LEGO Indiana Jones opis


Simultano sa izlaskom novog filma Indiana Jones igrači širom sveta dobili su još jednu LEGO igru. Posle Star Wars univerzuma, sada je red da namestimo šešire i zavitlamo bičevima – LEGO Indiana Jones je stigao.

Filmske igre

Budimo iskreni: koliko je igara pravljenih po filmovima doživelo barem približno isti uspeh kao druge igre? Izuzev retkih primera, moglo bi se reći skoro nijedna. Postoji i dobar razlog za to: pravljene su skoro isključivo zbog finansijskog uspeha. Pogledali ste dobar film u bioskopu, što ne biste probali da ga i odigrate? Takođe, te igre su najčešće pravljene po animiranim filmovima, što dalje ograničava krug potencijalnih fanova. Međutim, šta se dešava ako spojite dve uspešne stvari, kao što su u ovom slučaju LEGO kockice i Indiana Jones? Već smo videli da slično spajanje može biti uspešno. LEGO Star Wars, iako neozbiljna, bez puno savremenih grafičkih efekata i upečatljive pozadinske priče, prošla je relativno uspešno. Na prvi pogled je možda delovala kao nešto što bi igrali tokom dosadnih popodneva dok ne dođe vreme za izlazak, a kasnije je prerasla u redovan hobi. Da li je i ovaj put pred nama igra koju neće igrati samo mlađa braća i sestre?

LEGO Indiana Jones 10 LEGO Indiana Jones 13 LEGO Indiana Jones 16

Kocka do kocke

Osnovnu premisu igre smatram da je suvišno objašnjavati. LEGO Indiana Jones je upravo to što se može saznati iz samog naslova – Indiana Jones i njegove avanture preseljene u LEGO svet. Nažalost, iako je izašao u paru sa četvrtim delom filma, obuhvata samo prva tri dela. Time je radnja podeljena u tri poglavlja i svako od njih prepričava odgovarajući deo filma kroz šest nivoa. Glavni lik je, naravno, sam Indiana Jones, a kroz nivoe će ga pratiti jedan od velikog broja pomoćnih likova. Žanr igre je negde između platformske i akcione, s tim da je mnogo bliža platformskoj. To znači da ćete najveći deo vremena preskakati provalije, tražiti ključ za vrata i pritiskati dugmad, dok ćete se tek tu i tamo boriti protiv neprijatelja. Budući da je Indiana Jones mnogo bliže realnosti nego Luke Skywalker, borbe se ovaj put razrešavaju pesnicama ili hladnim oružjem. Možete i sakupiti razne puške i pištolje koje protivnici ostavljaju iza sebe, ali se one posle par pucanja troše i postaju beskorisne. Spomenuto hladno oružje, međutim, svoju pravu vrednost pokazuje van borbe: francuskim ključem popravljate pokvarene mašine i vozila, ašovom iskopavate zakopano blago ili deo koji vam je potreban za dalje napredovanje, a tu su i druga pomagala kao što je knjiga, koja vam omogućava dešifrovanje nepoznatog jezika i otvaranje prolaza u novi deo nivoa.

Umiranje nije kraj

Kao što je to bio slučaj i kod LEGO Star Wars, ni ovde nemate živote i bez obzira koliko puta se vaš health istroši do kraja, nećete morati ceo nivo da igrate ispočetka. Jedino što ćete izgubiti jesu poeni, koji mogu a ne moraju da budu bitni. Naime, radi se o tome da se kasnije mogu koristiti za otključavanje likova, kupovinu delova artefakta koji niste mogli da nađete i tome slično. Prema tome, za one koji hoće samo da pređu igru i ništa više, gubitak poena i neće biti toliko presudan, ali ako nameravate da se što više približite cifri od 100% otključanog sadržaja, svaki poen će značiti isto koliko i životi. O ovome će malo kasnije biti reči, a sada se usredsredimo na samu igru.

