Iron Man the game opis


…I am Iron Man…

U poslednje vreme, nepisano je pravilo da svake godine gledamo bar jednu ekranizaciju nekog Marvelovog superheroja. Iako su u pitanju filmovi sa astronomskim budžetima i odličnim glumačkim postavama, slabo koji je dosad  uspeo da verno prenese atmosferu koja je krasila stripove. Ono što je takođe postalo tradicija, pored majica, kačketa i deterdženata za pranje rublja, je lansiranje oficijelnih video igara koje bi pratile priču aktuelnog blockbuster-a. Ovog  proleća na iscepana platna naših polupraznih bioskopa doleteo je Iron Man, a što je još bitnije: na naše igračke sisteme stigla je i istoimena video igra.

IronMan 1IronMan 15IronMan 17

 

Kako već sleduje, igra usko prati dešavanja vezana za film, takođe ubacuje i neke delove koje gledaoci nisu imali prilike da vide u bioskopskim dvoranama. Priča, poput filma, počinje u afganistanskim pećinama gde Toni Spark kao zarobljenik biva primoran da pravi oružja kojim će teroristi pretiti čitavom svetu (a pogoto  SAD). Međutim, Toni ne želi da teroristima svoje izume preda tek tako. Glavni junak pravi Iron Man odelo u kojem će uz pratnju istoimene numere legendarnog benda  Black Sabbath izboriti put iz svog ropstva! Nakon što se na sredini prvog nivoa pomenuta pesma bude završila, konstatovaćete jednu veoma tužnu činjenicu: igra je prokleti PS2 port! Iron Man se istovremeno pojavio i za next gen konzole, međutim SEGA se opredelila da PC korisnike „obraduje“ u svim aspektima inferiornom PS2 verzijom igre! Ovo se može okarakterisati samo kao laktanje konkurencije (čitaj konzola) koja po svaku cenu želi da PC ostane igračka platforma prošlosti. Zaista, osećaj besa i razočarenja koje ćete osetiti nakon pokretanja ovog naslova teško je opisati pukim slovima.

…Or maybe not…

Igra poseduje oko trinaest linearnih misija koje se uglavnom oslanjaju na film, međutim, postoji i par u kojima se pojavljuju ostali negativci iz stripova. Misije su monotone i uvek će se svoditi na isto: uništenje određenog cilja, peglanje negativaca, spasavanje voljene Peper, koje će vam tokom igre biti preko glave. Toni može da kanališe energiju unutar svog odela u ti pravca: Propulsion, Weapon i Armor. Svaki od modova pojačava željeni atribut, dajući vam veću otpornost na metke, razorniji napad ili brži let. Postoji i četvrti mod koji sva tri atributa stavlja u balans. Prilikom odabira željenog moda, potrebno je određeno vreme kako bi odelo kanalisalo energiju tamo gde je najpotrebnija, tako da vas prebacivanje u sred borbe može skupo koštati. Odelo je moguće modifikovati, tj. dodavati određena unapređenja i nova oružja koja će vam olakšati posao uništavanja tenkova i obaranja helikoptera. Većina oružja je zaključana, a da bi ih otključali morate uništiti neprijateljske kutije sa municijom koje su razbacane po nivoima. Pored dodatnog naoružanja i sposobnosti, moguće je otključati i nova Iron Man odela.

 

 IronMan 20IronMan 26IronMan 34

Metal Abomination

Kontrola lika, kretanje i interakcija sa okolinom su kriminalni, a situacije u kojima ćete mlatarati rukama u prazno, nevidljivi zidovi i zaglavljivanje unutar tekstura biće redovni. Spore reakcije lika i katastrofalno manevrisanje u vazduhu će vam davati konstantne glavobolje. Da igra ne poseduje automatsko nišanjenje, igrivost ovog naslova bi bila ravna nuli. Protivnici će se stvarati niotkuda i uvek će ukopani pucati u vas. AI ne koristi nikakve inteligentne poteze, već će protivnici, poput mušica, konstantno zujati oko vas i dosađivati vam. BOSS borbe su proste i uglavnom ćete ih prelaziti iz prvog pokušaja. Što se tiče same dužine, prosečnom igraču biće potrebno tričavih 4-5 sati da bi prešao čitavu igru, što je u ovom slučaju i previše.

IronMan 66IronMan 9IronMan 38

Grafika je zaostala čak i za stari dobri PS2. Teksture su proste, animacije likova očajne, efekata u igri skoro i da nema. Grafička podešavanja ne postoje, tačnije, prilikom ulaska u igru jedino je moguće namestiti željenu rezoluciju i to je to! Što se tiče zvučne podloge, osim već pomenute uvodne pesme, ostatak nećete ni primetiti tako da na ovaj segment ne treba trošiti reči. Pozitivno je što su glumci iz filma pozajmili glasove, međutim samo ingame izvođenje i očajna mimika usana vam neće dozvoliti da steknete pozitivno mišljenje o glasovnoj glumi.

Piece of Junk

Igre koje prate filmska ostvarenja uvek su važile za nižerazredne proizvode i Iron Man je školski primer da je ova tvrdnja tačna. Doduše, veliki deo krivice snosi SEGA, koja je na PC poslala PS2 verziju igre, koja se dosta razlikuje u odnosu na verziju za next gen konzole. Iron Man je jedan od naslova koje treba ostaviti da trunu na obližnjem otpadu jer ovakve igre ne zaslužuju ničiju pažnju. I jedno upozorenje za sve one koji poseduju naslov: svaki put kad uključite ovu igru, Bog ubije mače.

Naziv igre: Iron Man
Žanr igre: akciona platforma
Razvojni tim: Artifical Mind and Movement
Izdavač: SEGA
Datum izlaska: 16. maj 2008.
Veličina: 1 DVD
Diskutujte o igri na forumu
Screenshotovi: Iron Man the game

Minimalna konfiguracija:
CPU: 2.8 GHz Intel ili ekvivalentan AMD
RAM: 1GB
VGA: 256 MB DirectX 9.0c

Preporučena konfiguracija:

CPU: 3.4 GHz Intel ili ekvivalentan AMD
RAM: 1.5 GB
VGA: Radeon X1800/GeForce 7800 GT video card

Ocene:
Grafika: 43
Zvuk: 39
Igrivost: 37

39/100 Užas

+ Numera Black Sabbath – Iron Man
– Gubljenje dragocenog vremena

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*