God of War: Chains of Olympus (PSP) opis


Sluga ili gospodar? Bog ili ratnik? Večita pitanja koja se postavljaju još iz doba stare Grčke, čak i kroz njenu mitologiju. Svi smo upoznati sa velikim imenima kao što su Ajaks, Atina, Zevs, Odisej. A da li smo čuli za Kratosa? Ready at Dawn Studios odlučio je da stvori svoj svet mitologije, jednu malu priču koja doseže velike granice. Priču o velikim herojskim i nemilosrdnim podvizima jednog jedinog čoveka, koji stoji u večnom procepu između pravde i dužnosti.

God of War Chains of Olympus 01 God of War Chains of Olympus 08 God of War Chains of Olympus 21

Kratos, koji će postati mašina za ubijanje, jedan od omiljenih antagonista u svetu igara, vodi nas u priču koja oduzima dah. Od samog početka svog postojanja, Kratos služi bogovima. Atentat za atentatom, ratovi između bogova preko njega i njegova narav sve ga dublje i dublje uvlače u ambis prožet patnjom i bolom nezamislive prošlosti. Osvetivši svoju porodicu, Kratos uzima presto boga rata, ali ujedno postaje i Atinin portparol za ubijanje. Ova priča, koja se pojavila u malom ratniku među konzolama, svakako oduzima dah pri samoj intro sceni u kojoj se upoznajemo sa daljim ciljevima našeg anti-heroja. Ovog puta, Bazilisk, veliko moćno čudovište koje predstavlja pretnju celoj Grčkoj, poslato od strane persijske vojske, predstavlja samo još jedan zadatak za našeg heroja. Uvučen u intrigu između bogova, u dublje i mračne poslove, otkriva koliko je bitno spoznati prave vrednosti. U igri ćemo da se upoznamo sa vatrenim kočijama koje pripadaju bogu svetlosti, Heliosu, mračnim dubinama podzemlja, rekom smrti Stiks i, najzad, Kratosovom nežnijom polovinom, njegovom ćerkom Kaliopom.

God of War Chains of Olympus je još jedno nezaboravno iskustvo ovog serijala, baš kao i prva dva dela. Malo logike, mnogo borbe prožete jakom muzičkom podlogom i dobra priča su sve što vam trenutno treba. Prva mana, za koju smo svi verovatno već čuli, jeste njena dužina. U normal modu igra može da se završi za prosečno 5 sati. Ali, uprkos tome, programeri su u tako malom vremenskom periodu uradili mnogo. Gomila šarolike okoline, raznovrsnih neprijatelja i quest-ova samo nam pomažu da se što bolje zabavimo tokom cele igre. Maštovitost nivoa će vas toliko zaseniti da ćete praktično doživljavati scene iz igre, osećati teškoće jer je oko vas magla tame, panično gledati šemu po kojoj ćete naterati jačeg neprijatelja da poklekne, ili osećati lagodnost kada unapredite svoje sposobnosti i oružja u jači stepen. Cut-scenes izgledaju izvanredno, jednostavnost Kratosovih pokreta i sinhronizovanost usana glavni su aduti kratkih filmova koji nam pomažu da razumemo priču.

God of War Chains of Olympus 02 God of War Chains of Olympus 04 God of War Chains of Olympus 23

Kratosa krasi jedna velika crvena tetovaža koja odlikuje njegov karakter, njegov bes. Oko ruku mu se nalaze dva sečiva, koja je jednom davno dobio izmirivši stari dug. Ona se ne razdvajaju od njega i podsećaju ga na stare bolne dane. Kasnije ćete se u igri susresti sa jačim ali sporijim oružjem, Zevsovom rukom, koja će mu pristajati kao veća gvozdena rukavica koja mrvi sve pred sobom. Za kontrolu Kratosovih pokreta zadužena je samo palica pa se od silne kontrole, izbegavanja i usmeravanja može pojaviti bol u ruci. Ništa što malo navike ne može da prebrodi. Za igru se može reći da je 100% akcija. Ne dozvoljava vam ni trenutak predaha.

Armije neprijatelja naleću u nemilosrdnim talasima, a onda dolazi do izražaja grafička moć same konzole. Igra ni u jednom trenutku neće dozvoliti nijedan lag ili grešku. Sve ide jako glatko. Najfascinantnija scena je kada osetite – da, dobro ste pročitali – kako sečiva haosa vijugaju kroz tela nemrtvih neprijatelja, kada se užare od siline borbe, i onda završe jednim velikim krešendom: uništavanjem više neprijatelja odjednom. Još jedna mana je što ćete se tokom igre upoznati sa mnogim besmislenim “nevidljivim zidovima“.

Neprijatelji… Uvek svi i svuda imaju istu ulogu. Da vam zabave oči, da vam zadebljaju živce i da vam otežaju prolaz u igri. Ne postoji trenutak u kojem ćete primetiti da čekaju da vas napadnu jedan po jedan u stilu Brusa Lija i njegovih neprijatelja, jer im vi to nećete dozvoliti. Ali umeju da zadaju poteškoće, naročito ako vam igra – a često će to raditi – napravi zasedu sa više vrsta neprijatelja sa različitim specijalnim pokretima. Ne znaju za predah, ako im omogućite da pređu u vođstvo, neće stati sa napadima. Interesantna je novina, koju znamo svi od ranije iz mnogih drugih arkadnih naslova. Kažem novina jer je ona ovde prožeta moćnim tokom događaja koje ćete vi u tačnom trenutku da iskontrolišete. Da li ćete sabljom zakačiti teme kiklopa, a onda mu nogom zgaziti oko, ili ćete kutijom polupati glavu persijskom kralju žustro ili sporo, voditi ljubav sa dve ropkinje brzo ili polako – sve je na vama.

God of War Chains of Olympus 06 God of War Chains of Olympus 11 God of War Chains of Olympus 16

Zvučna podloga je još jedan poseban aspekt u celoj igri. Svaki od aspekata je samostalan, ali su ipak spojeni u jedno savršenstvo. Osetićete da vas žmarci podilaze dok u žaru borbe čujete hor žena koje izvode a kapelu da bi dočarale silinu ili važnost bitke. Muzika će stati ako su vam potrebni minuti predaha dok razmišljate kako da jednostavnijom zagonetkom rešite otvaranje tajnih vrata. U kombinaciji sa vakuum slušalicama, imaćete potpuni doživljaj jednog drevnog, mitskog okršaja između dobra i zla.

U početku beše tama. Bogovi odlučiše da uz pomoć jednog od smrtnika kontrolišu i manipulišu svetom. Taj smrtnik ne beše običan čovek. On beše jači od svih, hrabriji od svih, imao je burniju prošlost od svih. On beše bog. Bog rata.

 

Naziv igre: God of War: Chains of Olympus
Žanr igre: Akciona avantura
Razvojni tim: Ready at Dawn Studios
Izdavač: Sony Computer Entertainment
Datum izlaska: 28. mart 2008.
Screenshot-ovi: God of War: Chains of Olympus
Diskutujte o igri i opisu na forumu.

89/100 Impresivno

+ Grafika, priča, borbe u igri
– „Nevidljivi zidovi“, kratkoća

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*