Gothic 3 opis


Gothic III 53 Gothic III 57 Gothic III 38

Svi smo se do sada, manje – više, upoznali sa sagom Gothic serijala, ali nekoliko uvodnih rečenica neće odmoći. Dakle, Gothic je delo nemačkog developera Piranhe Bytes, izdato od strane austrijskog izdavača JoWood-a. Priča počinje u zatvoreničkoj koloniji okovanom magičnom barijerom. Rat sa orcima besni, iskonsko zlo preti da prekrije poznati svet, što stvara odličnu podlogu za rođenje heroja. Proterivanjem demona i uništenjem barijere priča nije završena, ona se nastavlja i dodatno komplikuje ubijanjem nemrtvog zmaja, čije moći preuzima Zardas, mentor bezimenog heroja. Zardas nestaje a naš heroj podiže jedra i kreće ka glavnom kopnu, gde će se radnja Gothic-a 3 odigrati.

U introu saznajemo da su orci preuzeli vlast u Myrthani,  porobili ljudsku rasu i koriste je kao radnu snagu. Kralj je, kako bi zaštitio sebe, podigao barijeru (nalik onoj iz prvog dela) i samim tim zarobio seb, ali i svoje neprijatelje. Ubrzo, igrač dobija nekoliko glavnih kvestova koje će izvršavati sve do kraja igre. Prvo s čime će se većina igrača sresti jeste užasno nizak nivo frame rate-a, svapovanje podataka i sveopšta frustracija. Mada, kletva igrača se ne sme prelomiti samo na Gothic-u 3. Tačno, prisutna je velika doza neoptimizovanosti endžina, međutim, suštinski problem nije u neoptimizovanosti već u samoj industriji, zahtevima igrača za vizuelnom nirvanom i razvojnim timovima koji moraju držati korak kako bi udovoljiti zahtevima igrača. Mnogobrojni bagovi, koji se pre ili kasnije sreću u igri, mogu i značajnije uticati na gameplay. Ovo je nešto što se jednom razvojnom timu, koji ima već dve igre iza svojih leđa, ne može oprostiti.

Serijal Gothic je oduvek imao problema sa borbenim sistemom. Sada je sistem uprošćen, gde se levim klikom miša izvršava udarac, desnim blok, dok se kombinovanjem tastera mogu izvršiti nekoliko kombo poteza. Sam sistem kontrole lika tokom bliske borbe je standardan i jednostavan, međutim, AI neprijatelja s kojim se borite ume da uništi celokupnu blisku borbu. Naime, on napada izuzetno brzo, zadaje nokaut udarce koji onemogućuju pokretanje lika, a ukoliko uhvati ritam onda ste mrtvi za svega par sekundi. Naravno, ovo se neutrališe kada lik dostigne određeni nivo, međutim i tada se može desiti da bivate ubijeni od strane divljeg vepra, a da ste prethodno ubili na desetine elitnih orkova. "Borba na daljinu" je sasvim druga priča. Korišćenje luka i strele je maestralno odrađeno i zaslužuje svaku pohvalu. Slobodan nišan omogućava da odstrelite neprijatelje u pokretu prethodno procenivši njihovu putanju. Borba sa samostrelom je u suštini ista, međutim, nemogućnost lika da se kreće, prilikom punjenja novog projektila (donekle ispravljeno patchem) i vreme potrebno za punjenje, čini borbu samostrelom manje primamljivom.

Balans neprijatelja je prilagođen napredovanju u igri. Za razliku od Obliviona, gde su svi NPC-ovi imali prvi nivo, kao i vaš lik na početku igre, a kasnije skalirali u odnosu na povećanje vašeg nivo, u Gothic-u je NPC-ovima dat određeni minimalni i maksimalni nivo kao i količinu štete koju vam nanose. Raspored neprijatelja je srazmerno balansiran tako da će na udaljenim lokacijama biti teži, a na bližim lakše savladivi neprijatelji. Ovaj sistem nagoni igrača za stalnim treniranjem i levelovanjem, kupovinom boljeg oklopa i oružja. Sistem razvijanja lika se zasniva na već utvrđenim temeljima iz prethodnih igara, uz dodatno obogaćivanje veštinama i ostalim mogućnostima. Ubijanjem neprijatelja i rešavanjem kvestova dobijate iskustvene poene, a sa napretkom na viši nivo dobijate poene za treniranje. Treneri se mogu naći na svakom koraku i treniraju, sebi shodnim, atributima i veštinama. Tako će vas lovci trenirati lovu, ratnici će vam trenirati snagu, veštinu mačevanja, itd. Celokupno gledano, sistem razvijanja lika je dobro zamišljen i još bolje realizovan, tako da svog heroja možete razviti onako kako to budete želeli.

