Grand Theft Auto IV opis


Recenziju konzolne (Xbox 360) verzije, koja se pojavila u aprilu, možete pročitati ovde. Ona pokriva sve aspekte igre mnogo detaljnije. Ovaj tekst više pažnje posvećuje razlikama između konzolne i nove PC verzije, kao i novim elementima koji će obradovati vlasnike miša i tastature.

Konačno za PC

Grand Theft Auto IV je postao neverovatan hit kada se pojavio na konzolama, pokupivši najviše ocene kritike. Igrači nisu bili tako optimistični, ali daleko od toga da je loša, naprotiv. GTA IV je fenomenalna, masivna igra sa masivnim budžetom, koja je pomerila granice mogućnosti aktuelnih konzola na viši nivo i prodala se u osmocifrenom broju kopija. Verziju za PC su svi namirisali, mnogo pre zvanične najave. Da li je Rockstar požurio da je izbaci pred najprofitabilniji, praznični period, ostaje da vidimo.

Grand Theft Auto 4 - 36 Grand Theft Auto 4 - 51 Grand Theft Auto 4 - 68

U slučaju da ste proteklih godinu dana proveli na pustom ostrvu, Grand Theft Auto IV prati život Nika Belića (Niko Belic), čoveka sa naših prostora koji je došao u Ameriku da započne život od nule i ostvari "The American Dream". Na pristaništu ga dočekuje rođak Roman koji već živi u gradu koji neodoljivo podseća na Veliku jabuku – Liberty City. Roman drži malu taksi službu i umešan je u neke prljave poslove, a sve u cilju ostvarenja američkog sna, za koji je porodici i Niku pričao da ga je već dosegao. Očekujući vile i skupe automobile, Niko po dolasku nalazi samo neurednu Romanovu gajbu, punu bubašvaba. Da li nakon ovakvog razočarenja san još uvek postoji?

Liberty City je izvrnuta verzija Njujorka, i mogu se prepoznati sve njegove znamenitosti i obeležja. Pažnja posvećena detaljima je ogromna za grad ove veličine, i na svakom koraku videćete nešto drugačije. Liberty City u GTA IV je jednostavno neverovatan u svakom pogledu i kao primer drugim razvojnim timovima ostaće takav još dugo.

Osnovni elementi izvođenja datiraju još od prvih igara iz serijala. Igra se svodi na vožnju gradom do određene lokacije i izvršavanje svih mogućih zadataka, pritom uglavnom kršeći zakon. Bukvalno sve što se kreće može biti ukradeno i voženo od strane igrača, a koleteralna šteta na svakih par metara je neizbežna. Policija je uglavnom samo smetnja, a da bi razljutili specijalnu N.O.O.S.E. jedinicu, portebno je da budete pravi destruktivno-smrtonosni psihopata van kontrole.

Upravljanje vozilima je sada mnogo realnije i svako se ponaša drugačije u zavisnosti od mase i veličine. Kada se jednom naviknete da upravljate na tastaturi, a mišem ispravljate kameru, shvatićete koliko je zabavno juriti ulicama grada. Možete voziti ogroman broj četvrotočkaša i dvotočkaša svih kategorija, razna plovila, a kasnije i policijske i turističke helikoptere. Ako pri velikoj brzini udarite u drugo vozilo ili neku prepreku, Niko će izleteti kroz prednje staklo uz bolne krike, teturati se po zemlji, a možda i završiti u bolnici.

Grand Theft Auto 4 - 72 Grand Theft Auto 4 - 73 Grand Theft Auto 4 - 78

GTA IV je uglavnom korak ili dva ispred prošle igre iz serijala u gotovo svakom pogledu, ali je isto tako u nekim aspektima i korak unazad. I sada možete da ukradete ambulantna kola ili vatrogasni kamion, ali nećete imati misije vezane za ova vozila. Dobijaćete nove bezbedne kuće (safehouse), koje su, nažalost, vezane samo za glavnu priču i ne možete sami kupovati nove. U ovim i nekim drugim aspektima, igra je zaista osakaćena i podseća na GTA III, sa fokusom na priču i produkciju – što se i vidi, naročito po glasovnoj glumi, dijalozima, likovima i režiji cut-scena urađenih u endžinu igre.

