Legendary opis


Spark Unlimited, ekipa koja je PC igračima poznata po naslovu Turning Point: Fall of Liberty, posle dužeg najavljivanja konačno je objavila svoj sledeći uradak. Legendary je pokušao da u žanr FPS igara unese preko potrebne novine, ali taj poduhvat se završio sa relativno malo uspeha.

Legendary 10 Legendary 18 Legendary 23

Pandorina kutija

Legendary, ili Legendary: The Box, kako je ranije bio poznat, tokom faze promocije pokazivao je sve potrebne uslove za zagarantovani uspeh: odstupanje od mnogih klišea, mitske neprijatelje, protagonistu koji je običan čovek. Sve to u kompletu sa Unreal 3 endžinom je recept koji, ako sve ide kako je planirano, ima velike šanse da i pored velike konkurencije skrene pažnju na sebe. Spark Unlimited je prethodnom igrom Turning Point krenuo pogrešnom stazom, i Legendary je zato za njih predstavljao priliku da se iskupe i dokažu da nisu toliko neiskusni koliko se mnogima čini.

Čarls Dekard (Charles Deckard) je profesionalni lopov. Njega unajmljuje izvesni Black Order da bi ukrao jedan artefakt iz muzeja u Njujorku, za koji se ubrzo ispostavlja da je legendarna Pandorina kutija. Pandorina kutija, po legendi, sadrži sve ono što je loše i zlo i njeno otvaranje bi sasvim sigurno značilo kraj sveta.  Međutim, Dekard je radoznale prirode, i umesto da kutiju isporuči svojim poslodavcima, on je otvara i usleđuje tačno ono što legenda govori: u svet su pušteni svakojaki monstrumi, od običnih vukodlaka do džinovskih orlova. Pošto je svet doveo do granice uništenja, na njemu je da ispravi svoje greške tako što će ga – pogađate – spasiti.

Klišei ili ne

Igra, kao što je već spomenuto, odstupa od mnogih, uveliko ustaljenih klišea karakterističnih za FPS naslove iz poslednjih par godina. Pristup "sam protiv svih" je, međutim, ipak prisutan, a provođenjem više od desetak minuta igrajući Legendary shvatićete da gromoglasno najavljeno odstupanje od očekivanog najvećim delom postoji samo na papiru. Dekard, predstavljen kao čovek koji je iskusan u obijanju svih vrsta brava i najbolje se snalazi krećući se kroz senke, svoju kompletnu ličnost preokreće za 180 stepeni čim na početku igre nađe svoje prvo oružje. Sakupljanjem sekire on odjednom postaje nemilosrdni ubica, koji bez grimase na licu podnosi uništenje oko sebe dok ubija mahom natprirodna bića.  Vukodlaci kojima mora da odseče glavu da ne bi oživeli, fire drake-ovi – kreature od kamenja koja bljuju vatru, duhovi koji zaposedaju manje predmete i bacaju ih prema njemu, rogati golemi sa ogromnim sekirama, vojnici iz redova Black Order-a… ništa od navedenog neće ni u najmanjoj meri uticati na njegovu odlučnost da iz sveopšteg haosa izađe kao pobednik. Ovim se bitno gubi na konzistentnosti njegovog lika, i samim tim se kvari krajnji utisak.

Iskustvo iz svog prethodnog života, kad je već promenio svoju ličnost i postao vojnik kakvog svet još nije video, pomoći će mu da prevaziđe prepreke logičke prirode. Te prepreke se manifestuju u obliku elektronskih brava, koje Dekard "razbija" tako što igrač drži pritisnuto dugme E da bi se spojile dve žice i posle par sekundi stvorio kratak spoj i omogućio prolaz. Očigledno da ekipa Spark-a ima različito viđenje profesionalnog lopova od ostatka sveta, jer spajanje dve ogoljene žice teško da se može okarakterisati korišćenjem prideva “profesionalno”. U svakom slučaju, činjenica je da su preterali sa uprošćavanjem ovog elementa igre, i ostavljanjem barem delimične interakcije (recimo, kao rešenje koje primenjuje Bioshock sa okretanjem cevi) zasigurno bi se dobilo na zanimljivosti. Ovako vam ostaje da svaki put kad naiđete na "prepreku" držite E pet sekundi, što posle par ponavljanja brzo postaje dosadno.

Legendary 33 Legendary 35 Legendary 52

Linearnost. Da li mislite da su današnje igre previše linearne? Da li bi vam više odgovarala veća sloboda kretanja kroz nivoe? Mislite li da neki autori preteruju u ograničavanju kretanja kroz igru? Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili potvrdno, ne preporučujemo vam da nabavite Legendary. Linearnost autorima daje kontrolu nad onome što igrači mogu da rade (i time se sprečavaju nepredviđene situacije koje bi uticale na tok igre), ali ograničavanje kretanja na jedan uzak prolaz prelazi svaku granicu normale, dok je korišćenje "slučajnih" predmeta koji vas, eto, sticajem okolnosti, sprečavaju da idete putanjom koja vam nije unapred određena nije ništa drugo nego smešno. Najbolji primer za ovo jeste Tajms Skver na početku igre, koji, uprkos tome što je veliki otvoreni prostor, ima tačno jednu putanju kojom ga možete preći zahvaljujući strateškom (i slučajnom, naravno) rasporedu prevrnutih automobila i ruševina obližnjih zgrada. Nemogućnost skakanja čim zakoračite u vodu i skakanje usred trčanja koje prkosi zakonu gravitacije (osnovni zakoni fizike su, čini se, još jedno od polja u kojima autori baš i ne briljiraju) je sve što ćemo pomenuti pri opisu kontrola, i verujemo da je više nego dovoljno.