Kvestovi su u stilu prethodnih igara iz Gothic serijala. Nećete dobiti detaljne informacije, satelitski GPS sa lokacijom rešenja kvesta, već se morate pomučiti, ispitati NPC-ove, prikupiti informacije i istražiti okolinu. Većina kvestova nije baš najzanimljivija, naravno, ima i onih zanimljivih, ali većina ima etiketu "već viđeno" (uzmite u obzir da ova etiketa varira od igrača do igrača I njihovog iskustva u igrama ovoga žanra). Kvestovi su repetivni i svode se na pronalaženje određenog predmeta, istrebljivanje neprijatelja, samostalno ili uz pomoć saborca, itd. Kvestovi nisu vezani za glavnu priču već za trenutnu situaciju u svetu. Ovo je koliko dobra toliko i loša stvar, jer pruža igraču nelinearnu priču, osećaj slobode i prisutnosti u svetu u kojem se vodi krvavi rat, ali na drugoj strani niti glavne priče se gube pa igrač zaboravlja zbog čega je uopšte i došao. Ono što je za pohvalu jeste veliki broj kvestova i mogućnost selekcije kvestova koje želite da izvršite, što će kasnije i odrediti tok igre. Možete igrati na strani pobunjenika i postepeno oslobađati okupirane gradove ili pak igrati na strani orkova i dodatno učvrstiti njihovu vlast. Takođe možete biti neutralan i brati cveće u prostranom svetu Gothic-a 3.

Reputacija je veoma važna u igri. Reputaciju dobijate rešavanjem kvestova, izvršavanjem raznih zadataka, borbom u arenama. Kada budete dostigli određeni nivo reputacije, dobićete određene beneficije u gradovima ili kod određenih frakcija. Tako će vam na primer, biti dozvoljeno da vidite vođu orkova u gradu u kojem ste stekli dovoljnu reputaciju ili će vam biti dozvoljeno da kupite oklop frakcije koja vas dovoljno poštuje.

Šta je to toliko dobro u vezi sa Gothic-om 3? Igra konstantno postavlja nove ciljeve. One ciljeve zbog kojih ćete ostati do jutra, provesti sate i sate da biste ih dosegli. Bila to želja za prokleto skupim oklopom paladina ili to što jednostavno želite da uđete u unutrašnjost zamka koji čuvaju orci. Da bi ste ispunili svoje ciljeve morate se potruditi, izvršiti gomilu kvestova, potamaniti gomilu neprijateljski nastrojenih čudovišta, a za to vreme sati prolaze, igra okupira vaš um i jednostavno ne možete pritisnuti exit. Sebi govorite samo još jedan kvest, još jedan oslobođeni grad… Gothic 3 poseduju osobinu koja ga čini jednom od najboljih RPG igara, osobinu da se igrač uživi u virtuelnog lika kojeg kontroliše, zaboravi na vreme i igra do iznemoglosti. Gothic 3 primenjuje upravo ono što stoji u nazivu žanra "role playing".

Vizuelno, Gothic 3 nije u tolikoj meri "božanstven" kao Oblivion. Stil koji Gothic pokušava i u velikoj meri uspeva da prenese na ekran je upravo Gothic stil – mračan, srednjevekovni svet, blago ispranih boja i ublaženog glow efekta. Svet je prostran i sastoji se iz tri, potpuno različitih, regija. Na dalekom severu nalazi se Nordmar, prekriven snegom i ledom, dom tradicionalnih severnjaka koji žive u klanovima. Na jugu prostire se ogromna pustinja Varrant, u kojoj žive Nomadi i Hašišini. U centralnom delu je Myrthana, okružena rekama i šumama, u kojoj besni rat između orkova i ljudi. Iako ne poseduje "eye candy" grafiku kao Oblivion, Gothic 3 ume da impresionira svojim vizuelnim mogućnostima. Flora Gothic-a 3 je raznovrsna i sastoji se od različitih tipova trave, drveća, žbunja i bilja. Šume su zakrčene drvećem koje se naginje jedno preko drugog bez ikakvog reda i generičkog uređenja. S obzirom da je ceo svet ručno urađen, što podrazumeva da je svaki objekat postavljen direktno od strane developera, istraživanje dobija novu dimenziju. Iza svakog ćoška može se naći nekakva nagrada za temeljitog istraživača. Izlasci i zalasci Sunca na horizontu, zbog kojih nebo dobija blago naranđastu boju, su nešto što ne smete propustiti, ukoliko žudite za realističnom vizuelnom prezentacijom. O lepoti i detaljima sveta Gothic-a 3 možemo pisati danima, ali da skratimo frazom "verujte nam na reč", Gothic 3 izgleda prelepo.

