Half-Life 2: Episode One – Opis


Half-Life 2: Episode One Half-Life 2: Episode One Half-Life 2: Episode One

Nakon dužeg vremena, nekoliko odlaganja, programerske neodlučnosti, nastavak legendarnog naslova Half-Life 2 konačno je ugledao svetlost dana. Leto dolazi, ptice cvrkuću, država "prosperira" a jedino što nas zanima u ovom trenutku jeste: šta se dogodilo sa Gordon Freemenom nakon kolapsa Citadele? Episode One odgovara na ovo pitanje, ali postavlja i mnogo drugih. Prva u nizu od četri epizoda, koliko je planirano, ima čime da se pohvali iako se nalazi pod senkom slavnih predhodnika. Počev od prvog dela koji je napravio BUM na igračkoj sceni, zatim preko raznih dodataka za prvi deo pa sve do poslednjeg dela koji sa ponosom nosi sufiks 2. Došao je red i na prvi nastavak Half-Life 2 po imenu Episode One a kako on izgleda, šta nam novo donosi a šta ne pročitajte u nastavku teksta.

Tokom razvoja igre Valve se odlučio na promenu naziva iz Aftermath u Episode One i time obelodanio planove za izdavanje niza epizoda u serijalu. U suštini naziv je nebitan, važno je ono što se krije iza njega. Kao što je i pomenutno u ovim nastavcima – epizodama, saznaćemo šta se zapravo dogodilo sa glavnim akterima igre, jer nas je poslednji deo ostavio u čežniji za odgovorom. Programeri su najavili razotkrivanje misterija a složićete se, bilo ih je mnogo. Međutim, mogu slobodno reći da Episode One ne samo što ne razjašnjava već dodatno komplikuje priču i služi za uvođenje u dalji rasplet igre. Naravno celu priču saznaćemo (možda) tek po završetku svih planiranih epizoda čiji raspored izlaženja još uvek nije otkriven.

Half-Life 2: Episode One Half-Life 2: Episode One Half-Life 2: Episode One

Episode One se pričom direktno nadovezuje na događaje iz Half Life 2, tako da ćete igru nastaviti u Citadeli. Vaš zadatak je da još jednom zaustavite kataklizmu koja se sprema u Gradu 17, spasete sopstvenu glavu i pomognete preživelima da se evakuišu. Ali pošto ste vi Gordon Freemen, glavni akter igre, morate da uradite i par stvarčica koje neće odmah spasiti čovečanstvo, ali će njegovo uništenje svakako odložiti. Po stratovanju igre možete primetiti da je Source engine dodatno optimizovan i unapređen. Vizuelno igra izgleda lepše, ubačeno je par novih tekstura, osvetljenja su dinamičnija i jača. Takođe prisutna je i mogućnost uključivanja HDRa koji dodatno podiže nivo grafike i realističnosti. Zamerke se na račun grafike ne mogu uputiti. Igra izgleda zaista fascinirajuće, iako je Source Engine skoro dve godine star, mnogobrojnim ispravkama i peglanjem je doveden skoro do savršenstva, tako da će raditi odlično i na slabijim računarima. I ovoga puta, uz lepu grafiku, sjajno je uklopljena kvalitetna zvučna podloga koja igrača unosi u središte akcije. Half Life 2 Episode One je kao i čitav serijal FPS, u kome idete i tamanite sve sto vam se ukaže na putu bez previše taktiziranja. Takođe primetna je i doza horor elemenata koja se provlači kroz izbor protivnika i atmosferu igre. Muzika u ovakvim situacijama odlično prati dešavanja. Zvuk oružja, predmeta, glasovi, itd. su profesionalno urađeni i za svaku su pohvalu.

Half-Life 2: Episode One Half-Life 2: Episode One Half-Life 2: Episode One

Atmosfera odiše sjajnom akcijom koja u pojedinim trenucima može izazvati jezu kod igrača. Osim nešto manje zanimljivih prvih misija, koje obiluju skriptovanim sekvencama, Half Life 2 Episode One odiše izuzetnom akcijom i dinamikom. Tokom cele igre Gordona prati Alyx koja je i zaštitni znak Episode One. Ona će svojim šalama i komentarima pokušati da izvuče koju reč iz Freemena, no to se naravno neće dogoditi. Dodat je jedan novi neprijatelj, a to je mutirani Combine Soldier, koji je dosta izdržljiviji od običnog zombija i koji ume da sa sobom povuče bombu, koja može da nanese dosta štete vašem zdravlju. Oružije je ostalo isto kao i u Half Life 2, bez ikakvih izmena i dodataka, što je po malo razočaravajuće. Valve ovakav potez opravdava koncepcijom epizoda u kojima planira na kašičicu servirati sadržaje igračima. Da li je ovaj metod dobar, vreme će pokazati, a svakako je sigurno da će ovo u skorije vreme postati praksa i drugih izdavača. Većini igrača se svakako neće dopasti to što igra nosi svega 3-6 sati igranja (jedno igračko popodne) što Episode One čini jako kratkom igrom. Igra je nešto teža od originalnog Half Life 2 što će malo produžiti vreme igranja.

Sve u svemu Half Life 2 Episode One je poprilično dobar naslov, koji ima pregršt akcije i sjajnih momenata, međutim ne možemo se otrgnuti utisku da se cela igra prebrzo završi. U trenutku najveće akcije i dinamike dočekaće vas završna animacija (baš kao u španskim serijama) koja vas prirpema za Episode Two. Pa dragi moji igrači, ukoliko su vam teški ovi tmurni letnji dani i tragate za parčetom (ili parčencetom) zabave Half-Life 2: Episode One je prava igra za vas. Ukoliko je već niste nabavili preporučujem vam da to uradite što pre i krenete stopama Gordona Freemana. Verujte mi nećete se pokajati.

 

Naziv Igre:
Half-Life 2: Episode One
Žanr:
FPS, Akcija
Razvojni Tim:
Valve Software
Izdavač:
Eletronic Arts
Veličina:
1 DVD
Datum izlaska:
Januar 2006

Ocene:
Grafika: 89
Zvuk: 90
Igravost: 91

Ukupna ocena:
86/100 Vrlo dobro

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*