LEGO Indiana Jones 17 LEGO Indiana Jones 2 LEGO Indiana Jones 8

Kao što je već rečeno, u svakom trenutku ćete voditi dva lika, od kojih je jedan uvek Indiana. Njegov bič ima presudnu ulogu u rešavanju zagonetki, jer neke provalije i jame može samo on da preskoči, ali je isto tako korisno oružje. Pored toga što može da onesposobi neprijatelje i dođe do inače nedostižnih mesta, bič može i da dohvati udaljene predmete. Dakle, najveći deo vremena ćete provesti kontrolišući Indianu, a na druge likove ćete se prebacivati samo po potrebi. Ovo bi se moglo shvatiti na više načina: sa jedne strane, postoje delovi igre za koje vam je potrebna pomoć drugih likova (recimo, zbog činjenice da mogu da skaču više nego Indiana ili zato što mogu da se provuku kroz male otvore), ali kod deonica za koje je potreban timski rad AI često zna da odbije poslušnost. Recimo da se neka vrata otvaraju tako što oba lika moraju istovremeno da povuku konopac ili pritisnu dugme. Teoretski, vi dođete do jednog od tih konopaca ili dugmeta, a AI bi shvatio šta radite i naveo vašeg partnera na saradnju. U praksi, to uglavnom i jeste tako, ali nekada se može zadesiti da mu je razgledanje pejzaža interesantnije od otvaranja tamo nekih vrata, pa vam ne ostaje ništa drugo nego da se potrudite da oba lika kontrolišete maltene simultano. Slična situacija je, recimo, kada je potrebno partnera dovesti do uzvišene platforme i držati polugu povučenu, pa prebaciti kontrolu na Indianu i naskočiti na malopre spušteni deo. Čim prebacite kontrolu, često se desi da se partner, koga ste mukotrpno doveli do poluge, jednostavno okrene i vrati pored vas dok vi trčite ka platformi i, naravno, ne stižete na vreme. Drugim rečima, ako imate bilo kakvu mogućnost da LEGO Indiana Jones igrate sa drugom/bratom/sestrom, iskustvo će biti osetno bolje.

Uobičajene mane

Uzimajući u obzir da igra postoji za skoro sve moguće konzole, nazire se pitanje kako su kontrole prilagođene nama koji koristimo tastaturu i miš? Odgovor na to je jednostavan: nikako. Ako ne posedujete gamepad, nisam siguran da li bih mogao da vam preporučim igranje jer ćete se pošteno namučiti sa kontrolama. Dok je sa tehničke strane igra na sasvim prihvatljivom nivou, igranje bez gamepad-a je skoro nemoguće i očigledno je da autori ovome nisu pridali previše pažnje. Neki bi rekli da je to i očekivano s obzirom da se radi o portu sa konzola, ali je ipak moglo da se prilagodi za one koji nemaju ništa osim tastature. Drugi bitan propust jeste takođe uobičajena boljka portova sa konzola – kamera. Povremeno ćete imati problema da tačno procenite koliko treba da skočite ili ćete jednostavno morati da skočite na platformu van kadra, što će dovesti do neizbežnog padanja i ponovnog pokušavanja, ali i frustracije. Sličan problem je bio prisutan i kod LEGO Star Wars i izgleda da autori nisu puno toga naučili na prethodnim greškama. Sa pozitivne strane, igra poseduje relativno veliku replay vrednost, jer za sakupljene poene kasnije možete kupovati razne bonuse (kao što je ranije već rečeno). Takođe, ni na jednom nivou nije moguće sve sakupiti prilikom prvog prelaska, nego ćete morati da se vratite posle uspešnog završavanja istih u freeplay modu, u kojem možete da menjate vašeg partnera u bilo kom trenutku i tako dođete do ranije nedostižnih mesta.

Dok je za puko prelaženje dovoljno jedno ili eventualno dva popodneva, za one koji žele da otkriju baš sve moguće bonuse biće potrebno mnogo više od toga. Svaki nivo ima artefakt od par delova (koji se kasnije mogu i eventualno kupiti u slučaju da baš ne možete da ih nađete), na raspolaganju je ogromna količina likova spremnih za otključavanje i još mnogo toga što će prave fanove zadržati uz monitore na duže staze. Iako ima svoje propuste, ni za jedan od njih se ne može reći da kvari ukupan utisak o igri u tolikoj meri da bi ona prestala da bude zabavna.

Naziv igre: LEGO Indiana Jones: The Original Adventures
Žanr igre: Platformska
Razvojni tim: Traveller's Tales
Izdavač: LucasArts
Datum izlaska: 3. jun 2008.
Screenshot-ovi: LEGO Indiana Jones: The Original Adventures
Diskutujte o igri i opisu na forumu.

Minimalna konfiguracija:
CPU: 1 GHz Intel Pentium 3 ili AMD ekvivalent
RAM: 256 MB za Windows XP, 512 MB za Windows Vista
VGA: 64 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: 3 GHz Intel Pentium ili AMD ekvivalent
RAM: 512 MB za Windows XP, 1 GB za Windows Vista
VGA: 256 MB

Ocene:
Grafika: 84
Zvuk: 79
Igrivost: 75
79/100 Solidno

+ zabavno, velika replay vrednost, jednostavno
– kontrole, kamera

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*