Legend: Hand of God opis


Još jedan pokušaj imitiranja

Legend: Hand of God je najnoviji akcioni RPG nemačkog tima Master Creating, koji je već radio na jednom naslovu ovog žanra. Njihova prethodna igra Restricted Area izašla je 2005. i ocenjena je kao osrednje ostvarenje nazvano cyber-punk Diablo klonom. Nažalost, razvojni tim se ni ovog puta nije potrudio da ubijanje hordi čudovišta učini imalo drugačijim. Iako borba izgleda dinamičnije zbog raznovrsnih animacija napada, odbrane i sakaćenja protivnika, i dalje se sve svodi na klik mišem na neprijatelja. Bagovi i monotonost mapa, plitka priča i nebitni karakteri NPC-ova, kao i potpuni nedostatak multiplayer-a, čini ovu igru zabavnom samo na kratke staze u nedostatku bilo čega boljeg što biste igrali.

 Legend - Hand of God 17 Legend - Hand of God 24 Legend - Hand of God 27

Portal, demoni, ratnici i magovi

U zemlji Aris najmoćniji elfski mag, Kaskaras, otvorio je drevni portal i pod uticajem zla sa druge strane postao čarobnjak senki, oslobađajući prolaz hordama demona. Suočeni sa ovako velikom opasnošću, ljudi, elfovi i patuljci ujedinili su se i zajedničkim snagama potisli demone natrag kroz portal, ali nisu uspeli da ga zatvore. Targon, vođa ljudi, prošao je kroz portal u potrazi za Kaskarasom, smatrajući da Aris nikada neće biti siguran dok zli mag ne bude mrtav, a preostali magovi svih rasa zapečatili su portal Svetim plamenom i ostavili vojsku da ga čuva. Međutim, jedne noći jedno stvorenje pod okriljem tame uspeva da se prošunja pored stražara u manastiru i ugasi Sveti plamen, puštajući demone da pobiju stražare i ponovo napadnu stanovništvo. Vi se nalazite u ulozi mladog ratnika koji je te noći bio daleko u planinama na putu svoje inicijacije u red Svetog plamena, pa kao jedini preživeli krećete stopama svog idola, čije ime sada nosite, da obavite svetu dužnost, oslobodite zemlju od demona i ubijete Kaskarasa.

S obzirom na ovakvu priču, jasno vam je da nećete imati priliku da birate pol ili ime svog lika. Ono što možete da birate je put, tako što ćete se opredeliti za dve od ponuđenih klasa (warrior, villain, wilderness, magic, faith), od čega zavise veštine, oružje i oklopi koje možete da koristite.  Ovo omogućava 10 različitih tipova karaktera, pa će oni koji izaberu klase warrior i faith postati paladini, vični oružju i sposobni da sebe izleče. Sa svakim level-ovanjem dobićete po jedan poen za skill-ove u obe izabrane klase i po tri poena za atribute (Strength, Dexterity, Constitution, Intelligence), gde bi trebalo da izaberete unapređivanje onih atributa koji najviše doprinose napredovanju lika.

Linearni hack & slash

Gameplay je više nego jednostavan i sve što zahteva od igrača je da klikne bilo gde u okolini da bi tamo poslao svog lika ili da klikne na neprijatelja da bi ga napao. Retki NPC-ovi s kojima imate interakciju zahtevaće da kliknete na odgovor, ali ovde nema nikakve dubine niti zapravo imate ikakav izbor u načinu pristupa problemu. S obzirom na to da pripada hack & slash žanru, jedino što igra od vas traži je da pobijete sve što mrda (bukvalno, jer NPC-ovi s kojima možete da „pričate“ neće napuštati svoje mesto, iako su neki animirani tako da će se čak baciti na kolena da bi vas zamolili da spasete nekog njima dragog). Tačno je da se razvojni tim potrudio da borbu osveži potezima koji zavise od situacije, pa će neprijatelji sa štitom pokušati da blokiraju vaš nadolazeći udarac, a oni drugi da pariraju mačem. Visoke protivnike napadaćete u skoku, neprijatelj koji primi napad zateturaće se unazad, a često će vas ogromni protivnici jednim udarcem oboriti na zemlju, ali ovo je uglavnom samo kozmetika za blisku borbu, jer ona i dalje ostaje samo pritisak na taster miša. S druge strane, ako izaberete da vaš lik bude mag, onih par magija koje imate bacaćete uvek klasično, na isti način, bez fensi kozmetike. AGEIA PhysX engine dozvolio je neke stvarno zanimljive efekte, pa ćete u toku borbe videti kako odsecate ruke ili glave neprijatelja. Povrede na Targonu su takođe vidljive u vidu posekotina i krvi.

Na svom putu relativno često ćete nailaziti na runestones, visoke kamene strukture sa runama na sebi, koje magično služe kao checkpoint-i u kojima se igra snima, kao teleporti i kao mesto vašeg uskrsnuća kada izgubite život. Neophodno je da pointerom kliknete na runestone da bi ga aktivirali kao checkpoint.

Legend - Hand of God 06 Legend - Hand of God 09 Legend - Hand of God 21

Nedostaci i problemi

Pointer miša je ovoga puta Luna, svetleći elf, koja uvek ima komentare na situaciju u kojoj se nalazite. Njen je posao, međutim, pored toga da vam se povremeno podsmešljivo obraća i ukazuje na stvari kojih ste već svesni svojim više nego iritantnim glasićem, i da osvetli okolinu kada se nalazite u tamnicama i pećinama, što je više nego dobrodošlo. Uopšte, glasovna gluma je veoma loša, a to pogotovo smeta kada je u pitanju glavni lik. Izgleda da Nemci baš imaju problema da izaberu glumce koji će englesku verziju igre obogatiti umesto osakatiti, kao što smo već videli u mnogim drugim igrama (častan izuzetak su sasvim sigurno sve igre iz Gothic serijala). S druge strane, grafika je sasvim OK, iako ničim impresivna, sa detaljno animiranom okolinom.

