Left 4 Dead opis


Valve korporacija je ponovo dokazala da Source engine, na kome već godinama radi, itekako još uvek ima šta da ponudi igračima. Nakon uspešnog serijala Half Life, neverovatnog Portala i multiplayer-a igara kao što su Counter Strike, Team Fortress i Day of Defeat, ova kompanija je ponovo izbacila na tržište naslov koji je uzburkao igračku javnost. Left 4 Dead, nova pucačina u survival horror stilu, opravdala je sve najave i očekivanja igrača i obezbedila  visoke ocene od strane kritičara. Iako je singleplayer deo igre kratak i priča gotovo nepostojeća, u kooperativnom online igranju ona apsolutno oduzima dah i garantuje dugotrajnu i intenzivnu zabavu.

Left 4 Dead 10 Left 4 Dead 14 Left 4 Dead 15

Nalik na film 28 dana kasnije, naši junaci suočeni su sa apokalipsom koja je uništila veći deo stanovništva, a malobrojni preživeli već su evakuisani daleko od opasnosti. U sveopštem haosu, gomile zaraženih tumaraju ulicama: neki pogubljeni, depresivni, stoje u ćošku lupajući glavom o zid, povraćaju, plaču ili stenju od bolova; drugi, pomućene svesti, napadaju čak i zaražene pored sebe, s krikom se bacaju na preživele, trče, provaljuju vrata i preskaču prepreke da bi stigli pre ostalih i dograbili parče svežeg mesa. Među njima, u manjini, nekoliko specijalnih zaraženih ističu se svojom grabljivošću i taktikom. Svaki za sebe posebno zastrašujući, jer je svojim mutacijama otišao korak dalje od bledih tragova ljudskosti koje još uvek pokazuju „obični“ zaraženi, tank, boomer, hunter, smoker i witch pravi su razlog zašto se preživeli drže zajedno.  Kada jednom čujete opominjuće zvuke približavanja nekog od njih, nikada ih više nećete ignorisati. Jednom uhvaćen dugim smoker-ovim jezikom, napadnuti je potpuno nemoćan ukoliko ga u prvih par sekundi ne pogodi, baš kao i hunter-a u skoku, pa ostatak tima mora da pritekne u pomoć. Boomer ne deluje opasno, svojim nespretnim geganjem i skakanjem uz zvuke komešanja u stomaku gotovo da je komičan, ali ako dozvolite da se približi, budite sigurni da vas očekuje sveopšti haos. Njegov napad je veoma karakterističan – ako eksplodira ili na vas ispovraća zelenu sluz, obeležiće vas kao metu za pomahnitale zombije koji će se besomučno se bacati na vas sa svih strana, čak iako ih vaši drugari zasipaju mecima. Tank je ogroman, nezeleni Hulk, koga prati tutnjava i zemljotresi, obrušava se na preživele bez milosti, udara svojim ogromnim rukama i baca odlomljene stene i delove asfalta. Neumoran je i neverovatno snažan, jedino združena paljba može da ga ubije. The witch je priča za sebe: zgrčena čuči u mraku, plače i gotovo da izaziva sažaljenje podsećajući na preplašenu devojčicu, dok svuda oko nje odzvanja jeziva, tužna pesma. Pucanj u njenom pravcu, svetlost ili korak preblizu u sekundi će je lansirati u pravcu onoga ko je uznemirio, pa će uskoro shvatiti da ludilo daje snagu i brzinu ovom naizgled krhkom biću, a kandže cepaju sve pred sobom. Prisebnost ostatka tima je jedini način da preživite napad veštice. Na pitanje šta je izazvalo ovakve mutacije nema odgovora – treba prvo preživeti, izvući se iz razrušenog grada i usamljenih farmi, doći do reke, aerodroma, krova bolnice i sačekati u jednom komadu vozilo za evakuaciju. A jedini način da preživite je da se držite zajedno, da mislite na druge preživele koliko i na sebe, pomažete i lečite jedni druge.

Left 4 Dead 29 Left 4 Dead 46 Left 4 Dead 49 

Preživeli su detaljno modelirani, svaki delić njihove odeće deluje kao da je posebno kreiran i „obučen“, a krvavi obračuni često ih obasipaju crvenim flekama. Izgled zaraženih je za svaku pohvalu: neki od njih nose prepoznatljive ali uprljane i uništene uniforme, kao da ih je zaraza uhvatila iznenada dok su obavljali svoje uobičajene dužnosti. Poseban šok proizvodi prvi susret sa zaraženim u policijskoj uniformi, kao da u tom trenutku ispari poslednja nada da ćete u opustošenom gradu naći još nekog preživelog. Ono što daje posebnu notu realnosti je način kretanja svih likova u igri. Animacija je jednostavno izvanredna i često će vas u najopasnijim situacijama ostaviti da u čudu posmatrate kako se zaraženi prirodno, lako i nekako divljački penju preko ograda, trče i bacaju na žrtvu. Likovi preživelih imaju hiljade rečenica izgovorenog teksta, koje se kreću od duhovitih opaski do poziva u pomoć, opomena, uzvika, a glumci su stvarno obavili odličan posao.

