FIFA 09 opis


Još jedna godina, a ispred nas je još jedna FIFA sa sufiksom 09. Do sada EA Games nije ništa radikalno promenio od 1998. Te godine FIFA je doživela najveći bum i moglo bi se reći da i dan danas ovaj naslov živi na staroj slavi i pristalicama pridobijenim tim naslovom. Posle verzije iz ’98, ova FIFA donosi najveće promene.
Zadnjih par godina ljudi iz EA Games eksperimentisali su sa tim šta treba, a šta ne treba ubaciti u sportsku simulaciju fudbala kako bi bila što realnija, ali isto tako zanimljiva i igriva svim igračima. Neki od tih pokušaja su bili pravi plus, ali većina je uništavala užitak koji su igrači voleli u sportskim simulacijama. Stalnim premeštanjem, vraćanjem, izmišljanjem novih stvari nikada nisu uspeli da naprave pravu, dobitnu kombinaciju igre. Ove godine napravili su ono za čim su tragali do sada.

FIFA09 03 FIFA09 06 FIFA09 08

Changes, changes, changes
 

Najradikalnija promena do sada svakako je novi grafički engine koji zaista izgleda prelepo! Detalji igrača, teksture, post processing efekti, trava koja izgleda kao da su je iščupali sa stadiona i stavili u igru – jednostavno savršeno. Iako su zbog grafike i engine-a svi očekivali gameplay i mehaniku kao na Xbox360 i PS3 verziji, dobili su samo male promene u načinu izvođenja same igre. Po prvi put se vidi da je pravljena za PC, a ne za samo malo izmenjen PS2 port, kao što je bilo do sada. Odmah nakon ulaska u igru susrešćete se sa novim interfejsom koji je odrađen u WEB2.0 fazonu sa widget-ima svuda po ekranu koje, naravno, možete podešavati, uključiti, isključiti. Napokon je ubačena mogućnost da preko servisa EA Live svake nedelje možete ažurirati statistiku igrača, transfere i promene u bilo kom timu. Widget prati vašu statistiku igranja, skor na netu, broj pobeđenih i izgubljenih partija, kao i jedinstvenu tabelu ko je najbolji igrač na netu. Pored toga, tu je i mogućnost igranja Adidas Live Season, u kojoj birate jednu opciju gde ćete igrati besplatno, dok ćete prilikom svakog dodatnog izbora doplatiti određenu sumu.

Ove godine imate pregršt offline i online modova koji će svakog fudbalskog fana neko vreme zadržati ispred monitora. Novi mod igranja, koji je već poznat igračima koji su igrali FIFU na konzoli, je “Be A Pro” mod, gde preuzimate ulogu jednog igrača u timu, počinjete od nule, gradeći svoju reputaciju, način i stil igranja, izgled i sve ostalo. Mali minus i nedostatak u odnosu na konzolne verzije je to što ne postoji  „10vs10 Online Be A Pro“ mod. Jedini deo koji nije doživeo nikakvu promenu je publika, koja i dalje izgleda kao da je napravljena od kartona i zaista ume da bode oči s vremena na vreme. Zvuk je fantastično odrađen i skoro kao i uvek do sada doprinosi atmosferi tokom igranja. Uzdasi zbog propuštene prilike, zviždanje najboljem igraču protivničkog tima, pevanje himne i radost prilikom postizanja gola tako su dobro odrađeni da ćete čak iskočiti iz svoje stolice nakon datog gola u naletu adrenalina publike i atmosfere sa stadiona. Timovi, lige i reprezentacije su priča za sebe. U igru su ubačeni apsolutno svi koji su ostavili traga u fudbalu, tako da ćete naći sve timove i lige koje možete zamisliti.

FIFA09 13 FIFA09 17 FIFA09 24

Miš i FIFA
 

Još jedna novina koja pomera granice klasičnog gameplay-a je igranje kombinacijom miša i tastature. Mogućnost da kursorom nišanite na gol prilikom šuta ili tražite igrača kojem ćete baciti loptu znatno olakšava gameplay, daje mnogo veću slobodu i uvodi vas u totalno drugu dimenziju igranja fudbala na PC-ju. Ali isto tako, igranje mišem i tastaturom nije za svakog. Trebaće vam dosta utakmica u rukama da biste se navikli na takve kontrole. Na kraju vam igra donosi slično iskustvo koje imaju igrači na PS3 i Xbox360. Tastatura je nekako ograničavajući faktor prilikom igranja i ne donosi vam slobodu koju imate u konzolnim verzijama. Zbog toga na prvi pogled izgleda teško i ukočeno, bez fluidnosti i nimalo zanimljiv. Kasnije, kada se uvežbate, promenićete mišljenje i shvatićete lepotu i jedinstvenost nove FIFE.
 

Bagovi, bube i ostale ništarije
 

Ipak, nijedna sportska simulacija neće postojati ako nema izvesnu količinu bagova. Tako i FIFA ispunjava svoju kvotu i ove godine. Najveći problem je to što ne podržava nijedan gamepad kako treba, tako da ćete morati podešavati “ini” fajlove, koji se nalaze u direktorijumu igre, ukoliko želite da vam radi svako dugme. O ovome se vodi rasprava na zvaničnim forumima i razvojni tim još nije izašao u susret svojim vernim fanovima po pitanju tog problema. Na nekim računarima igra ne upošljava oba procesorska jezgra, što dovodi do malog seckanja i neprijatnosti prilikom igranja. Bagovi u gameplay-u su takođe prisutni. Ukočenost golmana, nestajanje svih igrača ili čak teleportovanje istih na korner liniji protivničkog gola u trenutku kada protivnik izvodi prekid stvarno ume da isfrustrira i natera igrača da izađe iz igre. Golmani su i dalje preosetljivi i najmanji dodir sa njima se sankcioniše kao prekršaj. Možda to i nije bag, ali svakako bi trebalo da se izmeni.

Konačna presuda
 

Ove godine su PC igrači napokon dobili kvalitetnu simulaciju fudbala iz prostorija EA Games. Pregršt novina, zanimljivog sadržaja i gomila modova držaće vas uz igru dugo, dugo vremena. Ipak, ovo nije naslov za svakog ljubitelja fudbala jer FIFU jednostavno možete voleti ili mrzeti, ali je ove godine itekako ostavila trag u igračkoj industriji i možda čak preuzela tron simulacije fudbala.

Naziv Igre: FIFA 09
Žanr Igre: Sportska simulacija
Razvojni tim: EA Sports   
Izdavač: EA Games
Datum izlaska: 14. oktobar 2008.
Ostatak screenshot-ova: FIFA 09
Diskutujte o igri i opisu na forumu.

Minimalna konfiguracija:
CPU: 2.4 GHz Intel Pentium 4 ili AMD ekvivalent
RAM: 1GB
VGA: Nvidia GeForce 5700 128MB ili bolje, ATI Radeon 9600PRO ili bolje sa podrškom SM2.0

Preporučena konfiguracija:
CPU: Core 2 Duo E6400 ili ekvivalent AMD
RAM: 2GB
VGA: NVIDIA Geforce 8800GT 512 ili ATI Radeon 38xx 256MB

Ocene:
– grafika:90
– zvuk:  85
– igrivost: 80
84/100 Impresivno

+ grafika, pregršt novina
– bagovi, next-gen gameplay

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!
  • Dorthea Trickett
    Dorthea Trickett

    Your comment is awaiting moderation.

    Hi pcigre.com Administrator, similar right here: Link Text

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*