James Bond: Quantum of Solace opis


S platna u igru

Iako je franšiza Džejms Bond prisutna u medijima već 75 godina, popularna je i dalje, kao i njen slavni junak, šarmantni specijalni agent sa dozvolom za ubijanje. Slava stečena u novelama Ijana Fleminga, ne može ni da se meri sa onom koju mu je doneo neverovatni Šon Koneri u prvim filmskim adaptacijama. U 22 filma ovog junaka glumilo je mnogo poznatih glumaca, a drugi autori su nakon smrti njegovog stvaraoca preuzeli pisanje o misijama spasavanja sveta. Nije ni čudo što su igrači na mnogim platformama, počevši od Atari-ja 1983, pa sve do PS3 i Xbox 360, dobili priliku da se nađu u njegovoj ulozi. Nažalost, na PC-ju je ovaj serijal imao samo dve igre, Nightfire iz 2002. i Quantum of Solace koji prati izlazak novog istoimenog filma. Nightfire je bio mnogo dosledniji samoj ideji tajnog agenta, insistirajući na šunjanju i korišćenju raznih spravica visoke tehnologije, dajući vam prednost iako ste brojno znatno nadjačani, vodio vas na bogataški prijem u svečanom odelu i dao vam priliku da misije obavljate sa lepoticom nalik na one koje su postale zaštitni znak serijala. Quantum of Solace, nažalost, nema ni duh ni gameplay koji bi opravdao ime serijala u naslovu. Rađen kao šablonska pucačina, sa dodatim sistemom korišćenja zaklona, Bonda stavlja u nerealističnu situaciju da tamani stotine ni po čemu posebnih negativaca, oduzimajući sam smisao profesiji tajnog agenta.  

James Bond Quantum of Solace 08 James Bond Quantum of Solace 24 James Bond Quantum of Solace 33

Priča objedinjuje događaje iz poslednja dva filma, Casino Royale i Quantum of Solace, pa će onima koji ih nisu gledali delovati zbrzano i konfuzno. Srećom, nijedan deo priče nije od esencijalnog značaja za igru, jer će se sav posao koji vam je namenjen svoditi na nemilosrdnu pucnjavu. Razlog zbog koga je Quantum of Solace samo još jedna u nizu neinspirisanih pucačina verovatno leži u odluci režisera da u poslednja dva filma novi Bond, koga igra Danijel Krejg, bude klasičan akcioni heroj. Umesto oslanjanja na svoju inteligenciju, šarm i visoku tehnologiju, Bond je brutalni ubica, kojisvojim nesmotrenim potezima često razotkriva tajne operacije. Međutim, čak i kao akcioni umesto očekivanih trilera, filmovi su uspeli da postignu značajan uspeh. Igra pak, osim što gubi u nejasnoj priči saopštenoj u toku učitavanja sledećeg nivoa u vidu izveštaja i instrukcija o narednom zadatku, nema ni neki poseban šarm kao FPS naslov. Najpozitivniji utisak ostavlja činjenica da su poznati glumci iz filma pozajmili glasove svojim likovima u igri. Iako je bazirana na Call of Duty 4 engine-u, grafika je prosečna i mnoge teksture deluju nedovoljno oštro, sa ispranim bojama. Lokaliteti su bukvalno preslikani iz filmova, lik glavnog glumca je detaljno prenesen, dok su neprijatelji uglavnom jednolični i ni po čemu karakteristični.

Pucnjava, eksplozije i poneka borba izbliza

Akcija se odvija iz prvog lica, s tim što, kada Bond koristi zaklone, kamera menja položaj i prikazuje ga iz trećeg lica. Skoro na svako oružje možete staviti prigušivač i ponekog izdvojenog stražara tiho eliminisati sa daljine. Ako se pak neko nalazi u njegovoj blizini, brojni neprijatelji počeće besomučno da pucaju na vas. U nekim sekvencama koristićete snajper da pobijete stražare na velikoj razdaljini, ali je akcija uglavnom pucnjava raznovrsnim pištoljima i automatskim naoružanjem koje pokupite od palih neprijatelja ili iz zlatno svetlucavih kofera raspoređenih po nivoima (toliko o verodostojnosti). Na sličan veštački i nerealistični način na svakih dvadesetak koraka nailazićete na mobilne telefone koji jednostavno leže i čekaju vas. Oni bi trebalo da prodube priču i daju neke informacije, kao i da omoguće pristup kamerama obezbeđenja. U sustini, te informacije su uglavnom par rečenica, a snimak sa kamere nije koristan za otkrivanje neprijatelja jer će oni u toku borbe naletati u talasima i menjati položaje. Ove kamere bi, međutim, trebalo pokvariti da ne bi alarmirale neprijatelje, što uglavnom gubi svoj smisao jer šunjanje i tiho onesposobljavanje neprijatelja gotovo da je nemoguće. U nekoliko scena Bond će se suočiti sa protivnikom u borbi izbliza, koristeći sopstvenu veštinu da ga savlada. Kamera i ovde posmatra situaciju iz trećeg lica, a uspešna akcija zavisi od igračeve brzine i preciznosti da na ekranu klikne na obeleženo mesto time nastavljajući skriptovanu sekvencu.

