Full Spectrum Warrior opis


Iza ove igre stoji Pandemic Studios, a iza svakog perspektivnog razvojnog tima uvek stoji neki izdavač sa dubokim džepom, koji u slučaju Full Spectrum Warrior-a, nosi naziv THQ. FSW prvobitno je izbačen za Xbox, a Septembra 2004 i, za nama dragi, PC. Ukoliko ste gledajući slike pomislili da je ovo samo još jedna pucačina iz prvog lica, u kojoj izigravate Rambo-a i nemilosrdno tamanite lude Iračane, prevarili ste se. Tacno, Iračani tj. Zekistanci navaljuju kao plima i vi ih masovno tamanite, ali ne direktno, već preko odreda, koji izvršava vaše naredbe u maniru "Yes ser,right on it". Dakle Full Spectrum Warrior je taktička vojna simulacija u kojoj preuzimate ulogu nad jednim ili više timova u cilju izvršenja određene misije, koja obično ima sadržaj čišcenja teritorije i eliminisanja ludih Zekistanaca.

Full Spectrum Warrior Full Spectrum Warrior Full Spectrum Warrior

Kako sada, šta dalje, nema crvene marame oko glave, nema čitavog arsenala jedne manje države na leđima vašeg junaka, nema bezglavog jurišanja preko bojnog polja u cilju pražnjenja negativne energije na svirepim i zlim NPC-ovima. Ukoliko mislite da dobra igra ultimativno mora da sadrži navedene elemente onda FSW nemojte ni da započinjete. Lepo vi batalite ovaj opis kliknite dva puta na ikonicu Doom 3 ili slično i lepo odmorite svoj mozak:-). Međutim, ukoliko hoćete nešto drugacije, nešto realističnije, a pri tome volite taktičku urbanu borbu onda definitivno morate da igrate FSW.

Full Spectrum Warrior Full Spectrum Warrior Full Spectrum Warrior

Radnja Full Spectrum Warrior-a odvija se u imaginarnoj državi Zekistan, koja se nalazi izmedju Avganistana, Pakistana i Kine. Vaš konvoj biva napadnut i vaši timovi zarobljeni u urbanom okruženju "papirnog" Zekistana. Pored konstantnog osvežavanja zadataka vaša primarna i glavna misija jeste da se izvučete zivi iz paklenog grada. Uzgred tu je i neizostavni diktator i njegove masovne grobnice, koje naši plemeniti vojnici nalaze, a koje su dokaz svirepe vladavine svirepog diktatora…

Da biste se uhodali i izvukli maksimum iz odličnih kontrola morate posvetiti nekih pola sata obuci koja je podeljena na šest brzih misija. Kada shvatite kontrole biće vam lako da komandujete i kombinujete sa dva pa čak tri tima. Timovi se sastoje od četri clanova od kojih je jedan vođa. Kombinovanje timova je veoma važno, a u većini slučajeva neophodno. Smisao igre jeste da timovi rade jedan u službi drugog, npr. jedan pokriva drugi dok ovaj prelazi ulicu. U FSW-u ne možete jednostavno narediti vašem timu da slobodno i bez ikakvog predhodnog ispitivanja terena pređe preko ulice, jer jedino što ce time dobiti jeste smrtonosni metak. Okruženje je urbano i sastoji se iz mnoštva niskih zgrada, tipičnih za bliski istok, ispresecane uzanim prašnjavim ulicama. Ulice su zakrčene raznim zaklonima u vidu zapaljenih automobila, džakova peska, itd. Ove zaklone koristite veoma često tako što se krećete od jednog ka drugom. Ukoliko se i neprijatelj nalazi iza zaklona, možete iskoristiti granate ili naravno, najefikasnije oružije – kombinacija timova od kojh jedan vrši potiskivanje paljbom, a drugi obilazi neprijatelja i savladava ga sa leđa.

Full Spectrum Warrior Full Spectrum Warrior Full Spectrum Warrior

Kao i sve taktičke igre današnjice i FSW se može pohvaliti profesionalnom pomoći ratnih veterana kao i time da FSW služi kao virtualno učilo američkim vojnicima. Zaista, igrajući FSW možete naučiti mnogo toga, jer ovu igru odlikuje velika doza realnosti. Možete naučiti kako da se krecete od zaklona do zaklona, što smatramo najvažnijom karakteristikom igre i kako se kretati u saradnji sa vašim saborcima u taktičkoj formaciji za urbane predele nazvanom "Ready-Team-Fire-Assist" i još mnogo toga što ne može da škodi a znate onu pricu ako ne škodi onda koristi. AI vaših jedinica je savršen, odlično interpretiraju vaše naredbe, njihovo kretanje je veoma realno, a neprijatelji nisu glupi, čim niste u zaklonu pucaju na vas i to veoma precizno.

Grafički, kao što vidite, FSW izgleda veoma lepo, deformacija terena prilikom eksplozije i rikošet metkova su jako dobro urađeni. Takođe, moramo reći da FSW nije zahtevna igra, a pruža lep vizuelni užitak. Full Spectrum Warrior je jedna od najboljih vojnih simulacija koje smo imali priliku da igramo. Ukoliko želite veliku dozu realnosti u istom sendviču sa taktičkim borbama i nadmudrivanjem veštog protivnika onda nema razloga zasto ne biste probali ovu igru.

”Naziv Igre:
Full Spectrum Warrior
Žanr:
Akcija, TPS
Razvojni Tim:
Pandemic Studios
Izdavač:
THQ
Veličina:
1 CD
Datim izlaska:
Septembar 2004

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*