Gothic 3: Forsaken Gods opis


JoWood je tokom godina stekao neželjenu reputaciju kompanije koja izdaje nedovršene, nedovljno testirane igre, koje su kao posledica traljavo odrađenog posla prepune bagova. Novom pridošlicom u serijalu Gothic, ova austrijska kompanija je snažno potvrdila da je stečena reputacija sasvim zaslužena. Trine Game Studios, indijski razvojni tim koji se latio nezahvalnog posla razvoja dodatka Forsaken Gods, samo je učinio situaciju još gorom.

Gothic 3 - Forsaken Gods 02Gothic 3 - Forsaken Gods 25Gothic 3 - Forsaken Gods 37

Forsaken Gods dodaje veštačku ekstenziju na jedan od tri moguća završetka Gothic-a 3. Sasvim neprirodno, priča se nastavlja i silom produžuje kako bi pružila podlogu za još dvadesetak sati igranja. Bezimeni heroj dobija novi zapis u dnevniku i avantura može da počne. Posle borbe protiv živih i neživih zmajeva, proterivanja bogova i svih herojskih dela učinjenih od vremena prve igre, prirodno je očekivati da heroj bude uvažavan i naširoko poznat u zemlji u koju se vratio da zavede red. Nažalost, sama glavna priča i njeni zadaci učiniće od igrača klasičnog potrčka, voljnog da učini sve kako bi ispunio svoju misiju. Od zatvorenika koji želi da pobegne iz zatvorske kolonije i spase svoju kožu, preko nesuđenog heroja, protagonista serijala je u svom najnovijem izdanju evoluirao u beskompromisnog patriotu, spremnog da se lati mača, ali i jezika, protiv svih onih nepogodnih za bivstvovanje u savršenoj zemlji koju on stvara. Nedoslednost u glavnoj priči i samom karakteru glavnog junaka neizbežna je posledica promene razvojnog tima, koji se po iskustvu, ali i po kulturološkim normama razlikuje od onoga koji je začeo serijal.

Izdavač je sa dodatkom obećao unapređenje više elemenata koji su mučili originalnu igru. Najvažniji od njih su unapređenje borbenog sistema, ispravljanje mnoštva bagova i korekcija tehničkog aspekta igre, odnosno manja hardverska zahtevnost i veća stabilnost. Nijedno od navedenih obećanja nije ispunjeno. Štaviše, dodatak je prepun bagova, a njihov nivo zavisi od ćudljive naravi nemačkog Genome engine-a u indijskoj izvedbi. Može se dogoditi da bagovi osakate igru do neigrivosti, pa je učitavanje jedne od prethodno sačuvanih pozicija neminovno. Priča i zadaci su apsurdno linearni i njihovo uspešno ispunjavanje zavisi od striktnog poštovanja pravila korak po korak duž prave linije. Ukoliko preskočite jedan korak na zacrtanoj putanji ili ubijete naizgled nevažnog NPC-a, postoji velika mogućnost da ćete prekinuti tanku nit glavne priče i samim tim je učiniti nemogućom za kompletiranje. Kao što je to bio slučaj sa originalnom igrom, i Forsaken Gods je pre izlaska dobio zakrpu, a nakon nekoliko dana još jednu. Ipak, nedovoljno za obim i broj bagova prisutnih u igri.

Gothic 3 - Forsaken Gods 01Gothic 3 - Forsaken Gods 04Gothic 3 - Forsaken Gods 07

Borbeni sistem ostao je isti u odnosu na original, sa dodatkom izdržljivosti za protivnike i njenog povećanog uticaja na igrača. Dobra strana ovog dodatka jeste smanjeni intenzitet i broj udaraca koje protivnik može da zada za kratko vreme, što rezultuje manjim brojem smrti. Negativna strana jeste što posle par udaraca ni igrač neće biti u mogućnosti da zadaje nove udarce. Što je oružje jače, igrač će se brže umarati, pa je potrebno unapređivati izdržljivosti, što, ironično, kao krajnji rezultat daje sistem čije elemente treba unapređivati kako bi dostigao onaj u originalnoj igri.

Igrivi svet je smanjen tako što su severne i južne regije izbačene, odnosno pregrađene i nedostupne, pa je ograničen na područje šumovite i zelene Myrtane. NPC-ova sa kojima je moguće govoriti je malo, a samim tim i zadataka koje možete preuzeti. Svet i gradovi u njemu su naseljeni trgovcima, kojih ima u nerealno velikom broju, građanima, ratnicima i ostalim generisanim NPC-ovima, koji su tu samo da bi popunili prazninu. Nelogičnosti je mnogo, počev od zadataka, njihovih objašnjenja, dijaloga, pa sve do predmeta koji ne bi trebalo da budu u igri. Balans između nivoa igrača i protivnika gotovo da ne postoji, a samim tim ni problem savladavanja bilo kog protivnika u igri. Forsaken Gods nagrađuje igrača šakom i kapom, pa tako neće biti bojazan za opremom ili novcem. S obzirom da se NPC-ovi ne bune kada kradete iz njihovih kuća, vrlo brzo ćete sakupiti kvalitetnu opremu koju je vrlo lako naći.

Genome engine je dobio osveženje u vidu HDR osvetljenja, što čini boje razgovetnijim i toplijim. Sa druge strane, udaljenost na kojoj se pojavljuju objekti je dodatno smanjena, pa će predeo u daljini gde se nalazi šuma biti prikazan bez ijednog drveta sve dok se ne približite i objekti ne počnu da se isrctavaju. Što se tiče hardverske zahtevnosti, Genome je i dalje gladan sirove snage i neće popustiti pred slabijim konfiguracijama, i pored dve godine starosti i navodnog zatezanja koda od strane razvojnog tima. Za razliku od vizuelne prezentacije, muzika nije doživela nikakve promene, ali je glasovna gluma, jednom rečju, očajna. Pored loše glume, često će se dešavati da će jedan NPC imati rečenice izgovorene od strane nekoliko različitih glumaca.

Gothic 3 - Forsaken Gods 69Gothic 3 - Forsaken Gods 71Gothic 3 - Forsaken Gods 83

Forsaken Gods je teško preporučiti. Ipak, zabavu će naći neki od onih igrača koji su se zabavili uz Gothic 3, s obzirom da počiva na istim temeljima. Igraće ga najzagriženiji fanovi serijala i oni sa debelim živcima i visokim pragom tolerancije prema bezobrazluku. JoWood je u saopštenju za javnost priznao grešku i uputio izvinjenje fanovima serijala zbog izdavanja "nezadovoljavajuće" igre. Međutim, taj potez nam liči na izvinjenje patološki nevernog muža svojoj lakovernoj ženi uz reči kao što su: neću više nikada, popraviću se, obećavam…

Naziv igre: Gothic 3: Forsaken Gods
Žanr igre: RPG
Razvojni tim: Trine Game Studios
Izdavač: JoWood
Datum izlaska: 21. novembar 2008.
Screenshot-ovi: Gothic 3: Forsaken Gods
Diskutujte o igri i opisu na forumu.

Minimalna konfiguracija:
CPU: 2 GHz Intel  P4
RAM: 1024 MB
VGA: DirectX 9.0c kompatibilna

Preporučena konfiguracija:
CPU: 3 GHz Intel  P4
RAM: 2 GB
VGA: NVIDIA Geforce 6800, ATI X1600

40/100 Podnošljivo

+ Kostur originalne igre
– Bagovi, nedoslednost serijalu, nikakva unapređenja…

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*