James Bond Quantum of Solace 06 James Bond Quantum of Solace 10 James Bond Quantum of Solace 15

AI će vaše protivnike naterati da trče ka zaklonu, vešto se skrivajući od metaka i provirujuće taman toliko da ocene gde im se nalazi meta. U slučaju da ih ima dovoljno, dok jedni pucaju na vas iz zaklona, drugi će pokušati da se prišunjaju otpozadi i pripucaju sa one strane sa koje niste zaštićeni. Iako je korišćenje zaklona dobrodošla novina, ovaj sistem nažalost ne funkcioniše tako dobro kao, recimo, u igri Gears of War. Zaklonu ponekad morate prići iz određenog ugla da biste mogli da čučnete, a kad se jednom prilepite uz njega taster koji vam omogućava da potrčite do sledećeg mesta za skrivanje često ne funkcioniše iz prvog pokušaja. Osim toga, dok posmatrate Bonda kako puca iznad svoje glave imate utisak da zapravo i ne gleda šta cilja, a iz zaklona često ne možete da koristite zumiranje nišanom.  Pored očiglednog truda da AI razviju tako da ume da koristi okolinu u svoju korist, strateški raspoređene desetine eksplozivnih kanistera u svakoj sceni potpuno su neočekivana i besmislena odluka. Nikakvog realističnog opravdanja nema za postojanje takvih eksplozivnih predmeta na lokacijama na kojima se dešava pucnjava, a još manje za njihovo neprirodno presijavanje. PC igrači definitivno nikada neće moći da se pomire sa nedostatkom suptilnosti u ovakvim portovima konzolaških naslova, čiji razvojni timovi očigledno smatraju da igrači na konzolama nisu dovoljno inteligentni da shvate da će boca s gasom eksplodirati ako je pogode metkom. Još jedan problem je što su ti eksplozivni elementi “sasvim slučajno” postavljeni baš tamo gde se neprijatelji skrivaju za vreme borbe, olakšavajući posao igračima i dovodeći nivo veštačke inteligencije protivnika u sumnju. Težina borbe u ovoj igri zavisi isključivo od brojnosti neprijatelja, a Bond gine nakon nekoliko primljenih metaka ukoliko se ne skloni od opasnosti. Još dalje od realnosti je činjenica da mu se zdravlje magično regeneriše čim se skloni sa linije vatre.

Linearno i skriptovano

Tek kada eliminišete sve neprijatelje s kojima vas je igra u određenoj sceni suočila, možete očekivati da u prethodno potpuno zatvorenoj lokaciji nađete izlaz, jer tek sa poslednjim ubijenim kreće skriptovana sekvenca gde novi talas neprijatelja upada kroz prethodno  zaključana vrata ili se dešava neka eksplozija.  Igra je potpuno linearna, put je uvek samo jedan, a izlaz zatvoren sve dok ne uradite tačno ono što se od vas očekuje. Nasumice ubačene sekvence u kojima Bond prelazi gredu na velikoj visini i pokušava da održi ravnotežu, kao i one gde u mini-igri treba kliknuti na pravu strelicu da bi provalili kod za otključavanje vrata najviše podsećaju na slične mehanizme korišćene u izvanrednom Fahrenheit-u. Ovde, nažalost, deluju nekako nespretno i nepotrebno. Sami nivoi su nemaštoviti, a pucnjava ubrzo postaje zamorna. Singleplayer kampanja je previše kratka, što igra pokušava da nadoknadi većim brojem raznovrsnih multiplayer modova.

James Bond Quantum of Solace 17 James Bond Quantum of Solace 26 James Bond Quantum of Solace 28

Quantum of Solace je očigledno rađen kao dodatak, a ne samostalna igra, jer implicitno podrazumeva da su igrači upoznati sa zapletom iz poslednjih Bondovih avantura, i oslanja se na iste lokacije, likove i događaje iz pomenuta dva filma. Teško da u igri postoji bilo šta što bi obožavatelje inspirisalo da se poistovete sa svojim omiljenim junakom. Ovo je Bond bez stila, mističnosti i inteligencije, bez vožnje besnih automobila i udvaranja opasnim lepoticama, bez suptilnog nadmudrivanja protivnika i spektakularnih akcija. Što je najbitnije, ovo je Bond bez mnogo zabave. Prekratka kampanja daće vam taman toliko vremena da primetite da ste prevareni i da igrate jedan šablonski FPS, koji nekoliko godina kasni za svojom braćom po žanru koje imitira. Ukoliko ste u potrazi za stealth akcijom i tajnim agentom koji svoje misije obavlja sa stilom, serijali No One Lives Forever, Hitman i Splinter Cell su i dalje najbolji izbor.

Naziv igre:    James Bond: Quantum of Solace    
Žanr igre:    FPS  
Razvojni tim:    Beenox    
Izdavač:    Activision    
Datum izlaska:    31. oktobar 2008.  
Screenshot-ovi:    James Bond: Quantum of Solace
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU:    Pentium 4 2.4GHz / Athlon XP 64 2800+ MHz
RAM:    512 MB
VGA:    GeForce 6600 / 9800Pro sa 128 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU:    Pentium  4 3.0GHz / AMD Athlon™ 64 3200+
RAM:    1 GB
VGA:    GeForce 6600 / 9800Pro sa 256 MB

68/100 Prihvatljivo

+    Glasovna gluma, muzika
–    Nedoslednost James Bond franšizi, grafika, previše skriptovanih događaja, linearnost, prekratko, nepovezana priča

Popularno na PCigre.com

1 Comment Lupi i ti nešto!
  • aki
    aki

    glupost cista

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*