iPad 3 recenzija


Autor ovog teksta je član našeg foruma fatcat. Ukoliko i vi želite da pišete za naš portal, javite se na gsnikola@gmail.com

Pakovanje

Ukoliko ste se ikada susreli sa otvaranjem Appleovih proizvoda, i pritom vam čin otvaranja tehnike predstavlja pravi geek užitak, nećete ostati ravnodušni. Pažljivo skidanje folija, za mene lično uvek je specijalan trenutak. U stilu svojih proizvoda i samih principa dizajna kojima se kompanija iz Cupertina vodi, proizvedeno je i samo pakovanje ovog uređaja. Jednostavnih linija, minimalističkog dizajna, iPad je upakovan u belu prepoznatljivu Apple kutiju sa fotografijom na prednjoj strani.
Pakovanje sadrži tablet, USB kabl, zidni punjač i nešto malo papirologije. Naravno, tu su i nezaobilazne Apple nalepnice. Zanimljivo je da se, još od prve generacije iPada, ne dobijaju standardne slušalice, što bi na neki način bila mana, imajući u vidu samu cenu uređaja. Svakako njihov kvalitet i vek trajanja (iz iskustva govoreći) je veoma loš, tako da će pravi ljubitelji dobrog zvuka posegnuti za kvalitetnijim, ali i skupljim rešenjem.

Dizajn

Pošto je Apple zapoceo celu priču, a danas i sudske sporove oko izgleda tableta, sa prednje strane ne očekujete previše radikalnih izmena od recimo prvog iPhonea. Velika staklena povrsina i home dugme krasi prednju stranu, dok je ostatak proizvoda odrađen od savršeno obrađenog aluminijuma.
Držeći u rukama nekoliko različitih tableta (iako nisam kompetentan da dajem sud kao fan boy) zaključak je da nikada nećete imati tako dobar osećaj kao kada držite iPad bilo koje generacije. Čvrstina zadnje strane i sama hladnoća materijala pri dodiru ostavlja sjajan utisak. Jednostavno rečeno, u rukama držite skup proizvod i to i osećate čak i fizički, što nije slučaj sa recimo Galaxy Tabom, ili Samsung S2 telefonom. To je Apple, a i njihova cena ukoliko želite “kompletan paket”.

Pošto sam bio vlasnik prethodne generacije iPada, i upoređujući njihovu težinu, zaključujem da postoji primetna razlika iako se radi samo o nekoliko desetina grama, ali zapravo, neće vam biti problem da i dalje jednom rukom držite, a drugom upravljate tabletom. Istina je da je iPad teži od konkurencije, zbog samog izbora materijala. Čak primetno tezi, kada u ruke uzmete recimo Samsung Tab 10.1 i iPad treće generacije, ali tu se vraćam na onaj osećaj skupe stvari u rukama. Pa na neki način to i opravdavam.

Ekran

Apple drugom generacijom nije načinio taj veliki korak ka Retina rezoluciji, te su mnogi kritikovali, ili bili primorani da sačekaju sledeću godinu. Daleko od toga da su njihovi ekrani bili loši, ali nije bilo to to. Pogotovo ukoliko ste vlasnik iPhone 4 na kojem je ta famozna Retina rezolucija. Pikseli su vam u slučaju iPada 2, nekako ulazili u oči, a onda je načinjen taj veliki korak. Veoma je tesko opisati kako zapravo toliko nabijenih piksela izgleda u rukama, ali osećaj je zaista fenomenalan. Prelazak sa “običnog” ekrana iPhonea 3G/3GS na 4 je otprilike srazmeran brojkama, sa tim da na ovih 9.7 incha to izgleda jos jasnije, čistije i življe. Ma koliko se trudili, u ovom slučaju, piksele nećete uspeti da uočite. Na tržištu ne postoji ovakav kvalitet “prenosnog ekrana”, ma koliko konkurencija pokušavala da to dostigne.

iOS

Zatvorenost i kontrola jabučara nad svojim korisnicima mnogima ide na nerve, ali ukoliko poštujete Apple i njihova pravila , ili zivite u državi koja ima svoj AppStore (mi smo i dalje rupa na karti) nećete imati zamerki. Savršeno jednostavno, savršeno fluidno i savršeno brzo. iOS je možda previše zatvoren sistem, sa manjkom manipulacije i custom podešavanja, ali zapravo svaka nova aplikacija je poseban svet za sebe. Dovoljan broj dodatnih aplikacija nadoknađuje sistemske mane uređaja. Softvetski, iOS se nadograđuje svakih par meseci, postaje kompaktniji, povezaniji sa oblakom (Cloud) i drugim uređajima, tako da je to polje na kom Apple ne gubi, već vodi striktno svoju politiku.

Čudno je da kako godine idu, navikava korisnike pa čak i konkurenciju da to radi baš na taj način. Sistemtske aplikacije funkcionisu bez greške, iz mog ugla izgledaju poprilično lepo i neverovatno detaljno (ukoliko se zagledate u ivice iskrzanog papira u Notesu recimo), a sve ostalo je vas izbor.

AppStore je prerastao u polje neverovatnih razmera, tako da otprilike sve što zamislite možete skinuti ili za džabe ili za koji dolar. Zavisno od svojih potreba lako možete gledati flimove, prezentovati AutoCAD fajlove, shareovati podatke putem maila ili socijalnih mreza…

Tablet nije proizvod za profesionalce i nemojte očekivati da ćete na njemu moći da modelujete 3D objekte, crtate projekat ili koristite napredne funkcije fotošopa. Bar ne za sada. Na tom polju Desktop je i dalje “broj 1” i tako će još duže vreme ostati, ali činjenica je da polako ali sigurno tuče konkurentne notebookove, laptopove, pa i desktope. Bar govoreći o tim osnovnim i svakodnevnim životnim radnjama.

Internet

Kada je predstavljen tablet kao koncept, rečeno je da će izmeniti svakodnevne običaje koji se tiču Interneta i svega što on nosi. Bile to socijalne mreže, razgvor preko Skajpa, gledanje filmova, istraživanje, planiranje putovanja ili nešto deseto. iPad to radi perfektno ukoliko ste u mogućnosti da imate Internet konekciju ili izdvojite više para za 3G varijantu. Safari, notifikacije sa Facebooka,Twittera ili drugih aplikacija funkcionišu besprekorno, iskaču sa vrha stranice, a manipulacija istim vrlo je jednostavna. Pravo je uživanje surfovati webom sa nekoliko prstiju. Vidi čuda, Apple ipak nije slagao kada je sve to najavljivao!

Zaključak

Voleli ih ili ne, Apple zapravo dominira tržištem tablet računara. Kao fan i neko ko podržava koncept “post-pc” ere, mogu reći da se niko još nije ni približio kompaniji iz Cupertina kada gledamo na kompletan paket.

iPad jeste skupa igračka, skuplja od brojčano “bržih” varijanti Asusa, Samsunga i ostalih, ali i dalje suvereno drži vrh lestvice.

[checklist]

  • savršena završna obrada
  • baterija od 10h konstantnog rada
  • iOS
  • aplikacije
  • sinhronizacija sa ostalim Apple uređajima

[/checklist]

[badlist]

  • težina
  • iTunes integracija zna da bude komplikovana
  • nedostatak widget-a
  • nepostojanje file manager-a

[/badlist]

Cena

Cene iPad 3 uređaja se u zavisnosti od modela i prodavnice u kojoj kupujete kreću od 500 do 750 evra.

Slike

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*