U singleplayer-u igrate jednog od preživelih, dok će ostalih troje biti članovi tima, vođeni izuzetno dobrom veštačkom inteligencijom. U četiri kampanje sa po pet misija, kretaćete se kroz naseljena mesta, seoska područja, očajnički pokušavati da se domognete aerodroma ili dođete do mesta na reci gde će vas pokupiti spasilački čamac. Svaka misija ima linearnu putanju od jedne do druge „sigurne sobe“ (safe room), koju ćete znati napamet već nakon prvog prelaženja. Singleplayer kao da je tutorijal za ono što vas čeka online – iako na istim mapama, nijedna igra nikad neće biti ista kao prethodna. Neverovatni Režiser (director), veštačka inteligencija zadužena da odredi dinamiku napada zaraženih, kao i njihove pozicije na nivou, u svakoj novoj igri stvara sasvim drugačiju situaciju, pa će prethodno pun hodnik besnih zombija sledeći put možda biti prazan, ili će vas sa udaljenog kraja vrebati hunter.  Možete tek zamisliti koliko varijacija donose urbane sredine, prepune krovova, prozora, visokih ograda i napuštenih automobila ili usamljeni putevi kroz šumu, kolibe, železnički vagoni i razrušeni aerodrom. Ovo znači da ćete pri svakom igranju biti suočeni sa drugačijom opasnošću, što traži brzo razmišljanje i novu taktiku. AI je odličan jer će se truditi da se članovi drže zajedno, pomagaće jedni drugima u nevolji i lečiti povređene, ali za razliku od pravih igrača neće umeti da koriste bombe i Molotovljeve koktele, niti taktički braniti neku poziciju.
 
Left 4 Dead 20 Left 4 Dead 21 Left 4 Dead 9

U multiplayer-u drugi igrači su članovi tima i morate biti svesni da mnogo zavisi od njih. Najbolje je igrati sa prijateljima čiju taktiku poznajete, ali igranje sa nepoznatima online takođe može biti izazov koji donosi mnogo sati zabave. Za razliku od AI-ja, pravi igrači će u igru uneti neke nove ideje i kreativniji pristup problemu, kao i nesmotrene poteze, koji akciju čine još dinamičnijom i uzbudljivijom. Poslednja misija u svakoj kampanji pravi je test izdržljivosti, jer će talase zombija propratiti pojava desetina specijalnih mutanata, a ovakvi napadi traju i desetak minuta bez prestanka. Ujedno, ovo su i najzanimljivije misije, jer ćete uvek braniti potpuno istu lokaciju dok ne stigne spasilački vozilo, a svaki tim će koristiti drugačiju taktiku ili će ga specifični napadi primorati da se drugačije brani. Biranje određenog lika preživelih samo je kozmetičke prirode, jer za razliku od specijalnih zaraženih oni nemaju nikakve karakteristične osobine ni prednosti.  Veština baratanja pištoljima, automatskom i lovačkom puškom, kao i sačmarom, zavisiće samo od veštine i preciznosti igrača, a mali broj dostupnog oružja ni u kom slučaju nije nedostatak. Pištolji sa neograničenom količinom metaka, bilo koja puška za veće razdaljine, Molotovljev koktel ili bomba za eliminisanje većih grupa zombija i udarac kundakom izbliza su sasvim dovoljni da se izborite sa svakom situacijom. Imajte na umu da će nesmotreno rasipanje metaka u pravcu vaših drugara oduzeti zdravlje i njima, a ne samo zombijima koji ih okružuju.