Plazm…ovaj, Animus

Otvaranje kutije Dekardu ne donosi samo loše vesti. Osim što se oslobodila svog sadržaja, Pandorina kutija je na Dekardovu ruku urezbarila simbol koji mu omogućava korišćenje materije pod nazivom Animus Vitae. Animus se skuplja od poraženih neprijatelja ili se nalazi usput, i može se akumulirati za kasnije korišćenje. Korist je dvostruka: Animus se može pretvoriti u health (klasični health pack-ovi ne postoje u igri) ili pomoću njega Dekard može da odgurne neprijatelje od sebe. Od navedene dve funkcije, jasno, dominantna je prva, dok bi na drugu verovatno i zaboravili da nema par situacija u kojima ste primorani da koristite novostečenu moć da bi nematerijalne vukodlake pretvorili u materijalno stanje podložno mecima i sečivu sekire. Ceo sistem neodoljivo podseća na plazmide iz Bioshock-a, samo što ovaj put imaju mnogo manje značajnu ulogu.

Osim Animusa, Dekardu je dostupan klasičan arsenal za ovaj tip igre. Mesta za oružje ima četiri, od kojih su dva konstantna (sekira i pištolj), dok preostala dva mesta može da popuni proizvoljno. Izbor vatrenog oružja je apsolutno neinventivan i svodi se na automatske puške, plamenobacač i sačmaru, kao i obavezne ručne granate i Molotovljeve koktele. O kutije sa municijom ćete se maltene saplitati na svakom ćošku, a u borbama protiv "glavnih" igra će se potruditi da uvek imate rezervna sredstva, kao i suptilno servirana uputstva kako najlakše da pobedite kreaturu kao što je, na primer, Kraken. Suptilno u smislu da će vam biti eksplicitno rečeno da Krakena gađate raketama u usta, naravno, jer zašto naprezati mozak kad lepo imate pomoćnika koji uvek sve zna.

AI, kao ključni element bilo kog FPS naslova, u slučaju igre Legendary ostao je na istom nivou kao i drugi aspekti – nedorađenom. Specijalne jedinice Black Order-a koncept zaklona, povlačenja i drugih manevrisanja očigledno nisu učile u okviru svoje obuke, a ništa bolji nisu ni vaši saborci, koji su korisni kao i malopre spomenuta druga funkcija Animusa. Da bi cela stvar bila još gora, pali saborci će već u sledećem momentu opet biti iza vaših leđa, barem dok ne poginu na unapred skriptovanom mestu.

Legendary 4 Legendary 43 Legendary 47

Treća sreća

Ređanje mana ove igre bi bio mnogo opširniji zadatak od navođenja prednosti. Posle velike količine negativnih mišljenja o njihovom prethodnom naslovu, momci iz Spark-a su postupili apsolutno suprotno od onoga što se od njih očekivalo – sve greške koje su kvarile Turning Point su najvećim delom prisutne i ovde. Da je Legendary izašao pre koju godinu, možda bi i imao neke šanse, ali ovako deluje kao da kasni dobrih par godina iza konkurencije. Korišćenje Unreal Engine-a 3 ne pomaže ni u najmanjoj meri, pa možda čak i naprotiv: grafika nije ni blizu onoga što smo imali prilike da vidimo u Unreal Tournament 3, što nas dovodi do zaključka da dobar alat zahteva i dobrog majstora. Iako ima par scena koji ukupan utisak poboljšavaju (borba protiv džina koji se sastoji od uništenih komada okoline, na primer), konačan zaključak je da je potencijal prisutan u velikim količinama, ali, nažalost, uglavnom ostaje neiskorišćen. Pamet u glavu i više sreće sledeći put.

Naziv igre: Legendary
Žanr igre: FPS
Razvojni tim: Spark Unlimited
Izdavač: Gamecock Media Group
Datum izlaska: 18. novembar 2008.
Screenshot-ovi: Legendary
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: Intel Pentium D 2.6 GHz / AMD Athlon X2 3800+
RAM: 2 GB
VGA: Geforce 7600 GT / Radeon X1600

Preporučena konfiguracija:
CPU: Dual Core na 2 GHz
RAM: 4 GB
VGA: Geforce 8800 GT / Radeon HD 3850

65/100 Prihvatljivo

+ međuscene, element mitologije
– grafika, fizika, AI

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*