Football Manager 2009 opis


Football Manager serijal, još od davnih početaka u Championship Manager inkarnaciji, i dalje pleni pažnju pasioniranih ljubitelja simulacija fudbalskog menadžerisanja. Pošto smo inače poznati kao nacija u kojoj svako misli da poseduje kvalitete nacionalnog selektora, ogroman je broj igrača koji prosto gutaju svaki nastavak ove igre. Na sreću svih koji prate FM, ovogodišnji donosi verovatno najviše upotrebljivih novina u poslednjih nekoliko godina. Pripremite se. Namaknite zavese i zaboravite na fakultet, posao i drugare. 14. novembar 2008. godine zatefterite kao prokleti datum kada ste prekinuli svaki kontakt sa spoljnim svetom i uronili u tajne posla fudbalskog menadžera, kao, uostalom, i svih prošlih godina.

Football Manager 2009 06 Football Manager 2009 15 Football Manager 2009 25

Iako gotovo sigurno postoji taj neki patološki aspekt kliktanja dobro poznatog "continue" dugmeta u donjem desnom delu ekrana između utakmica i prelaznih rokova, koje traje mesecima, retko ko od nas zagriženih wannabe menadžera je u potpunosti svestan svoje zavisnosti. Igra vas od samog početka uvlači u vrtlog emocija koje retko koji drugi naslov može ponuditi. Početno oduševljenje novotarijama ubrzo zameni frustracija koja krene od nemogućnosti da realizujete transfer snova i širi se preko besa zbog izgubljenih utakmica, a sve eskalira oduševljenjem kada konačno dovedete nekog igrača koji je definitivno tri klase iznad vašeg kluba. I ovaj ciklus se neprestano ponavlja, čitavim vašim putešestvijem kroz FM univerzum. Football Manager ne može igrati svako. De fakto postoji jedna veoma specifična grupa ljudi koja uživa u ovoj igri polako, mesecima. I u tome je poenta. Jednostavno nije moguće odigrati partiju "na brzaka". Kada jednom uplovite u ove vode, teško da ćete naći izlaz. S druge strane, pored tog sociološkog fenomena, igra dakako ima šta da ponudi. Ovaj deo opisa možete smatrati upozorenjem za nove igrače koji nisu igrali prethodne nastavke.

A za one koji prate FM najmanje sedam ili osam godina, priča se nastavlja. Novine su brojne i nekim čudom, gotovo sve dižu atmosferu na sasvim novi nivo. Imajući na umu to da je poslednjih par nastavaka bilo presipanje iz šupljeg u prazno, Football Manager 2009 je pravo osveženje. Najveća novina je svakako 3D meč. Razvojni tim Sports Interactive kao da je, držeći se stare i oprobane tehnologije, oguglao na tržište video igara koje nezadrživom brzinom napreduje ka ultra realističnim simulacijama svega i svačega. Tako je i ovaj serijal došao do tačke gde je neophodno napraviti suštinske izmene.

Football Manager 2009 16 Football Manager 2009 21 Football Manager 2009 24

Prvo što upada u oči i jasno odvaja ovaj nastavak od prethodnih po pitanju grafičkih dostignuća je radna rezolucija. Sada nudi podršku za sve rasprostranjenije wide monitore. Interfejs je za nijansu drugačiji od prethodnog, ali uz toliki broj različitih skinova koje prave sami igrači, sigurno je da će svako moći da prilagodi izgled igre svojim prohtevima. Grafika se pored toga svodi na retke ambleme klubova i slike igrača, što iz godine u godinu postaje sve iritantnije. Licence koje Sports Interactive plaća za prava korišćenja zvaničnih obeležja klubova i slika igrača su sigurno veoma skupe, ali to je nešto sa čime bi morali da se izbore. Iako je to prvi veći minus koji kvari utisak, već posle nepunih mesec dana moderski timovi će izbaciti svoje dodatke koji uključuju ove elemente u igru. Zahvaljujući odanim igračima, FM se konstantno obogaćuje novim sadržajem i podacima.