Svet (grad) igre je podeljen na tri ostrva, a na početku je otključano samo jedno. Mostovi, obale i vazdušni prostor koji povezuju ostrva su blokirani od strane policije, zbog terorističkih pretnji. Sve ovo saznaćete od neumornih spikera sa radija uz određenu dozu simpatičnog crnog humora. Čak možete da pratite i TV program iz vaše bezbedne kuće, koji je isto tako interesantan i raznolik koliko i onaj na radiju. Naravno, tu je Independence radio stanica koju kreirate po sopstvenom ukusu, jednostavnim kopiranjem omiljenih numera mp3 formata u određeni folder. Tu je i par internet kafea iz kojih možete posećivati brojne sajtove i preuzimati poslove preko mail-a. Na određenom sajtu čak možete kupiti melodije za vaš mobilni telefon, koji igra bitnu ulogu u igri. Jednostavno, pažnja posvećena ovim i mnogim drugim sličnim detaljima je neverovatna.

Priča puna obrta, kao i glavne misije u igri su identične onima sa konzole. To znači da ćete i sada reketirati, iznuđivati, lomiti glave i egzekutovati svakakav šljam ovog grada, uz neizbežnu vožnju i dizanje u vazduh svega i svačega. Misije su prožete fenomenalnim i brojnim cut-scenama sa velikim brojem fantastičnih likova sa još boljom glasovnom glumom i kadrovima kojima bi pozavideo i Martin Scorsese.

GTA IV produbljuje socijalni život Nika dodavanjem prijatelja. Mnogi NPC likovi mogu postati vaši prijatelji, sa kojima ćete često biti u kontaktu preko mobilnog telefona i SMS poruka. Posećivanje barova, striptiz klubova, kuglana, kao i igranje bilijara i pikada sa prijateljima nije obavezno, ali je zaista opuštajuće nakon par napornih misija. Opijanje u barovima, a zatim i teturanje po ulici i vožnja sa alkoholom u venama mogu biti neverovatno zabavni. Kupovinom odeće osvajaćete devojke, a ako želite nešto više, moraćete da ih izvodite na večeru, u pozorište ili na kuglanje. Svim ovim aktivnostima i mini igrama, koja su ovde samo delić celokupnog iskustva, mogu pozavideti i neka samostalna ostvarenja. Nakon par sati, kada stvorite nekoliko prijatelja, shvatićete da postaju zamorni stalnim pozivima i porukama. Zvaće vas da provodite vreme s njima u nekoj od pomentih aktivnosti, što može biti od koristi, jer će vam neke usluge nuditi besplatno. Roman će vam omogućiti da pozovete njegov taksi da vas besplatno odbaci do određene lokacije, Mali Džejkob (Little Jacob) će postati vaš pravi mali pokretni prodavac oružja sa gepekom punim ranoraznog hardvera, Brusi (Brucie) vas može prebaciti helikopterom bilo gde, dok Dvejn (Dwayne) može da pošalje auto pun naoružanih gangstera da vam pomognu u nekoj misiji. Dakle, socijalni život nije uvek interesantan, ali može da bude koristan; a da ga nema, igra bi bila samo naporan niz misija.

Grand Theft Auto 4 - 37 Grand Theft Auto 4 - 41 Grand Theft Auto 4 - 42

Slatke muke

Zašto smo na port za PC čekali ovoliko dugo? Pa, pre svega zbog nekih novih stvari koje donosi. Sa vizuelne strane, rezolucija tekstura je povećana na mnogo viši nivo, a tu su i dodatne dinamičke senke. PC verzija dolazi i sa dugo isčekivanim video editorom. To znači da pritiskom na taster F2 možete da snimite proteklih 30 sekundi igranja, a zatim spojite i režirate više njih u video koji možete okačiti na Rockstar Social Club sajt – neku vrstu GTA YouTube-a. Editor je neverovatno zabavan i jednostavan za korišćenje, a moguće je i ubacivanje audio materijala i teksta. Rockstar Social Club je već preplavljen odličnim klipovima iz igre. Tu je i poboljšani online mod, koji sada podržava do 32 igrača i pored toga sve ostalo je bukvalno kopija verzije za konzole. Ovo znači da je i PC izdanje nasledilo neke sitne bagove kojih ima zaista malo i ne kvare užitak.

