Ghostbusters: The Video Game najava


Nesuđeni treći deo filmskog serijala Ghostbusters iz osamdesetih godina nedavno je pretočen u igru. Posle razrešavanja tužbe oko vlasništva nad licencom, za izdavanje je zadužen Atari, dok je za razvoj izabran Terminal Reality.

Ghostbusters 1 Ghostbusters 10 Ghostbusters 11

Licenca

Ako malo detaljnije pratite dešavanja u svetu igara, možda ste i čuli da je nepoznata kompanija ZootFly (radili su na naslovu Panzer Elite Action) pre nekoliko meseci objavila da radi na igri baziranoj na Ghostbusters filmovima. Procureo je i trejler, čija je istinitost naknadno potvrđena. Međutim, ZootFly se ubrzo našao pred problemom, jer nije osigurao pravo na licencu i bio je primoran da ili obustavi rad na igri ili da joj promeni ime. Opredelio se za drugu mogućnost – igra je preimenovana u TimeO. Usled novostečenog interesovanja, Sierra otkriva da radi na istoimenoj igri i da će je izdati Activision, ali je nakon niza izmena (spajanje Activision-a i Blizzard-a, između ostalog) konačan izdavač Atari, a PC, Xbox360 i Playstation 3 verzije razvija Terminal Reality, poznat po naslovima kao što su Bloodrayne (oba dela) i prvi deo Blair Witch serijala, ali i po igri baziranoj na ne tako davnom filmskom ostvarenju Aeon Flux (činjenica da verovatno niste ni znali za postojanje ove igre govori dovoljno o njenom kvalitetu).

Ghostbusters 14 Ghostbusters 15 Ghostbusters 3

Stara garda

Pravne detalje na stranu, Ghostbusters: The Video Game će biti prava poslastica, prvenstveno za fanove filmova. Zaplet igre potpisuju Den Ejkrojd (Dan Aykroyd) i Herold Rejmis (Harold Ramis), koji su takođe autori radnje filmova, a tumače i glavne uloge. Imena koja će takođe ponoviti uloge u igri su Bil Marej (Bill Murray), Erni Hadson (Earnie Hudson) i drugi, a jedini koji neće učestvovati su Rik Morenis (Rick Moranis) i Sigorni Viver (Sigourney Weaver), čiji će likovi biti zamenjeni. Radnja je smeštena u 1991. godinu, dve godine posle dešavanja iz drugog filma. Ekipa Ghostbusters-a je stekla planetarnu popularnost i usled velikog broja poslovnih angažmana prima novog člana, čiju ulogu preuzima igrač. Kao novajlija, bićete prvi izbor za testiranje nove opreme: PKE Meter služi za detekciju obližnjih duhova ili drugih, sporednih ciljeva i kao svojevrsni radar, a mnogo bitniji od njega, glavna "igračka" sa kojom ćete istrebljivati duhove, je dobro poznati proton pack. Kao i sva druga oružja u igri, on ima dve vrste paljbe: prvi je Blast Stream (čija je funkcija najbliža klasičnom lasu i koristi se za zarobljavanje duhova) i Boson Darts, energetske granate koje putuju niz uspostavljeni Blast Stream. Zarobljavanje duhova veliki deo mehanike posuđuje iz simulacija pecanja – pre nego što duha dovedete do zamke, moraćete da ga izmorite, baš kao što biste to radili sa ribama. Osim glumaca, uloge će ponoviti i aveti iz filmova – Vigo, Slajmer, Dozer i naravno Stay Puft Marshmallow Man, koji će ekipi ponovo zadavati glavobolje.

Sačuvajmo okolinu

Budući da ste član ekipe za suzbijanje paranormalnih pojava, osnovni cilj vam je otkrivanje i eliminisanje duhova. Svaki nivo predstavlja jedan slučaj paranormalne prirode, za koji vam se nudi određena suma. Na kraju nivoa se na tu sumu dodaju bonusi za duhove koje ste zarobili umesto da ste ih neutralisali, a oduzima se iznos ukupne štete načinjene tokom izvršavanja zadatka. To znači da ćete morati da obratite posebnu pažnju da uništite što manji deo lokacije i svojski se potrudite da efikasno koristite Blast Stream, kako bi zaradili preko potrebnu finansijsku podršku za unapređivanje opreme. U tome će vam pomagati i ostali Ghostbusters-i, koji će vas oživljavati ako vas duhovi nadjačaju (slično kao Gears of War), a od vas će očekivati istu podršku. Dok tokom singleplayer kampanje uvek vodite novajliju, autori su nagovestili da će igra imati i multiplayer mod, ali ne u klasičnom obliku – deathmatch kao takav neće biti prisutan, već će biti osmišljeni nešto drugačiji modovi igranja.

Ghostbusters 21 Ghostbusters 23 Ghostbusters 8

Činjenica je da u najvećem broju slučajeva igre pravljene po filmovima bivaju unapred osuđene na propast. Da li će i Ghostbusters: The Videogame proći slično, ostaje da vidimo. Olakšavajuća okolnost jeste prisutnost autora filma, kao i većeg dela glumačke postave, a Marej i Hadson su već otkrili da na igru gledaju kao na treći deo filmskog serijala (iako postoje informacije da rade i na trećem filmu, koji neće imati dodirne tačke sa radnjom igre). Dakle, ako je verovati naznakama, sredinom sledeće godine nas (a pogotovo fanove filmova) čeka dobar primer kako praviti igru po filmu.

Naziv igre: Ghostbusters: The Video Game
Žanr igre: akciona
Izdavač: Atari
Razvojni tim: Terminal Reality
Datum izlaska: tokom 2009.
Screenshot-ovi: Ghostbusters: The Video Game
Diskutujte o igri i najavi na forumu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*