Broj liga i igrača je zaista neverovatan, pa tako FM barata podacima više od 350.000 igrača i gotovo svim bitnim ligama i klubovima na svetu, što je zaista impresivna činjenica. Aktuelna vest ovih dana da je engleski premijerligaš Everton potpisao ugovor sa timom Sports Interactive o korišćenju baze podataka iz igre za skauting igrača, a to potvrđuje spekulacije koje već godinama naslućuju fanovi serijala. Ovaj podatak sam za sebe dovoljno govori o trudu uloženom od strane razvojnog tima u istraživanje koje je potrebno da bi se napravila simulacija ovog kalibra. U izradu igre je, pored zaista velikog broja inostranih timova, uključen i istraživački tim iz Srbije i čak se u 3D mečevima mogu videti reklamni paneli FM-Serbia.

Upotrebljivih novina zaista ima mnogo. Konferencije za štampu zakuvavaju atmosferu pre utakmica i daju vam šansu da se pohvalite posle dobijenog derbija. Iako posle nekog vremena pitanja postanu repetativna, možete poslati asistenta umesto vas i time rešiti problem. Ocene učinka igrača u utakmicama sada imaju decimalu, tako da je utisak potpuniji. U utakmicama će vam asistent podnositi izveštaj o stanju na terenu u realnom vremenu, što je izuzetno važno, jer je prepoznavanje slabosti ili prednosti određene taktike u FM 2009 lakše nego ikada. Jedna od retkih novina koje nisu baš dobrodošle je neznatna promena skina. Par opcija je prebačeno u padajuće menije i potrebno je znatno više klikova da biste im pristupili. No, ovo i nije tako veliki minus jer ćete se lako navići, a i postoji veliki broj user-made skinova pa će svaki igrač naći odgovarajući.

Football Manager 2009 20 Football Manager 2009 22 Football Manager 2009 28

Najveća i svakako najbitnija novina u odnosu na prethodnike je 3D meč. Predmet brojnih kontroverzi i razmirica među igračima, ovaj detalj je bio potencijalna slaba karika pre izlaska igre. Na sreću, 3D utakmice su pun pogodak! Iako je grafika, bez preterivanja, na nivou igara s polovine prošle decenije, kada se naviknete zaista ćete uživati u čitavoj utakmici ili ponovljenim snimcima daleko više nego u već odavno zastarelom 2D meču. Kvalitet grafike, animacija i potezi igrača su daleko od realnog, ali ova novina ipak daje neku draž, pogotovo na najvažnijim utakmicama.

Nažalost, moramo se dotaći tehničkih detalja. Igra koja ima jedva naznake grafike jedne kompjuterske igre u 21. veku, koja gotovo da nema nema zvučnu komponentu i bilo kakve animacije ili filmiće između utakmica bi, da nema pedigre kakav ima, popila uninstall po prvom startovanju. Ali, ako Football Manager 2009 shvatite više kao ozbiljan komad softvera koji simulira posao fudbalskog menadžera, a manje kao običnu igru, svaki "minus" koji se grafike tiče pada u vodu.
 
Pored svega nabrojanog i ovoliko novotarija, ostaje utisak da je ovo najkompletniji nastavak do sada. Većina nedostataka iz prošlih delova je unapređena ili sasvim uklonjena, ali ostaju neki sitniji bagovi koje Sports Interactive ispravlja brzinom svetlosti, tako da je paralelno sa objavljivanjem igre izbačen prvi patch koji možete naći na zvaničnom sajtu. Football Manager ostaje neprikosnoveni vladar u svom žanru i dugogodišnji ljubitelji će uživati u svakom trenutku provedenom uz ovu igru. Oni koji do sada nisu imali prilike da se susretnu sa FM serijalom, imaju priliku da urone u jedan sasvim novi svet.

Naziv igre: Football Manager 2009
Žanr igre: Fudbalski menadžer
Razvojni tim: Sports Interactive
Izdavač: Sega
Datum izlaska: 14. novembar 2008.
Screenshot-ovi: Football Manager 2009
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: 1.4GHz GHz procesor
RAM: 512 MB
VGA: 128 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: 3.0 GHz P4 procesor ili AMD ekvivalent
RAM: 2 GB
VGA: 128 MB

91/100 Izvanredno

+ neverovatno obimna baza podataka, sveukupna atmosfera
– zastarela grafička prezentacija

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*