A sada ono najbitnije za igru koja je port sa konzola – kontrole. Kratko i jasno, osećaj tokom igranja na tastaturi i mišu je odličan. Kada pešačite, miš daje mnogo bolju kontrolu i nišanjenje, što će olakšati prelaženje većine misija uz mnogo veći broj headshot-ova. Čak i upravljanje helikopterom preko miša i tastature nakon par minuta postaje lako. Idealan sistem bi bila kombinacija XBox 360 kontrolera i miša i tastature. Džojped je prijatniji za upravljanje vozilima, dok su tastatura i miš bolji za “on foot“ deonice i vatrene obračune.

Pre nego što oslobodite 18GB prostora na vašem hard disku i ubacite prvi od dva DL-DVD-a, spremite se za mukotrpno i dugotrajno instaliranje dodatnog softvera i nadogradnje operativnog sistema neophodnih za pokretanje igre. Kao prvo, ako koristite Windows XP, pobrinite se da imate Service Pack 3. Igru je moguće pokrenuti i na Windows XP Service Pack 2 sistemu koristeći ovaj tweak. Obavezno instalirajte poslednju verziju DirectX 9 paketa, a zatim Microsoft .NET Framework 3.5, Microsoft Visual C++ 2008, kao i poslednju verziju Games for Windows LIVE softvera, jer je verzija na disku već zastarela i neće vam dozvoliti da startujete igru. Na kraju, tu je i aplikacija Rockstar Social Club, koja se pokreće pri svakom startovanju. Sve ovo je neophodno odraditi samo za uspešno pokretanje igre i  može vas rešiti noktiju na prstima ili posete frizeru. Jednom kada sve prebrodite, očekuje vas nezaboravno iskustvo, ali samo uz najmoćniji hardver današnjice.

System Hog

Grand Theft Auto IV za PC je verovatno prva prava igra optimizovana za maksimalno iskorišćavanje multicore procesora; više zavisi od njih nego od grafičke karte, i iscediće svaki atom snage iz najnovijih četvorojezgarnih procesora. Pristojno će raditi i na najnovijem dvojezgarnom, ali će užitak zasigurno kvariti povremena usporenja. GTA IV nije prva igra optimizovana za više jezgara, ali je svakako prva koja će do maksimuma opteretiti oba, a da pritom ostane gladna.

Razloga za ovo je mnogo, a jedan od najvećih je fenomenalni Euphoria endžin, zadužen za fiziku i jedan od najsjajnijih elemenata igre. Ovo je prva igra koja koristi ovaj endžin, a rezultati su zadivljujući. Euphoria nije zasnovana na običnoj, predefinisanoj rag-doll fizici koju najčešće viđamo, već koristi sopstvene algoritme gde svaki deo tela ima svoju masu i pokretljivost, što omogućava najrealnije animacije ljudi i njihove interakcije sa drugim likovima i predmetima. Naravno, tu je i ogroman broj poligona od kojih je sastavljen grad. Dok moderna grafička karta renderuje impresivne 3D scene, strimovanje i pripremanje svih podataka za grafičku kartu itekako zna da optereti CPU kada se na ekranu prikazuje nešto tako kompleksno kao što je ogroman, detaljan Liberty City. Osim velikih objekata poput kuća i zgrada, u igri je moguće uništiti bukvalno sve, od semafora, uličnih svetiljki i raznih ograda, do kanti, klupa i sanduka sa novinama.

