FIFA Manager 09 opis


Koliko je teško stvoriti pandan gigantu kakav je Football Manager serijal? Izgleda da su u razvojnom timu EA Sports našli dobitnu formulu. Ali, uradili su upravo suprotno od pokušaja da pariraju legendarnoj franšizi. Već godinama prave veoma različitu igru od FM-a. FIFA Manager 09, duhovni naslednik Total Club Manager-a je logičan korak napred u odnosu na prethodne, malo opuštenije verzije fudbalskog menadžera.

FIFA Manager 09 28 FIFA Manager 09 30 FIFA Manager 09 43

Sveoubuhvatnim pristupom ova igra vam pruža priliku da budete uključeni u sve moguće sfere poslovanja jednog fudbalskog kluba. Počinjete kao menadžer pripravnik, a tokom svoje karijere zaduženja možete proširiti na potpunu kontrolu finansijama, infrastrukturom, pa čak i postati vlasnik kluba. To je glavna i suštinska razlika u odnosu na Football Manager i jednostavno ih nije moguće porediti. Iako zvuči paradoksalno, FIFA Manager je u određenim aspektima kompleksniji i više vas uključuje u poslovanje kluba nego FM.

Najveći problem i svakako neoprostivi minus ćete sresti već po samom startovanju igre. Naime, baza igrača i klubova je u odnosu na ozbiljnijeg konkurenta prilično siromašna. Čak postoje i lige, poput naše, u kojoj su igrači izmišljeni. Reprezentacija Srbije se uopšte ne takmiči, već postoji jedino zbog toga da se šačici popularnih igrača iz naše zemlje dodeli državljanstvo. Da ne znamo za FM, ovo verovatno ne bi predstavljalo preveliki problem, ali smo svakako navikli na bolje. Ovo će donekle biti ispravljeno putem periodičnih patch-eva koje je EA obećao. Pored ovoga, postoji još nekoliko problema koji se tiču realnosti simulacije. Na primer, u FIFA Manager-u uopšte nije neobično videti rezultate 5-3 ili slične. Sigurno ima još dosta mana, ali ove su najuočljivije.

Kada to izuzmemo, imamo gotovo savršenu tajkunoliku igru. Uloge koje možete preuzeti u klubu gotovo da nemaju granica. Svaki posao koji možete da zamislite, igra vam nudi. Zavisno od vašeg izbora, možete graditi stadion sa svim pratećim objektima i čak kupovati okolno zemljište i započeti gradnju komercijalnih zgrada. Ako, pak, rešite da se pozabavite finansijama, imate mogućnost da pregovarate sa sponzorima, prodajete navijačke rekvizite ili prava na ime stadiona itd. Pošto imate svoje prihode, kada sakupite dovoljno novca i smatrate da ste postigli sve uspehe koje ste zacrtali na početku i osvojili sve trofeje do kojih ste mogli doći, možete osnovati svoj sopstveni klub u zemlji po izboru. Iako ovo nije novina (viđali smo u prethodnim nastavcima), i dalje deluje kao pravo osveženje. Tokom igre čak imate i mogućnost da osnujete porodicu, dobijete decu, koja će jednog dana možda biti fudbalske zvezde, i da trošite novac koji ste zaradili na razne automobile, stanove, nameštaj i luksuzne igračke. Iako je veoma diskutabilno koliko i na koji tačno način sve ovo doprinosi igrivosti jednog fudbalskog menadžera, ovi momenti svakako razbijaju kliše.

FIFA Manager 09 02 FIFA Manager 09 07 FIFA Manager 09 08

FIFA Manager 09 ni u jednom trenutku ne pokušava da bude ozbiljna simulacija koja se igra mesecima, već igračima nudi više casual pristup. Tako sezonu možete završiti za svega par sati. Čak ni taktika ne igra tako veliku ulogu. Tim se vrlo brzo uigrava i čak će se i potpuni početnici posle sat-dva osećati kao kod kuće. Pregovori sa klubovima i igračima nisu naporni i ovde važi davno poznata deviza da "svako ima svoju cenu". Odnos sa igračima je odlično osmišljen i kroz razgovor sa svojim fudbalerima vrlo brzo ćete čitavu atmosferu doživeti veoma lično i uživeti se u igru.

Tehničke karakteristike su zaista impresivne! Grafika je odlično realizovana. Korisnički interfejs je vrlo intuitivan i sjajno dizajniran. Kao i kod ostalih EA sportskih igara, i ovde preovladavaju razni widget-i kojima vršite navigaciju kroz menije. Jedna novina koja prilično lepo izgleda su kratke animacije koje se pokreću kada potpišete ugovor, igrate utakmice protiv rivala ili vas otpuste iz kluba. Kao i u prethodnim nastavcima, 3D meč koristi uprošćeni FIFA engine i vrlo dobro radi svoj posao. Utakmice je takođe moguće pratiti i u teletekst modu, čitajući komentare ili, ako ste nestrpljivi, u instant modu. Zvuk je zaista dobar i odabir numera koje možete puštati u ugrađenom mp3 plejeru je odličan. Moguće je pustiti i bilo koju pesmu sa vašeg hard diska. Deluje kao sitnica, ali dosta olakšava igranje pošto ne morate svakih 15 minuta da alt-tabujete igru i menjate pesmu u vinampu ili sličnom plejeru.

Imajući u vidu ciljno tržište ove igre, FIFA Manager 09 je upravo ono što smo i očekivali – prilično pojednostavljen fudbalski menadžer koji kroz neobavezan gameplay nudi i početnicima šansu da naprave prve korake u ovom, možda i najsloženijem, žanru igara. Naravno, ne treba se zavaravati da je ovo ikakva zamena za Football Manager 2009, jer to nikako nije slučaj.

Naziv igre: FIFA Manager 09
Žanr igre: Fudbalski menadžer
Razvojni tim: Bright Future
Izdavač: EA Sports
Datum izlaska: 30. oktobar 2008.
Screenshot-ovi: FIFA Manager 09
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: 2.6 GHz P4 procesor ili AMD ekvivalent
RAM: 1 GB
VGA: 128 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: 3.0 GHz P4 procesor ili AMD ekvivalent
RAM: 2 GB
VGA: 256 MB

79/100 Solidno

+ odlična prezentacija, sveoubuhvatnost modova
– veoma slaba baza podataka

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*