sve konzole (čak i na Gameboy i mobilne telefone), vođstvo u ovom žanru pada na igre Call of Duty i Brothers in Arms. EA je odlučan da povrati ovu ulogu i predstavlja najnoviju kreaciju: Medal of Honor: Airborne.

Ovim ostvarenjem EA Games oživljava pet stvarnih   ratnih operacija koje ćete igrati u po dve misije. Prva je operacija Haski, koja je započela italijansku kampanju i dovela do obaranja Benita Musolinija. Druga je operacija Lavina, za koju su vezana iskrcavanja kod luke Salerno. Fanovima pucačina sa tematikom Drugog svetskog rata svakako je najpoznatija treća operacija, Neptun. To je upadna faza operacije Overlord vezana za sletanje, koja dovodi do Bitke za Normandiju i uključuje i napad na Omaha obalu. Poslednje dve su operacija Market Garden u Holandiji i operacija Varsity. Varsity je najveći desant u ljudskoj istoriji, koja je uključivala preko 1700 aviona, a sam komandant 82. padobranske divizije ju je opisao kao fantastični spektakl.

Po jednu misiju iz svake operacije igraćete kao Pathfinder, elitni rod vojske koji je obučen da pred masivni desant izvede skokove, dođe iza neprijateljskih redova i onesposobi najvažnije elemente – gotovo kao današnje Mornaričke Foke, i to iz ugla Edija La Pointa. Druga misija svake operacije biće iz perspektive Bojda Treversa, jednog od prvih volonterskih boraca novooformljene 82. padobranske divizije.

Svaku misiju počećete skokom. Proverite mapu, odredite doskočno mesto i hrabro istupite iz aviona u bitku. Na tle možete sleteti na tri načina. Ukoliko previše čekate, upetljaćete se u konope padobrana pa ćete biti u velikoj opasnosti od neprijateljskih metaka, dok se budete raspetljavali kratkim potezima noža. Savršeno sletanje će vas pripremiti za nadolazeću akciju u normalnom/prosečnom vremenu, dok će preuranjeno otpuštanje padobrana izazvati, kako EA kaže, podmazano sletanje. Jedna od prednosti je u tome što će se igrači izvežbati da sleću u gnezda snajperista ili na lokacije od izuzetne strateške važnosti za ispunjenje misije.

Medal of Honor Airborne Medal of Honor: Airborne Medal of Honor: Airborne

Kada je EA odlučila da promeni početak igre, zašto ne bi promenila i način na koji se igra ostatak? U igri u kojoj svoju startnu lokaciju određujete sami, gde se spuštate na krovove i kule i gde se frontovi simultano kreiraju, ništa ne može biti linearno niti skriptovano. Programeri su morali da celokupni AI napišu iznova, zasebno za PC i konzole, a nazvali su ga Affordance.
 
Neprijatelj može biti bilo gde oko vas, a svaki put kada vas bude spazio, reagovaće drugačije i to u zavisnosti od brojnih faktora. Ovi faktori sačinjavaju sve što jednog vojnika na bojnom polju stavlja u prednost: superiorno oružje, brojčana nadmoć, drugovi koji mu čuvaju leđa, teren na kome se nalazi…

Affordance sistem se, kako kažu, pokazao kao izvrsno funkcionalan i u igru će uneti do sada neviđeni nivo realizma, čak i u istoriji MOH-a. Obzirom na to da se, kao što je pomenuto, Affordance nezavisno razvija za PC i konzole, trenutna verzija igre može se razlikovati od kasnijih.

Iako je nelinearnost jedan od najznačajnijih aduta, ova se igra pored sistema prelaženja kampanja u po dve misije može pohvaliti još ponekim novinama. Tu je, nalik na neku RP igru, sistem unapređivanja oružja. Ova tehnika zapravo je još jedna od istorijskih činjenica kojima Airborne obiluje. Naime, vojnici su na bojištu sami pričvršćavali noževe za puške, praveći bajonete, proširivali šaržere, menjali drške pušaka i radili još gomilu drugih stvari ne bi li tako prilagodili oružje svojim potrebama. Ovu tehniku u igri ćete moći primeniti samo na oružja sa kojima imate dovoljnu količinu iskustvenih poena, koristeći opremu ubijenih neprijatelja ili airdropove, a to će vas istovremeno naterati da igru igrate i po nekoliko puta ne biste li se usavršili.

Još jedna inovacija je "pravi", ili "dvofazni" okidač. Ovo, suštinski, znači da dugme koje predstavlja okidač može biti pritisnuto različitom jačinom i, kao kod pravog oružja, odgovarajući pritisak mora se održati kako bi osigurao pravilno okidanje, preciznost i umanjio trzaj.

Medal of Honor Airborne Medal of Honor: Airborne Medal of Honor: Airborne

Novina, koja se po prvi put javlja u MOH serijalu, jeste i mogućnost upravljanja vozilima. EA je zapravo potpisao ugovor sa Daimler-Chrysler korporacijom i osigurao da će se u Airborne-u javiti Jeepovi koji će imati veoma značajnu ulogu u transportu i potpori kopnenih snaga.Dok singleplayer kampanja obećava, malo se zna o multiplayeru. Jedino je sigurno da će se karakteri po smrti vraćati padobranom na bojno polje i dalje razbijati statičnost i moguće linearnosti.  

Sve ovo za svrhu ima da produbi i upotpuni igračko iskustvo, a ultimativno povede razvitak igara u novom pravcu. EA je, izgleda, uvideo da Medal of Honor može ponovo učiniti liderom, ako ga iskombinuje sa dobitnim elementima sličnih igara. Zahvaljujući novinama koje se po prvi put vide, možete biti sigurni da ovo nije samo još jedan nastavak MOHa, ovog puta sa nalepljenim padobranom, koji se zasebno prodaje. Zato jedino ostaje pitanje hoće li verni fanovi MOH serijala prepoznati ovo novo čedo.

Naziv Igre:
Medal of Honor: Airborne
Razvojni Tim:
EA Los Angeles
Izdavač:
Electronic Arts
Datum Izlaska
kraj 2007. god
Žanr:
FPS

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*