Left 4 Dead najava


Fight together… or die alone

Turtle Rock Studios, sada pod okriljem Valve korporacije, uveliko radi na multiplayer survival horror FPS igri pod nazivom Left 4 Dead. Valve očekuje da ova igra privuče još više pažnje nego što je to uspelo Counter Strike-u, jednom od najigranijih multiplayer FPS-ova. Činjenica da je tim Turtle Rock Studios radio na veštačkoj inteligenciji botova i mapama najnovijih verzija CS-a daje nam nadu da će se ova smela tvrdnja i ostvariti.

Ideja je veoma zanimljiva. U zapletu koji podseća na radnju filma 28 dana kasnije, gde mutanti zaraženi besnilom tumaraju gradom, progoneći poslednje preživele, igra će suočiti četiri igrača u ulozi preživelih i četiri igrača u ulozi boss-ova zaraženih koji poseduju posebne veštine. Ovo je timska igra, pa ćete jedino uspeti da preživite uz pomoć drugova iz ekipe, s kojima komunicirate implementiranim glasovnim komandama. Ostala tri lika u timu mogu da budu vođeni veštačkom inteligencijom, što otvara mogućnost igranja offline.

Left 4 Dead 14 Left 4 Dead 24 Left 4 Dead 36

Drugačiji timski FPS

Za razliku od drugih timskih pucačina, Left 4 Dead nema klase karaktera, pa je sasvim svejednog kog preživelog igrate jer se oni razlikuju samo vizuelno. Ovo je dinamična, brza igra, u kojoj imate samo jedan cilj: da pronadjete put do spasenja od pobesnelih hordi zombija. Naglasak je na kooperativnosti sa ostatkom tima preživelih – ukoliko se odvojite od grupe, teško da ćete uopšte moći da preživite. Zaraženi se mogu pojaviti sa bilo koje strane i uvek je neophodno da vas neko štiti otpozadi.

Ako izgubite zdravlje, ostaćete da ležite na podu, mada ćete i dalje moći da pucate, ali je u ovoj situaciji najbitnije da vas tim odbrani od napada i izleči. Dok ste na podu, krvarite i ističe vam 300 rezervnih zdravstvenih poena; ako vas za to vreme neki član tima ne izleči, vaš karakter će biti transportovan u zaključani ormar negde dalje na mapi gde će ostati sve dok vas neko iz tima ne pusti napolje, a vi ćete biti u ulozi posmatrača borbe. Prijatelji vas mogu izlečiti tri puta u toku igranja jedne mape. Svako od preživelih će na početku misije, u takozvanoj sigurnoj zoni, moći da uzme samo po jedan medpack, što u ovakvoj situaciji znači da ćete možda svoj morati da date oborenom drugu iz tima. Oni teže ranjeni kretaće se pogrbljeno i sporije, pa na njih posebno morate obratiti pažnju. Naoružanje je standardno: pištolj, sačmara, M16, lovačka puška, SMG, uz dodatak Molotovljevih koktela i bombi. Pritiskom na desni taster miša udarićete kundakom ciljanog protivnika u blizini, od čega će se on zateturati unazad ostavljajući vam priliku da ga dokrajčite otvaranjem vatre.

