Haemimont Games intervju


Bugarski Haemimont Games i novosadski Eipix pokazuju da se i na Balkanu mogu praviti visokobudžetne igre. Haemimont Games ima nešto duži staž, s obzirom da je još 2000. godine objavio svoju prvu igru, RTS Tzar: Burden of the Crown. Nakon nekoliko ekspanzija, tim se okrenuo tematici Rima, i to je nit koja spaja sve njihove kasnije igre. Nakom Imperium Romanum-a, koji je doživeo zavidan uspeh (a čiji opis možete pročitati i na našem sajtu), Haemimont Games je nastavio istim putem – Grand Ages: Rome im je do sada najambiciozniji naslov.

Imali smo priliku da popričamo sa Bojanom Spasovim, koji nam je objasnio šta će sve novo Grand Ages: Rome doneti.

 Grand Ages Rome 01 Grand Ages Rome 03 Grand Ages Rome 07

1. Možete li se predstaviti našim čitaocima i reći nešto o sebi i vašem poslu u timu Haemimont Games?

Moje ime je Bojan Spasov i radim kao glavni dizajner za Grand Ages: Rome. U timu Haemimont Games sam dve godine, a pre ovoga bio sam gaming novinar. "Game freak" bi bio adekvatan opis – obožavam sve vrste PC i stonih igara; pen & paper RPG igre su mi omiljeni hobi.

2. Grand Ages: Rome je u osnovi nastavak za Imperium Romanum. Možete li da objasnite ključne novine?

Ne bi bilo preterivanje reći da je Grand Ages: Rome potpuno nova igra – i grafika i gameplay su u potpunosti novi. Naučili smo puno iz Imperium Romanum-a i tako veliki broj stvari smo želeli da uradimo drugačije da smo odlučili da je najbolje da počnemo ispočetka. Zadržali smo rimsku tematiku, ali će inače Grand Ages: Rome pružiti različito iskustvo u odnosu na prethodnika.

3. Imperium Romanum je kritikovan zbog pojednostavljene mehanike borbe, i vi ste se definitivno fokusirali da poboljšanje ovog aspekta igre. Možete li da objasnite kakve novine donosi novi borbeni sistem?

Uneli smo mnogo truda u vojni aspekt. Uvođenjem kooperativnog i kompetitivnog multiplayer moda, mislimo da su borbe ključan element i definitivno ne naknadno zamišljen deo igre kao u mnogim citybuilder strategijama. Igra sadrži 16 različitih odreda kojima igrač može upravljati, počev od Rimski Hastati-ja pa do borbenih slonova. Mogu se regrutovati i rimske i varvarske jedinice. Svaka jedinica će imati dve jedinstvene sposobnosti – jedna aktivna (igrač je koristi) i jedna pasivna (automatski se koristi). Vojnici će sticati iskustvo i vremenom postajati bolji. Moral će uticati na njihove borbene sposobnosti. Konačno, nova igra će sadržati i pomorske bitke.

4. Najavili ste epsku, nelinearnu kampanju. Šta ovo znači za igrače? Koliko će izbora imati i da li će odabir imati posledice?

Kampanja nudi približno 40-50 sati igre i smeštena je od 79. do 30. godine pre Hrista – u doba Cezara, Cicerona, Kleopatre i cara Oktavijana Avgusta. Igračev lik će upoznati ove i mnoge druge važne ličnosti tokom svoje karijere. Svi oni će nuditi različite misije i ponekad će biti potrebno odabrati stranu. Igra sadrži ukupno 40 misija, ali neće biti moguće preći ih sve u jednom igranju, jer će neke misije onemogućiti izvršavanje drugih.

5. Obećali ste kompleksnu ekonomiju. Da li se ovaj aspekt promenio u odnosu na Imperium Romanum, i na koje načine?

Novi ekonomski model nam je omogućio da uvedemo veći broj novih resursa i mehanika igre. Igrač sada oseća efekte svojih akcija praktično trenutno i može da se skoncentriše na dugoročnu strategiju, pošto ne mora trošiti trud na trivijalne poslove kao što su isporuka i skladištenje resursa.