GTA IV prosto vapi za grafičkom memorijom i da bi je pokrenuli na najvišim detaljima biće vam potrebna karta sa više od 512MB. Igra prepoznaje količinu video memorije i na osnovu toga određuje rezoluciju tekstura. Ako imate moćan procesor, i novija grafička sa 512MB će vam pružiti pristojne performanse, ali samo na srednjim podešavanjima za teksture i nećete biti u mogućnosti da ih postavite na High. Nema razloga da vas ovo brine, jer i na ovim podešavanjima igra izgleda primetno bolje od konzolne verzije. Naravno, svi mi želimo da je pokrenemo sa najvišim detaljima, što u ovom slučaju podrazumeva grafičku sa 1GB memorije. Vlasnici nVidia karti poslednje generacije od 768MB i 896MB mogu izvući još koji detalj iz grafičkih podešavanja, ali čak i one od 1GB ne mogu da obezbede stabilan framerate sa teksturama na High i maksimalnim Draw Distance podešavanjima. Nesrećnici sa kartama od samo 256MB teoretski mogu pokrenuti igru sa teksturama i svim ostalim detaljima na minimumu, ali ugođaj neće biti prijatan.

Na svu sreću, restrikciju vezanu za teksture moguće je zaobići uz pomoć jednog fajla. Sve što je potrebno da uradite jeste da skinete arhivu odavde i raspakujete tekstualni fajl u folder gde je igra instalirana. Ovo će otključati teksture, pa će i oni sa manje video memorije moći da uživaju u boljem prikazu, ali uz primetno žrtvovanje performansi. Takođe, ovaj fajl će na mnogim konfiguracijama poboljšati broj frejmova bez ikakvih dodatnih intervencija, a oni iskusniji mogu da ga edituju po želji i potrebama.

Grand Theft Auto 4 - 48 Grand Theft Auto 4 - 54 Grand Theft Auto 4 - 66

Od grafičkih podešavanja, pored onog za rezolucije, tu su i slajderi za Draw Distance, Detail Distance, Vehicle Density i Shadow Density, koje je moguće postaviti u rasponu od 0 do 100 (osim za senke od 0 do 16). Prevarili ste se ako mislite da kada su svi slajderi na nuli igra izgleda loše, sa objektima koji iskaču oko vas i pogledom koji seže tek do prvog ugla, jer nula ovde ima neočekivano visoku vrednost.

Draw Distance – određuje daljinu vidnog polja, odnosno udaljenost do koje se renderuje okruženje i posle  tekstura je najzahtevnija grafička opcija. Primera radi, u verziji za konzole ova opcija je ekvivalentna vrednosti od 22 na PC-ju, pa možete da zamislite dokle pogled seže kada se slajder postavi na 100. Ovo je najuočljivije kada ste na krovu nebodera ili u helikopteru visoko iznad asfalta, kada, kao na dlanu, možete videti ceo grad i objekte udaljene par kilometara. Naravno, sve ovo guta ogromnu količinu video memorije, ali, na svu sreću, igra izgleda fenomenalno i kada su ove vrednosti mnogo manje.

Detail Distance slajder – određuje udaljenost na kojoj počinjete da vidite detalje na objektima, kao i manje predmete. Na nižim vrednostima može izazvati pop-up ili iskakanje manjih predmeta, kao što su kontejneri i kante za smeće, novine na ulici i slično. Ova opcija ne utiče previše na vizuelni aspekt igre, a ume primetno da obori broj frejmova. Na konzolama, ova vrednost je zakucana na 10. Takođe, ne utiče na grafičku memoriju, već najviše na RAM, pa ako želite neku optimističnu vrednost, budite sigurni da imate više od 2GB sistemske memorije.

Vehicle Density – gustina saobraćaja; određuje broj vozila na ulicama koji je takođe u rasponu od 0 do 100 i zapravo nije prava grafička opcija. Vehicle Density vam može smanjiti koji frejm, jer svako novo vozilo donosi i novog vozača koji će svojim AI-jem dodatno opteretiti procesor. Gustina saobraćaja u pojedinim situacijama utiče i na osećaj tokom igranja, jer prave saobraćajne gužve sa 20+ vozila mogu stvoriti probleme, naročito kada bežite od momaka u plavom.

