Gears of War 2 (XBox 360) opis


Veće, bolje, snažnije

Epic Games ne zahtevaju nimalo predstavljanja. Aktivni su još od vremena kad su igre od po par megabajta za operativni sistem DOS oduzimale dah, ali i veći deo slobodnog vremena. Od njihovih modernijih podviga svakako se izdvaja serijal Unreal Tournament, pogotovo treći deo, kao i engine koji ga je pokretao – Unreal Engine 3. Tu tehnologiju danas koristi dugačak niz igara, i pokazala se kao vrlo fleksibilno rešenje – bilo da se radi o logičkoj igri ili adrenalinskoj vožnji, UE3 predstavlja savršen alat koji uz dodatak spretnih ruku često rezultuje uspehom.

 Gears of War 2 1 Gears of War 2 13 Gears of War 2 5

Gears of War je (bio) vrlo dobar primer koliko je engine zapravo moćan. Iako je suština igre krajnje jednostavna, autori su uspeli da stvore atmosferu kojoj bi mnogi zavideli. Gameplay se bez preterivanja može svesti na 'nađi zaklon-pucaj-pomeri se', a priča je bila skoro nepostojeća i služila je samo da se brutalne borbe međusobno nadovežu. Bez obzira na to, Gears je igra koja je maltene sinonim za Xbox 360, dok je na PC-ju prošla nešto slabije. Gears of War 2, očekivano, ne odstupa mnogo od istog recepta: prošlo je šest meseci od dešavanja iz prvog dela, koja su bila krunisana postavljanjem i detoniranjem lightmass bombe duboko u podzemnim tunelima, ali je rezultat bio neuspešan: Locust horde i dalje prete čovečanstvu. Markus Feniks (Marcus Fenix) i Dominik "Dom" Santjago (Dominic Santiago) ponovo preuzimaju spasavanje sveta u svoje ruke. Beskrajni redovi Locust vojnika jedan za drugim potapaju gradove širom sveta, i grad Jacinto jedan je od poslednjih centara civilizacije. Kampanja koja će otpočeti odbranom pomenutog grada već sledećeg trenutka će vas odvesti u dobro poznate podzemne tunele sa istim ciljem kao i pre: jednom za svagda proterati Locust-e sa planete ili, bolje rečeno, sa onoga što je od nje ostalo.

S obzirom da je princip igre ostao neizmenjen, skoncentrisaćemo se na novine. Za početak, tehnička strana je napredovala krupnim koracima i sada predstavlja sam vrh onoga što Xbox 360 nudi, efektivno preuzimajući tu poziciju od prethodnika. Sivkasti tonovi, koji su karakterisali prvi deo, zamenjeni su koloritnijim teksturama, čime se stvara mnogo življa okolina. Osim toga, kampanja će vas ovaj put provesti kroz mnogo prostranije terene, čime su omogućene mnogo masivnije borbe u kojima ćete se boriti protiv više desetina Locust-a odjednom. Ako ste mislili da imate generalno shvatanje o veličini Locust armije, grdno se varate – tokom mnogobrojnih napucavanja definitivno ćete steći osećaj beznadežnosti, što će žarku želju za potezanjem nauljene mešavine motorne testere i vatrenog oružja učiniti još jačim.

Gears of War 2 27 Gears of War 2 9 Gears of War 2 22

More krvi

Markusu i Domu arogantna ličnost i duhovite opaske neće puno pomoći u njihovoj misiji, već će za to koristiti jezik koji svi razumeju – zvuk koji proizvodi njihov široki arsenal. Naoružanje, koje je bilo efektivno i raznovrsno i u prvom delu, prošireno je za nekoliko novih igračaka. Prvi je plamenobacač, koji ne treba predstavljati – osećaj dok slušate krckanje nesrećnih Locust-a koji se nađu u liniji vatre će to i više nego dobro uraditi. Mulcher je teško naoružanje koje sprečava korišćenje roadie running-a (spuštanje i lelujanje kamere levo-desno tokom sprint-ovanja), ali to nadoknađuje velikom količinom ispaljenih metaka za kratko vreme. Granate sada možete lepiti na okolinu, ali i na neprijatelje, čime ih pretvarate u pokretni eksploziv. Tu je i mortar, oružje koje ispaljuje granate na veće daljine sa velikom preciznošću.