Left 4 Dead 03 Left 4 Dead 04 Left 4 Dead 17

Boss-ovi zaraženih, kontrolisani od strane drugog tima igrača, imaju posebne osobine. Boomer je težak, debeo i deformisan, sporo se kreće, a povraćanjem na vas će vas "obeležiti" za napad ostalih, AI-kontrolisanih zombija, koji će vas onda smatrati za glavnu metu i ignorisati ostatak vašeg tima u želji da se vas dočepaju. Kada ga ubijete, njegovo telo će eksplodirati i raširiti otrovni gas koji je veoma opasan za one koji se zateknu u blizini. Hunter je najbrži, lako se sakriva i moguće ga je otkriti jedino kada je u pokretu. Može da skače i penje se uz visoke zidove, a napada iz blizine i u stanju je da vas odbaci ili tresne na zemlju, pa je jedini način da se iz ove situacije izvučete pomoć od strane vašeg tima. Smoker kao glavno oružje ima svoj jezik, koji obmota oko vrata žrtve i počne da je guši i vuče ka sebi. Spas je da pucate u jezik, a kada uspete da ubijete ovog protivnika očekuje vas eksplozija gustog tamnog dima koji će vam zakloniti vidik. Tank je mišićavko koji ruši zidove sopstvenom snagom i s lakoćom baca automobile na vas kao projektile. Witch je takođe jedan od boss-ova zaraženih, ali nije karakter kojim se može upravljati već je uvek kontrolisan AI-jem. Ovo je zastrašujuća pojava koja vas može ubiti jednim pogotkom, pa će biti najpametnije da pored nje prođete tiho, laganim korakom, u nadi da vas nije primetila, i izbegnete da u nju uperite oružje ili baterijsku lampu. AI-kontrolisane horde inficiranih će vas napadati neumorno, a frekvencijom i taktikom njihovog napada upravljaće veštačka inteligencija.

Kreativno i inovativno

Igra se sastoji od četiri nezavisne kampanje na različitim lokacijama, od kojih je svaka podeljena na pet misija. Pošto je priča gotovo nepostojeća, a misije linearne, postavlja se pitanje na koji način će ova igra održati pažnju igrača i u njima izazvati želju da je ponovo igraju. Problem je rešen na veoma zanimljiv način: svaki put kad budete igrali ona će delovati drugačije. Za ovo je zaslužna veštačka inteligencija pod nazivom Director (režiser) koja će određivati dinamiku napada zaraženih, pa ćete se, iako vam je teren poznat, svaki put suočavati sa novim scenariom. Sistem nagrada (achievements) nakon svake uspešne misije različit je za ova dva sukobljena tima i nosiće i pozitivne i negativne ocene.

Left 4 Dead 07 Left 4 Dead 32 Left 4 Dead 35

Ova igra nije za svakoga. Ako vam je teško da podnesete prizor zarazom unakaženog zombija ili da se izborite sa naletom straha kada ste saterani uza zid dok više njih juriša ka vama, teško da je obećanje novog iskustva u kreativnoj kombinaciji timskog FPS-a i apokalipse besnila dovoljno da vas inspiriše da je probate. Ali ako ste ikada pri gledanju zombi filmova besneli što ljudski karakteri ginu na glupe i besmislene načine, nesmotreno se odvojivši od grupe ili ostavši zarobljeni u sobi bez izlaza, na jesen ćete imati priliku da se ovako virtuelno oprobate u survival horror-u gde strah, panika i želja za preživljavanjem zbližavaju ljude u zajedničkoj borbi protiv zla. Rađena u Source engine-u, koristeći sve njegove prednosti, definitivno je igračko iskustvo koje mnogi od nas željno iščekuju. Vrhunska grafika i izuzetna animacija likova se podrazumevaju, pogotovo izraza lica preživelih i načina kretanja zaraženih, kao i realistično atmosferično osvetljenje koje će lokacijama razrušenim divljanjem pobesnelih hordi dati još jeziviji izgled. Za par meseci, kad se igra pojavi, videćemo da li je stvarno dovoljno dobra da ugrozi poredak na top listi timskih multiplayer FPS-ova. U svakom slučaju, razvojni tim svakako zaslužuje pohvalu za jedinstvenu ideju i kreativnost.

Naziv Igre: Left 4 Dead
Žanr igre: Multiplayer FPS
Razvojni Tim: Turtle Rock Studios
Izdavač: Valve Corporation
Datum Izlaska: Novembar 2008.
Screenshotovi: Left 4 Dead
Diskutujte o igri i najavi na forumu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*