I dok slepo imitiranje legendarne igre od pre deset godina nije toliko mana koliko odavanje priznanja, a kliše priča nešto čemu se može progledati kroz prste ako gameplay zadovoljava u smislu zabave bez mnogo razmišljanja, neinspirativne i nezanimljive mape na kojima često nailazite na slepe ulice sigurno to jesu. U pojedinim tamnicama hodnik za hodnikom izgleda potpuno isto – iako sve dobro izgleda, monotonost ovde potpuno ubija želju za daljim igranjem. Dodatni problem je mini mapa koja ponekad potpuno nestane sa ekrana, a snalaženje na velikoj je potpuno nemoguće jer nikako ne možete znati na koju stranu je okrenut vaš lik (umesto strelice, predstavljen je kružićem). Inače, mini mapa je odlično smišljena jer pored prikazivanja lokacije vašeg cilja, otkriva i položaj neprijatelja i NPC-ova.

Jedan od najnezgodnijih bagova je onaj koji ne dozvoljava inicijaciju AGEIA PhysX odmah nakon instalacije i prvog pokušaja pokretanja igre. Update drajvera nije pomogao kod ovog problema, ali je pretraga na internetu dala rešenje – brisanje PhysXCore.dll fajla u folderu instalacije. Ne treba ni napominjati da su ovakve greške stvarno veliki izvor frustracije za igrače i spadaju u one neoprostive, pogotovo zbog toga što se lista bagova ovde ne završava.

Kamera takođe postaje problem kad vam se na ekranu ispreči drveće i žbunje u trenutku kada vas neprijatelji napadaju – iako možete zarotirati kameru i promeniti njenu visinu, nikako ne možete promeniti njen ugao. Još jedno pitanje koje treba postaviti je zašto igra nema mogućnost upravljanja likom preko tastature, uz mogućnost biranja opcije da kamera prati vašeg lika konstantno s leđa, umesto da ste primorani da sami menjate njen položaj kada lik skrene.

Legend - Hand of God 02 Legend - Hand of God 19 Legend - Hand of God 20

Inventar je konstantni izvor frustracije, u pojednim delovima mape lako može da dovede do pada igre na desktop i gubitka punog sata napretka pre nego što ste uspeli da izađete iz tamnice i kliknete na runestone. Još jedna njegova mana je drag & drop sistem koji od vas očekuje da prevučete predmete i opremu na 3D model vašeg lika, što je često problem baš zbog nepreciznosti kursora.  Ponekad se desi da u inventaru na jednom mestu stoje dva oružja jedno preko drugog – ukoliko vam je inventar pun, a kliknete na to mesto, uzećete kursorom to višak oružje (koje uopšte ne bi smelo tu da bude) i budite sigurni da je vašem igranju kraj. Sa oružjem na kursoru i punim inventarom nemoguće je baciti to oružje ili izbaciti nešto iz inventara, niti zatvoriti prozor s inventarom, pa vam jedino preostaje da nasilno isključite igru preko task manager-a, što automatski znači izgubljen progres sve do poslednjeg checkpoint-a.

U definitivne nedostatke spadaju i nemaštoviti oklopi i oružja, od kojih ćete često one vrednije naći na početku i satima ih koristiti jer ništa bolje dugo nećete moći da nađete. Sličan tome je i problem da će vam skill tree dopustiti da maksimalno unapredite svega dve grane veština, što vas praktično stavlja u situaciju da stalno koristite jednu istu magiju ili oružje, čineći igru još monotonijom. Pored toga što su likovi koje susrećete nezanimljivi i teško da mogu da vas inspirišu da za njih završite sporedne quest-ove,  često izgovaraju duže dijaloge od onoga što na ekranu možete da pročitate kao njihov tekst. Vaš lik će, s druge strane, ponekad izgovarati neke rečenice skroz van konteksta, spominjući quest-ove na koje još niste naišli.

Detaljnije i duže testiranje igre pre izlaska svakako bi poštedelo igrače mnogo muka. Ostaje da vidimo da li će autori uskoro izbaciti zakrpu koja bi se izborila sa ovim neprijatnim bagovima. Iako nije za preporuku ozbiljnim ljubiteljima žanra, s obzirom na bolni nedostatak bilo kakve dubine i kreativnosti, igračima koji igraju čisto da bi ubili vreme dok ne izađe neko vrednije hack & slash ostvarenje ova igra verovatno neće zasmetati. S druge strane, verovatno će i njima biti zabavnije da ponovo pređu, recimo, Titan Quest
 

Naziv igre: Legend: Hand of God
Žanr igre: Akcioni RPG
Razvojni tim: Master Creating
Izdavač: THQ
Datum izlaska: 1. avgust 2008.
Veličina: 1 DVD
Screenshot-ovi: Legend: Hand of God
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: Intel Pentium® IV 2.0 GHz
RAM: 1 GB
VGA: GeForce 6600 / Radeon X1650 sa 256 MB RAM

Preporučena konfiguracija:
CPU: Intel Pentium® IV 2.0 GHz
RAM: 2 GB
VGA: GeForce 8800 / Radeon HD 2900 sa 512 MB RAM

Ocene:
Grafika: 75
Zvuk: 45
Igrivost: 63
57/100 Mediokritet

+ Animacija borbe
– Bagovi, mape, glasovna gluma, inventar, kamera

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*