Pored co-op igre, možete igrati i versus mod, gde jedan tim igra četiri preživela, a drugi četiri specijalna mutanta. Način igranja mutanta donosi sasvim drugačiji gameplay. Da bi bili uspešni kao jedan od njih, morate se držati taktike njegovog napada, jer će hunter koji hoda ka žrtvi umesto da iskoristi svoj brzi skok na nju vrlo brzo biti eliminisan, baš kao i smoker koji se nije sakrio na većoj razdaljini i sa nje izbacio svoj dugački jezik da bi davio žrtvu. Boomer-i su veoma lake žrtve jer se sporo kreću, a tank deluje gotovo neuništivo, mada ga timska paljba može zaustaviti. Ne možete birati kao koji mutant igrate jer se likovi dodeljuju slučajno (jedino witch nije zastupljena u versus modu), a nakon svake smrti čeka vas ponovno rođenje (respawn) na mestu koje sami birate. Izlazak iz igre za vreme misije neće ostaviti vaš tim na cedilu jer će AI preuzeti upravljanje vašim likom, baš kao i kad usled neaktivnosti pređe u idle stanje.

Left 4 Dead 28 Left 4 Dead 32 Left 4 Dead 38

Smrt u misiji ne znači da je vaš lik završio sa igranjem, već da je trenutno prebačen u posmatrače. Događaje ćete posmatrati preko kamere iznad ramena jednog od preživelih, sve dok tim ne napreduje do lokacije na kojoj ste zaključani u nekoj sobi. Smrt je jedino konačna u finalnoj misiji kampanje, kada ćete u odjavnoj špici, pored uobičajne statistike za svakog igrača, pročitati i „In memory of…“  iznad liste poginulih. Ako igrate kao inficirani, dok čekate da se ponovo pojavi vaš mutant na mapi, gledaćete akciju kao na filmu. Achievements su poseban izazov – neke ćete otključavati u singleplayer-u, a neke tek pri timskoj igri, a toliko su maštoviti da je njihovo postizanje i zabavno i frustrirajuće.  Većinu ćete osvojiti sasvim slučajno, dok na neki poseban način eliminišete neprijatelja, pomažete članu tima ili jednostavno preživljavate u kampanji, a drugi će od vas tražiti kamikaza taktiku ili posebnu veštinu i sreću.

U toku istraživanja mape naći ćete nekoliko healthpack-ova i pilula koje trenutno daju bonus zdravlju, koje ćete morati da podelite sa ostalima. Ranjene članove tima često ćete izlečiti svojim healthpack-om jer ste svesni da su oni dragoceniji u borbi nego sopstvena sigurnost u slučaju da budete povređeni. Ukoliko je član tima onesposobljen, ranjen leži na zemlji i može da se brani jedino pištoljima, neko iz ostatka tima mora da se vrati po njega i pomogne mu da ustane. Baš ovakve situacije, i trenuci kada vas članovi tima spasu od huntera, smokera ili veštice, donose neki neverovatni osećaj da niste sami u ovoj užasnoj najezdi. Čak iako vam igre sa zombijima donose košmarne snove, verujem da ćete posle ove i u njima imati pouzdani tim, s kojim ćete se zajedničkim snagama suprotstavljati svim opasnostima.

Left 4 Dead je dinamična pucačina pre nego horor, jer horde raspomamljenih zombija očekujete na svakom koraku. Istinska panika proizlazi iz činjenice da specijalni zaraženi napadaju brzo i iznenada, ne dajući vam priliku da se sami odbranite i ostavljaju vas na milost i nemilost vašeg tima, a to je više strah od ljudske prirode i saznanja da će neko pre da potrči ka izlazu iz nivoa nego da se probija kroz masu zombija da bi vam pomogao. Left 4 Dead je pravo uživanje za one koji svoje igre vole začinjene naletom adrenalina, kooperativna igra je vrhunsko iskustvo, a s obzirom na to da Valve pruža odličnu podršku svojim naslovima, možete očekivati i nove mape i modove, koji će vam još više obogatiti doživljaj zombi apokalipse.  

Naziv igre: Left 4 Dead    
Žanr igre: Survival Horror FPS    
Razvojni tim: Valve Corporation    
Izdavač: Electronic Arts    
Datum izlaska: 31. oktobar 2008.    
Screenshot-ovi: Left 4 Dead
Diskutujte o igri i opisu na forumu    
    

Minimalna konfiguracija:
CPU: Pentium 4 3 GHz / Dual Core 2.0 GHz / Athlon64X2 2800+ MHz
RAM: 1 GB za XP / 2 GB za Vistu
VGA: GeForce 6600 / ATI 9600 sa 128 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: Dual Core 2.4 GHz / AMD Athlon 64 3500+ MHz
RAM: 2 GB
VGA: GeForce 6800 / ATI 9800 sa 256 MB

   
89/100 Impresivno

+ Co-op multiplayer, AI, grafika, gameplay, dinamika napada, neprijatelji pri svakom ponovnom igranju drugačije napadaju
– Kratka singleplayer kampanja, linearni nivoi

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*