Heroes of Might and Magic V opis


Heroes of Might and Magic V Heroes of Might and Magic V Heroes of Might and Magic V

Serijal potezne strategije Heroes of Might and Magic je tokom godina svog postojanja okupio veliki broj fanova, posebno posle izlaska trećeg dela. Heroji su bili na vrhuncu svoje slave međutim posle izbacivanja ekspanzija koje nisu donele nista što igrači Heroes-a već nisu videli i posle finalnog udarca u obliku četvorke stvari kreću nizbrdo. Bilo je puno priča o tome da li je serijal Heroes of Might and Magic propao kao što se razvojni tim zadužen za njihovo stvaranje 3DO, raspao. Tada je na pozornicu istupio Ubisoft otkupivši licencu a projekat stvaranja novih heroja predao u ruke razvojnog tima sa istoka, Nival Interactive-u, koji je već imao iskustva igrom Etherlords. Ubisoft nije ništa prepustio slučaju, tako da je dao striktna upustva u obliku "Nival nemoj da se praviš kreativan, hoćemo trojku sa 3D grafikom". I kako biva naređeno tako biva i urađeno i sada su pred nama Heroes of Might and Magic V.

Stvoren je potpuno nov svet u kome se odigrava radnja Heroja V po nazivu Ashan sa svom svojom istorijom, mitovima, zmajevima i velikim bitkama. Sada demoni vrše invaziju što ćete saznati u kampanji koja se sastoji iz 6 poglavlja i trideset misija koje će vam pružiti dugotrajan užitak. Kroz kampanju igraćete sa svim mogućim frakcijama počevši sa Havenom pa sve do Academy. Svako poglavlje tj. igranje sa određenom frakcijom ima jednog protogonistu priče međutim izgradnjom taverna bićete u prilici da regrutujete nove heroje. Na žalost nemojte se mnogo oslanjati na unajmljenog heroja iz razloga što njega nećete imati u narednoj misiji. Razvoj heroja je obogaćen u odnosu na trojku, tako da možete izučiti šest veština i njima tri srodne podveštine i podizati ih do expert nivoa.

Kretanje po mapi je ostalo isto u odnosu na predhodnike osim jedne razlike, mapa je sada potpuno 3D. Unapređivanje serijala Herojima V u 3D grafiku nije se izgubilo na samom osećaju da su to ipak oni stari Heroji. Šta više, igra sada izgleda prelepo, mapa je puna detalja i "poslastica za oči" a gradovi su nešto najspektakularnije što sam ikada video. Uglavnom počinjete od malog gradića kojeg unapređujete izgradnjom raznih građevina koje služe za regrutovanje borbenih jedinca, njihovo unapređivanje, utvrđivanje grada itd. Kamera je potpuno pokretljiva i možete je rotirati za 360 stepeni i pri tome pogledati svaki izgrađeni objekat. Modeli jedinica su prelepi, po meni najmaštovitiji izgled ima Archangel.

Heroes of Might and Magic V Heroes of Might and Magic V Heroes of Might and Magic V

Bitke su, kao i mapa, ostale iste a bojno polje je doživelo sitnije promene i dodatke. Sada je u donjem delu ekrana ubačen tkz. inicijativni bar koji pokazuje kad je koja jedinica na potezu. Ovo dozvoljava upotrebu dodatne strategije gde npr. ukoliko neprijateljska jedinica neće skoro da napada onda upotrebite odloženi napad na nju što joj zadaje dodatne gubitke. Bojno polje je nalik šahovskoj tabli sa kvadratićima gde jedinice normalne veličine zauzimaju jedan kvadrat a velike četri. Pored nekih prepreka u vidu stena i oborenog drveća na bojnom polju nema ničega osim naravno suprostavljenih armija. Za razliku od četvorke pojačanja sada stižu jednom nedeljno a svaku jedinicu možete unapređivati na uštrb vaših finansija.

Muzika je predivna, posebno glavna tema pri startu igre, što ne mogu reći i za glasovnu glumu koja ume da bude smešna. Prikaz magija je fino odrađen a kinematografska kamera koja se uključuje tokom borbe ume da unese igrača na bojno polje. AI je vrlo slab međutim ume da prži otpor u bici, takođe on prvenstveno napada najjače jedinice ali se najviše oslanja na brojnost svojih trupa. Što se tiče zahtevnosti ipak je ne bih svrstao u jako zahtevne igre ali ponekad je ipak bolje izbegavati određene uglove kamere koji prikazuje celu mapu.

Heroes of Might and Magic V Heroes of Might and Magic V Heroes of Might and Magic V

Fanovi Heroes of Might and Magic-a su dobilu upravo ono što su tražili. Toliko je bilo priče o kontaverznoj sudbini serijala o njegovim usponima i padovima i sada smo dobili unapređenu verziju igre koja je najzaslužnija za njegovu popularnost. Ukoliko ste voleli ovaj serijal nema razloga da ne igrate i Heroes of Might and Magic III 3D oprostite hteo sam reći Heroes of Might and Magic V.

Naziv Igre:
Heroes of Might & Magic V
Žanr:
Strategija
Razvojni Tim:
Nival Interactive
Izdavač:
Ubisoft Entertainment
Veličina:
1 DVD
Datim izlaska:
Maj 2006

Ukupna ocena:
86/100 Vrlo dobro

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*