Borbeni sistem, okosnica igre, uprkos perfekciji u kojoj je uživao u prvom delu, takođe je unapređen. Ranjene saborce i dalje možete da oživite, ali nizak health vam od sada ne onemogućava kretanje, već možete polako da puzite u zaklon ili prema prijatelju. Famoznom 'curb stomping' dokrajčivanju ranjenih neprijatelja dodata su još dva ništa manje brutalna zahvata, a telo protivnika možete da koristite i kao štit dok ga neprijateljska paljba ne pretvori u sito. Cover sistem je povremeno bio problematičan u prvom delu, najviše zbog činjenice da je Markus znao da se "zalepi" za pogrešan zaklon, i na tome je vidno porađeno – ovaj propust se sada mnogo manje primećuje. Brumak, gigantska Locust zver protiv koje ste mogli da se borite ako ste igrali PC verziju prvog dela, sada igra mnogo veću ulogu i osim što je prisutan u većem broju, moći ćete i da iskusite kakav je osećaj sedeti u njegovom sedlu. Upečatljivih scena zaista ne nedostaje: izdvojićemo misiju koja se odigrava unutar džinovskog Locust crva Riftworm-a. Nakon što proguta Markusa i šačicu COG vojnika, moraćete da se probijete kroz unutrašnje organe, izbegnete mlazeve stomačne kiseline, zaobiđete zube, dođete do jednog od brojnih srca i presečete glavne arterije motornom testerom. Kada neutrališete sva srca, jedini izlaz je onaj koji ćete sami napraviti kroz mesnate zidove i ugledati svetlost dana prekriveni krvlju od glave do pete. Da, Gears of War 2 je krvava igra.

Multiplayer, koji je toliko hvaljen kod prve igre, sada ravnopravno stoji pored kampanje i garantuje izuzetno dug vek igre. Pored već postojećih modova (Warzone, Execution, Assassination, Annex i King of the Hill), sada su vam na raspolaganju tri sasvim nova načina igranja: Submission (varijanta moda Capture the Flag, u kojem ulogu zastave igra naoružani protivnik, i timovi pokušavaju da ga onesposobe i odvuku do svoje baze), Guardian (timska igra u kojoj učesnici brane svog vođu, čija smrt onemogućava oživljavanje sabornika) i Wingman (igrači se dele u timove od dva člana, i potom sledi klasičan deathmatch), dok je Horde mod priča za sebe i daleko je najpopularniji u online mečevima. Cilj je preživeti ukupno pedeset sve težih talasa Locust-a, a između talasa se učesnici oživljavaju ako je makar jedan igrač uspeo da ostane živ. Singleplayer kampanja se takođe može igrati sa prijateljem koji može da se uključi ili isključi iz igre u proizvoljnom trenutku.

Gears of War 2 12 Gears of War 2 21 Gears of War 2 6

Sirova zabava

Predstaviti Gears of War 2 rečima je nezahvalan zadatak. Epic Games su još jednom pokazali da su apsolutni majstori u svom poslu i da su sposobni da dostignu, pa čak i nadmaše sva očekivanja. Deluje kao hvalospev, što u ovo slučaju verovatno i jeste, ali Gears of War i njegov nastavak to svakako zaslužuju. Odlična grafika, maestralna glasovna gluma i karakterističan gameplay sa cover sistemom, ali i mnogi drugi elementi su sastojci za gozbu čiji ćete ukus dugo pamtiti, i potrudićete se da je konzumirate kadgod možete i koliko god možete. Očiglednih mana nije bilo u prvom delu, a još manje ih ima u nastavku. Odsustvo priče i činjenica da zaplet stvara više novih pitanja nego što odgovara na stara je možda i jedini ozbiljni nedostatak, ali to samo otvara teren za dalje nastavke koji će sasvim sigurno uslediti. A sumnjam da to nekome smeta.

 

Naziv igre: Gears of War 2
Žanr igre: Pucačina iz trećeg lica
Razvojni tim: Epic Games
Izdavač: Microsoft Game Studios
Datum izlaska: 7. novembar 2008.
Screenshot-ovi: Gears of War 2
Diskutujte o igri i opisu na forumu

92/100 Izvanredno

+ Grafika, gameplay, multiplayer, atmosfera
– Premalo razrađen zaplet

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*