LEGO Batman opis


Skoro isto

Iako je LEGO Indiana Jones izašao tek pre nekoliko meseci, Traveller's Tales nam je već spremio sledeću igru. Kako je i najavljeno, ovog puta u glavnoj ulozi su Batman i Robin, a tu su i njihovi večiti protivnici Joker, The Penguin, Riddler, Catwoman, Poison Ivy i drugi. Pre nego što pređemo na samu igru, ne mogu dovoljno da naglasim da je između dve navedene igre prošlo samo tri meseca. Postavlja se pitanje da li je LEGO Batman brže-bolje izbačen ne bi li iskoristio popularnost stečenu zahvaljujući naslovu Indiana Jones? Kratak odgovor bi najverovatnije bio – izgleda da nije.

LEGO Batman 10 LEGO Batman 13 LEGO Batman 18

Opisati ovu igru bez povlačenja paralele skoro je nemoguće – Traveller's Tales je na raspolaganju imao sjajnu osnovu koju je samo trebalo adaptirati za nove avanture. To je verovatno i glavni razlog zašto se igra pojavila u tako rekordnom vremenu. Uprkos tome, LEGO Batman bez problema može da stoji rame uz rame sa ostalim LEGO naslovima. Na prvi pogled najverovatnije će vam delovati kao preslikan LEGO Indiana Jones sa malo izmenjenim teksturama i, naravno, novim nivoima. Međutim, stvarno stanje nije baš takvo. Suština igre je ostala neizmenjena: igrači će kroz niz nivoa voditi dva lika (u ovom slučaju su to Batman i Robin) i usput rešavati brojne logičke zagonetke, razbijati okolinu i skupljati novčiće koje ispadaju iz istih, a na kraju svakog nivoa čeka vas jedan od mnogih Batman-ovih neprijatelja.

Na vodi i kopnu

Dok je dr. Jones skoro sve prepreke prevazišao uz pomoć biča i pesnica, Batman je ipak malo tehnološki napredniji. Oružje ne postoji, umesto toga i Batman i Robin imaju svoj bumerang koji se, naravno, može koristiti u neograničenoj količini. Alati se takođe ne skupljaju, već postoje određena mesta na kojima se možete "presvući" u odelo sa kojim dobijate i pomoćno sredstvo. Na primer, Batman može da obuče odelo sa kojim može da preleti duže razdaljine ili postavlja eksplozive, dok Robin može da se pretvori u ronioca i slobodno šeta ispod vode, ili da dobije neku vrstu usisivača sa kojom skupljate LEGO kockice koje leže okolo i nosite ih na označeno mesto. Kombinacijom odela najčešće ćete rešavati logičke zagonetke, ali i dostizati inače nedostižna mesta i skupljati dodatne novčiće ili trofeje.

Druga novina jesu vozila. U prethodnoj igri imali ste mogućnost da se provozate motorima i kamionima, ali su oni bili više opcionog i samim tim sporednog karaktera. Ovog puta su sastavni deo igre – neke nivoe ćete igrati isključivo kontrolišući vozila kao što su helikopteri, dobro poznati Batman-ov avion i automobil, čamci, gliseri i slično. Ovakvih nivoa ima i više nego dovoljno da se odraze na ukupan utisak, jer praktično eliminišu inače pomalo šematsku igru. Kontrola se uvek može menjati između dva glavna lika, a kao i kod drugih LEGO igara, često ćete i morati da iskoristite tu mogućnost umesto da se oslanjate na AI.

Posmatrajući tehnički aspekt, LEGO Batman pokazuje izvesna poboljšanja u odnosu na prethodne nastavke. Grafika je za nijansu bolja, ali se slobodno može reći da je na nivou prethodne igre. Jedan aspekt na koji je vidno obraćena adekvatna pažnja jeste AI. Kod drugih LEGO igara uobičajena je pojava da, kada igrate sami, vaš AI partner odbije saradnju, umesto da, na primer, stoji na dugmetu i podigne vam lift kako biste mogli da nastavite nivo. Iako i LEGO Batman pati od sličnih simptoma, takve situacije će se dešavati izuzetno retko i igra se može preći bez brige da će AI obavljati polovičan posao. Kamera je takođe ispravljena i iako nemate slobodu okretanja pogleda, ne treba da brinete da ćete "ispasti" iz kadra. Poboljšanje situacije sa pogledom postignuto je i blagim, ali takođe primetnim akcentom na akciju (ipak je Indiana Jones istraživač, a Batman mišićavi heroj), što znači da ćete manje vremena provoditi u skakutanju, a više u borbama protiv naočigled beskrajne količine neprijatelja.

LEGO Batman 19 LEGO Batman 24 LEGO Batman 6

Zabavno na duže staze

Kao što je to bio slučaj i sa igrom LEGO Indiana Jones, i LEGO Batman se može preći za jedno do eventualno dva popodneva. Međutim, tu joj svakako nije kraj, jer kad se pređe Story mod, otključavate mogućnost da igrate sa likovima protiv kojih ste se borili. Svi oni se nalaze u Arkham Asylum-u gde vas čeka dodatnih par sati igranja. Naravno, uvek se možete vratiti na ranije pređeni nivo i potražiti artefakte koje niste našli ili skupite dodatne novce i polako otključavate raznorazne dodatke. Replay vrednost je, dakle, na istom nivou kao i pre, kao i zabavnost – LEGO Batman je, ukratko, mnogo više od puke razbibrige i može da traje onoliko koliko vi želite. Vozila su svakako dobrodošla novina, a niz drugih izmena podiže svežinu na u najmanju ruku adekvatan nivo.

Naziv igre: LEGO Batman
Žanr igre: platformska
Razvojni tim: Traveller's Tales
Izdavač: LucasArts
Datum izlaska: 23. septembar 2008.
Screenshot-ovi: LEGO Batman
Diskutujte o igri i opisu na forumu.

Minimalna konfiguracija:
CPU: 1 GHz Intel Pentium 3 ili AMD ekvivalent
RAM: 256 MB za Windows XP, 512 MB za Windows Vista
VGA: 64 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: 3 GHz Intel Pentium ili AMD ekvivalent
RAM: 512 MB za Windows XP, 1 GB za Windows Vista
VGA: 256 MB

Ocene:
Grafika: 86
Zvuk: 74

Igrivost: 77
78/100 Solidno

+ zabavno, replay vrednost, vozila
– dužina

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*