Farbanje Kućišta modovanje


Da li vam je dosadilo vaše monotno sivo kućište, koje izgleda kao kanta za prljav veš? Jeste, ofarbajte ga onda i razbite monotoniju! Za ovu akciju potrebno vam je samo 2 vrste šrafcigera (manji klasičan i krstasti), vodeni šmirgl, kućište, farba (tj.Sprej-Auto lak), malo čistog prostora, 3-4h slobodnog vremena i najvažnije dobra volja. Sprej i vodeni šmirgl možete naći u farbari, šmirgl je dosta jeftin (1e), a sprej oko 4-5e, znači za malo para se može dosta uraditi sa vašim kućištem.

Farbanje Kućišta Farbanje Kućišta Farbanje Kućišta

-Za početak razmislite da li biste želeli seći, rezati ili bušiti vaše kućište, jer bi farbanje trebalo da ide posle takvih poslova. U ovom textu ćemo obraditi jedino postupak spoljašnjeg farbanja, dok sečenje i drugačije modifikacije možete očekivati u nekom od narednih textova. Nađite dobru boju, sprej od 450 ml je sasvim dovoljan za farbanje spoljašnjosti kućišta.

-Priprema:
Kupite "Dustner" – komprimovani vazduh (cena oko 5e) i jednostavno izduvajte prašinu iz vašeg kućišta ili usisivačem usisajte prašinu sa dna kućišta. Budite oprezni sa usisavanjem komponenti. Skinite levu, desnu, gornju stranicu, tako što ćete ih odšrafiti na zadnjoj strani kućišta. Prednja maska se odšrafljuje sa dela kostura u kom se nalazi hdd, sa nje je potrebno izvaditi indikatore za on/off. Ukoliko ne možete izvaditi indikatore sa maske, moraćete ih isključiti sa matične ploče. NAPOMENA: imajte uputstvo za matičnu ploču prilikom vraćanja indikatora ili zapišite raspored žica.

 * Ukoliko želite farbati prskalicom umesto sprejem i želite postići extra mat efekat, u mat boju se sipa malo pudera za bebe.

-I faza:

Stranice koje ste skinuli detaljno očistite od prljavštine, jer ćete na ovaj način obezbediti pravilno nanošenje boje. Uzmite vodeni šmirgl i išmirglajte stranice tako što ćete potapati šmirgl u vodu i prelaziti preko nakvašene površine, kako bi površina postala malo hrapavija. Ako vam je kućište (tj.stranice koje farbate) prirodno hrapavo dovoljno je sasvim malo šmirglanja kako bi se potpuno smanjio rizik od guljenja farbe. Najvažnija mesta su zakrivljene ivice i prednja maska (plastična-metalna), koja treba da se detaljno obradi. Možete naneti i primer (tj.prajmer- to je bezbojni sprej koji stvara teksturu prilagodljivijom za nanošenje narednog sloja), posle koga se ponovo šmirgla kućište. Ukoliko želite da ofarbate i maskice koje popunjavaju mesta za flopy i cd-rom i njih  pažljivo išmirglajte kako bi se posle nanošenja farbe lepo uklopile.
 
-II faza:

Posle šmirlganja ostavite kućište da se isuši ceo dan i skinite sa njega prašinu koja je nastala prilikom šmirglanja. Nađite prostor u kome nema prašine i gde vaše kućište može da se nalazi bar 10h kako bi se u potpunosti osušilo. Namestite sve delove koje farbate, poželjno bi bilo da ih naslonite na nešto kako bi svi delovi stajali pod istim uglom (kako bi se na sve isto prelamala svetlost). Farbanje počinje! Počnite polako sa udaljenosti od najmanje pola metra, nanoseći veoma tanak sloj, znači sa prvim slojem je samo važno da sve delove prekrijete "prašinom" farbe, što tanje to bolje, jer se sloj brzo suši a na njega se bolje lepi drugi sloj. Kada završite prvi sloj napravite pauzu od 1h (mada se u praksi pokazalo da je sasvim dovoljno 30min, ali opet sve zavisi od debljine sloja)., Zatim na skroz suv prvi sloj nanosite drugi sloj koji treba da pokrije svu površinu nijansom kojom ste želeli da vaše kućište bude ofarbano. Drugi sloj treba da bude malo deblji od prvog. Po završetku nanošenja drugog sloja ostavite kućište 1-2h da se suši.

Farbanje Kućišta Farbanje Kućišta Farbanje Kućišta

 
-III faza:

Kada je drugi sloj potpuno suv uzmite delove u ruke i na dnevnom svetlu ih proučite, pregledajte da li je negde sloj tanji ili se nijansa razlikuje. Kada sve delove pregledate i uočite razlike dolazi na red treći sloj. Sloj u kome se koriguju greške i propusti. Nanesite završni tanak sloj i ostavite kućište da se isuši najmanje 10-ak časova. Uzmite kućište i obrišite farbane delove "magičnom krpom", kako biste skinuli prašinu od farbe i videli rezultat. Narednih par dana svaki dan prebrišite ofarbane delove, kako bi se skinula prašina koja se zalepila i eventualno sloj koji se nije lepo uhvatio. Poslednji deo je sastavljanje kućišta. Prvo šrafite gornju stranicu za prednju masku, pa onda levu i desnu stranicu šrafite sa zadnje strane kućišta. Kod mnogih kućišta se gornja strana ne srafi, već postoji sistem žabica. Isto važi i za masku. Budite pažljivi prilikom postavljanja gornje stranice kako ne biste skinuli/oštetili boju na ivici (ukoliko budete stavljali stranicu od plexiglasa postoji šansa da se vide takvi propusti). Posle svega ovoga dolazi na red bezbojni lak, koji se nanosi kako bi se dodatno zaštitila farba od grebanja (mi ga nismo koristili, jer smo želeli skroz mat nijansu, dok se sa lakom postiže efekat sjaja).

Krajnji rezultat:

Ali (uvek postoji „ali“ ?!?), na kraju treba da se setite da je to ustvari tek početak modovanja vašeg ljubimca.  Za sam kraj, farbanje je samo uvod u početak vaše moderske karijere na putu do pravljenja savršenog izgleda vašeg ljubimca.

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!
  • 外汇兑换
    外汇兑换

    Your comment is awaiting moderation.

    Really appreciate you sharing this post. Will read on…

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*