6. Dostupni screenshot-ovi izgledaju odlično. Kakva unapređenja što se tiče grafike možemo očekivati?

Svi modeli zgrada, prirode, građana i vojnih jedinica su novi. Realistične proporcije zgrada i jedinica čine našu igru jedinstvenom u žanru. Vizuelni deo je raznovrsniji i detaljniji nego u bilo kojoj od naših prethodnih igara.

7. Znamo da su sitnice ono što stvarno oduševljava igrače – možete li navesti svoj omiljeni novi gameplay element?

Jako mi se sviđa što igrač može da odabere familiju za svog lika i razvija je, nalik na RPG igre. Na raspolaganju je pet rimskih familija sa jedinstvenim prednostima. Igrač bira do 20 posebnih talenata za svog lika (ukupan broj talenata je preko 100 za svih pet familija). Takođe će moći da akumulira bogatstvo i koristi ga za kupovinu imanja koja će mu dati dodatne, "besplatne" početne resurse.
Pored toga, najviše mi se dopada širok raspon sadržaja igre – imamo istraživanje, trgovinu, razvoj lika, izgradnju grada, kompleksan vojni sistem, kooperativan i kompetitivan multiplayer, čak i deljenu kontrolu grada (mogućnost da dva ili više igrača upravljaju istim gradom i vojskama istovremeno).

8. Iako citybuilding strategija sa rimskom temom ima na pretek, vi očigledno dobro poslujete, s obzirom da je Grand Ages: Rome treća igra u serijalu. Po čemu se vaše igre izdvajaju iz gomile?

Mi iz Haemimont-a imamo reputaciju da smo opsednuti Rimom. Uvek smo se trudili da u našim igrama događaje i individue predstavimo što istorijski tačnije. Kampanja u Grand Ages: Rome bazirana je na jednom od najturbulentnijih perioda rimske istorije i dosta smo istraživali dok smo pisali priču za misije. Trudimo se i da budu jedinstvene i drugačije od ostalih u žanru. Nikad nismo pokušali da napravimo "klon" druge igre, već da stvorimo naslove sa sopstvenim identitetom.

Grand Ages Rome 02 Grand Ages Rome 04 Grand Ages Rome 05

9. Šta mislite o žanru uopšteno? Dok je Haemimont Games počeo sa RTS igrama (odlični serijal Tzar), kasnije ste se preorijentisali na citybuilding igre, i čak radite na trećem nastavku serijala Tropico. Da li žanr ima budućnost? Kakve promene biste voleli da vidite?

Dok god postoje ljudi koje hoće da igraju ovakve igre, žanr ima budućnost. Naravno, moraće da evoluira prema novim očekivanjima igrača, kao i svi ostali žanrovi. Ja lično bih jako voleo da vidim citybuilder naslov sa izraženijim online community osobinama.

10. U poslu ste preko 10 godina, počev od 1997. Da li je teško biti razvojni tim u Bugarskoj? Imate li neke savete za srpske timove?

Po mom mišljenju, razvijati igre u Bugarskoj ili Srbiji nije značajno drugačije nego razvijati igre bilo gde u svetu. Moj savet srpskim razvojnim timovima je da ih ne zastraši internacionalna konkurencija. Zaključite koliko možete da uradite sa resursima koji su vam na raspolaganju i dajte sve od sebe! Uvek je bolje raditi na igri za koju ste zainteresovani i koju biste voleli i sami da igrate, nego na naslovu za koji mislite da će se dobro prodati.

11. Za kraj, ima li nešto što biste hteli da dodate?

Ima, ali El Presidente mi zabranjuje za sada. Vidimo se u Tropico-u 3!

Zahvaljujemo se Bojanu na utrošenom vremenu i želimo im puno sreće. Grand Ages: Rome izlazi 17. marta.

 

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*