U samim gradovima NPC-ovi izvršavaju svoje dnevne zadatke. Možete ih satima posmatrati kako šetaju unaokolo, patroliraju, pričaju jedni sa drugima, rade. Kada padne mrak sede oko logorske vatre, razmenjuju tračeve dok piju alkohol i vrte prase na ražnju. Sve ovo rade na tako prirodan način da se prosto uživite u atmosferu i utonete u svet Gothic-a. U ovom segmentu AI Gothic-a 3 se potpuno izdiže iznad konkurencije. Što se tiče AI-a tokom borbe on je malo “prepametan”. Neprijatelji umeju prokleto dobro da se bore i izbegavaju većinu vaših udaraca (ovo se odnosi na zivotinje). Pathfinding problemi, usled nevidljivih prepreka koje AI ne može zaobići ili umiranje likova na putu do određenog cilja, nisu stvari koje doprinose celokupnoj veštačkoj inteligenciji.

Muzika. Pohvale idu kompozitoru Kai Rosenkarz-u – članu tima Piranhe Bytes. Ako postoji segment ovog proizvoda, na koji se ne može uputiti nijedna negativna kritika, onda je to izvanredna muzika koja prati igrača tokom cele igre. Kombinovanje gudačkih i duvačkih instrumenata i predivnog ženskog vokala čini muzičku komponentu igre božanstvenom i raznovrsnom, u datom trenutku prikladnom i korisnom. Što se tiče glasovne glume ona ne dostiže kvalitet muzike, ali ni drstično ne umanjuje celokupni kvalitet zvučne komponente. Postoje dijalozi koji su smešni u trenucima kada to nije prikladno, ali takođe, određeni dijalozi su odglumljeni veoma profesionalno i upotpunjuju trenutnu atmosferu.

Pre nego sto završimo, tri uslova koja život znače. Prvi uslov za igranje Gothic-a 3 jeste da podignete glavu, zaboravite na Oblivion i prihvatite činjenicu da postoji još RPG igara čiji se stil i izvođenje razlikuje od ElderScrolls serijala, a ipak vrede koliko i Oblivion i više. Ukoliko prihvatite tu činjenicu i ovu igru ne gledate kroz oči Obliviona onda možda ona ima šansu za uspeh kod vas ili vi za uspeh u njoj. Drugi uslov svakako jeste dobar računar sa najmanje 1 GB RAM memorije (pozeljno 1,5 GB), high-end grafičkom karticom i brzim procesorom. Treći uslov je vaša tolerancija prema bagovima i celokupnoj nedovršenosti igre (ukoliko dovoljno kvalitetnih patcheva ugleda svetlost dana ispunjenje trećeg uslova neće biti obavezno, ali je za sada ovaj uslov od velikog značaja). Ukoliko ispunite ova tri uslova Gothic će zasigurno dobiti novog fana serijala, a vi RPG zabavu koju ne smete propustiti. Gothic 3 je neispolirani dragulj među RPG igrama, ali je ipak dragulj, bez obzira na sve.

 Naziv Igre:
Gothic 3
Žanr:
RPG
Razvojni Tim:
Piranha Bytes
Izdavač:
JoWooD Productions
Datum izlaska:
13.10.2006.
Veličina:
1 DVD
Ostatak screenshotova:
Gothic III

Ocene
Grafika: 90  
Zvuk: 93
Igrivost: 84
Ukupna ocena:
85/100
Vrlo Dobro

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!
  • Sergio Dashwood
    Sergio Dashwood

    Your comment is awaiting moderation.

    Hello pcigre.com Admin, identical right here: Link Text

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*