Mass Effect 3 opis


Mass Effect 3 screenshot Mass Effect 3 screenshot Mass Effect 3 screenshot

Nakon veoma dobrog prvog dela koji je prokrčio put potencijalno sjajnom serijalu i odlične dvojke koja je itekako opravdala očekivanja, na ocenjivanje nam je stigao i treći deo Mass Effect sage. Dobar, bolji, najbolji – jednostavna komparacija koja u svega tri reči opisuje evoluciju igre.

Legenda se vratila

Komandant Sheperd se ponovo vratio, nakon dužeg izbivanja iz vojne službe, te je pred njega ovaj put stavljen zadatak života – spavašavanje univerzuma od najveće pretnje. Robotska stvorenja, Reaper-i ponovo su se vratili, te nakon 50.000 godina ponovo žele očistiti svemir od svih organskih bića, moćniji no ikad, a za svoju prvu tačku napada odabrali su Zemlju. Nakon epskog uvoda, bez velikog kalkulisanja igra baca igrača u borbeno polje, kako bi se dokopao svemirskog broda i krenuo u borbu protiv nadmoćnog neprijatelja.

Budući da Zemlja nema dovoljno jaku armiju da se suprostavi intelektualno i vojno superiornijem protivniku, komandant Šepard je zadužen za okupljanje saveza, svih rasa koje žive u poznatom univerzumu, koji bi sinergijom snaga imali šanse da zaustave Reaper-e. Ovo je jedna od okosnica igre i školski primer kako se kreira vrhunska priča. Naime, mnoge rase su u vekovnom međusobnom konfliktu, a na igraču je da ih privoli na primirje zarad višeg cilja. Kombinacijom akcione FPS borbe i umetnošću dijaloga, Šeperd treba stvoriti dovoljno jaku Alijansu koja će, s jedne strane pružiti pomoć napadnutoj Zemlji, a s druge strane raditi na pronalaženju načina za savladavanje Reaper-a.

Mass Effect 3 screenshot Mass Effect 3 screenshot Mass Effect 3 screenshot

 

Kombinacija žanrova kao nikad do sad

Dijalozi su i dalje važan deo igre, te će upravo njima igrač uticati na kraj sage. Pred Šeparda su stavljene brojne moralne dileme koje mogu dovesti do toga da neke saveznike izgubi dok stiče druge, a pored toga igrač ima opciju da dijalozima dobija Paragorn i Regenade poene, odnosno da igra ”Dobar momak-loš momak” sistem, koji će, svaki na svoj način uticati na razvoj priče.

Pored zanimljivih konverzacija sa pregršt NPC-a, igrač se mora dokazati na bojištu. Borbe predstavljaju manje-više klasičnu makljažu sa različitim neprijateljima, od kojih su neki poznati iz prethodnog dela. AI protivnika je na poprilično visokom nivou u većini slučajeva, te neće dozvoliti igraču da nasumično hoda i puca po sekvencama, već će ga primorati da stoji u zaklonu i uz strategiju svojih saboraca savlada neprijatelje. Šepard je ovog puta dosta agilniji, te poseduje osnovne sposobnosti pravog specijalca, kao što su vratolimije u svim pravcima sa ciljem izbegavanja i umlaćivanja protivnika, dok su njegovi saborci i dalje na standarnom AI nivou, ali će vam pomoći u borbi ukoliko ih pravilno izaberete i iskoristite njihove sposobnosti na pravi način.

Misije su veoma zanimljive, na momente predugačke, ali nikada dosadne. Iako se dosta elemenata svodi na standardnu FPS makljažu na ratištu, trojka sadrži interesantne RPG elemente, koji čine ovu igru sjajnim hibridnim draguljem u moru generčkih naslova. Mešavina žanrova je sjajno uklopljena, jer ćete između misija posetiti brojna mesta i istraživati, raditi sporedne zadatke, kupovati vojnu opremu i suvenire, a jedan od svetlijih momenata su modifikacije i unapređivanje oružja koje imaju stvarnu primenu u praksi, i itekako će vam koristiti u borbi.

Mass Effect 3 screenshot Mass Effect 3 screenshot Mass Effect 3 screenshot

Što se tiče grafike, igra se bazira na svemu onome što je dvojka ostavila. Glavni adut igre svakako nije grafika, koja, iako solidna ne nudi ništa spektakularno i neviđeno, ali je igra zbog toga odlično optimizovana i bez ikakvih problema funkcioniše na starijim konfiguracijama, čak i uz visoka podešavanja.

Glasovna gluma je dovedena do savršenstva, pogotovo kod glavnih protagonista, te im u glasu gotovo možete osetiti težinu tereta koji nose zbog stanja u kojem se univerzum nalazi. Zvučni efekti su propratili glumu u gotovo svim segmentima, tako da čine odličan paket koji je dodao autentičnost, možemo reći, savršenoj fabuli.

Želja za životom u Mass Effect univerzumu

Naslovu kao što je Mass Effect 3 teško je naći manu. Igra verovatno nudi jednu od najbolje ispričanih fabula u istoriji, što i jeste glavni adut serijala, te se BioWare još jednom dokazao kao gospodar RPG sveta današnjice. Preplitanje akcije, pucnjave i klasičnih RPG elemenata je kroz čitav serijal urađeno nepretenciozno, a trojka na savršen način zaokružuje celinu i daje finalnu reč o sagi; na momente će vam se činiti da je igra ogledalo budućnosti, a u vama će se probuditi želja da se nađete u igri i da se rame uz rame borite sa Šepardom.

Utisak

Ukoliko do sada niste nabavili Mass Effect 3, obavezno to učinite, jer ovakvi naslovi ne dolaze često i nikako se ne propuštaju. Jedine mane koje se mogu pripisati igri su dužini misija (neke misije su zaista preduge) i veliki broj protivnika u jednom trenutku na ekranu, što dovodi do konfuzije. No bez obzira na to, Mass Effect 3 je bez sumnje legendaran naslov čije se čari jednostavno moraju iskusiti.

Info box

Naziv igre: Mass Effect 3
Ocena: 93/100
Platforme: PC, Xbox 360, PS3
Žanr: Akcioni RPG
Razvojni tim: BioWare
Izdavač: Elecrtonic Arts
Datum izlaska: 9.3.2012.
Screenshotovi: Mass Effect 3 screenshots
Diskutujte o igri na forumu: Mass Effect 3 – PC Igre Forum

Sistemski zahtevi

Minimalna konfiguracija:
* OS: Windows XP SP3, Vista or Windows 7
* CPU: 1.8 GHz Intel Core 2 Duo (equivalent AMD CPU)
* RAM: 1GB for XP / 2GB RAM for Vista/Win 7
* HDD: 15 GB free disk space
* Graphics: 256 MB graphics memory
* Sound Card: DirectX 9.0 Compatible
* DirectX: Version 9.0c

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*