Shadow Density slajder – gustina senki; je opcija koja najmanje utiče na vizuelnu stranu igre. Ona određuje do koje udaljenosti dinamično osvetljenje baca dodatne senke. To znači da kada je na nuli, svi objekti u igri će i dalje imati svoje senke i sve što dobijate su dodatne senke udaljenih predmeta koje stvaraju farovi automobila i uličnog osvetljenja i nije vredno značajnog gubitka performansi. Ova vrednost na konzolama je ekvivalentna nuli na PC-ju. Kao port, senke u igri su prošle najgore i definitivno su napravljene za rezeluciju koju koriste konzole, pa će na monitoru izgledatu jednostavno loše i previše zrnasto.

GTA IV ne podržava Anti Aliansing (umekšavanje ivica), ali zato postoje filteri koji se tokom igre aktiviraju pritiskom tastera P, a koji dodaju određenu dozu zamućenja, što delimično prikriva nazubljene ivice, ali pomalo muti teksture. Ova opcija vrlo malo utiče na performanse. Kvalitet renderinga je takođe poboljšan, što znači da su dodati novi efekti i šejderi koji igru čine još lepšom na PC-ju. Igra ima takozvani memory leak problem, što znači da će nakon dužeg igranja proždrati svu RAM memoriju i početi da štuca, pa je ponovno pokretanje neizbežno, čak i na mašinama sa više od 2GB memorije.

(+,-) = +

Mnogo buke (s razlogom) se diglo oko porta za PC – primedbe na kod, bagove, optimizaciju, preformanse, nestajanje tekstura i objekata… Mnogi čak nisu ni bili u stanju da pokrenu igru uglavnom zbog drajvera ili nepravilno instaliranih/zastarelih verzija gorepomenutih programa i raznih softverskih nekompatibilnosti. Prvi patch koji se pojavio rešio je neke od ovih problema, a nema sumnje da nas uskoro očekuje i drugi. Takođe, i ATI i nVidia su izbacili nove drajvere koji rešavaju neke od problema sa teksturama i povećavaju performanse.

Grand Theft Auto 4 - 79 Grand Theft Auto 4 - 80 Grand Theft Auto 4 - 90

Prepoznatljiva GTA formula je u četvrtom nastavku osvežena u skoro svakom pogledu, ali i osakaćena u pojedinim aspektima. Ako ste srećnik koji poseduje zver od mašine, predlažem da što pre nabavite svoju kopiju. Ako nemate moderan PC, a posedujete neku od aktuelnih konzola (Xbox 360 ili PS3), onda je upgrade nepotreban. Dodatnih sedam meseci razvoja doneli su bolju grafiku i kontrole, odličan video editor, kao i poboljšan online mod sa do 32 igrača. Pored novina, port donosi i astronomsku zahtevnost sa iritirajućim propratnim softverom koji će kod mnogih izazvati frustraciju između ubacivanja diska sa igrom u DVD čitač do komotnog igranja. Dakle, ako posedujete moćan hardver, nema sumnje da će vam ovo remek delo pružiti bezbroj sati fenomenalne zabave.

Naziv igre: Grand Theft Auto IV
Žanr igre: Akciona
Razvojni tim: Rockstar North
Izdavač: Rockstar Games
Datum izlaska: 2. decembar 2008.
Screenshot-ovi: Grand Theft Auto IV
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: Intel Core 2 Duo E4300/AMD Athlon64 X2 4600+
RAM: 1.5 GB
VGA: 256MB NVIDIA 7900 / 256MB ATI X1900

Preporučena konfiguracija:
CPU: AMD Phenom X3 8450/Intel Core 2 Quad Q6600
RAM: 2 GB
VGA: NVIDIA GeForce 8600 512MB/ATI Radeon HD 3870 512MB

90/100 Izvanredno

+ Gameplay, tehnički aspekti, glasovna gluma, priča, kontrole, potpuna sloboda i mogućnosti, multiplayer, video editor
–  Optimizacija, potreban softver za pokretanje igre, ogromna hardverska zahtevnost

 

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*