F.E.A.R. 2: Project Origin najava


Monolith Productions se mirne duše može svrstati u sam vrh razvojnih studija, čiji je svaki naslov naišao na pozitivne kritike, kako od medija tako i od strane igrača. Iz celokupnog opusa izdvajaju se serijal No One Lives Forever, Aliens vs. Predator 2 i njihov poslednji projekat – F.E.A.R. čiji nastavak polako ulazi u poslednje faze izrade. Došlo je vreme da se osvrnemo na rad momaka i devojaka iz Monolith-a

Name your fear

U početnim fazama razvoja Monolith je naišao na jednu veoma veliku prepreku. Naime, posle razlaz sa Sierra-om, ime igre ostalo je u njenom vlasništvu. Monolith je iz pravnih razloga morao da smisli novo. Pribegavši veštom marketinškom triku, organizova nagradnu igru za igrače. Svako je mogao dati predlog imena, a onda bi žiri izabrao najbolje. Tako je nastao Project Origin, nastavak F.E.A.R.-a koji to u stvari nije bio. No, nedavno se desilo nešto manje očekivano. Sierra je odustala od licence na ime F.E.A.R. te je Monolith najzad dobio pravo da koristi pravo ime igre i da ona bude „punokrvni“ nastavak. Project Origin je ostao kao podnaslov. Ipak je red ispoštovati sopstvenu reč, zar ne?!

FEAR 2 - Project Origin 19 FEAR 2 - Project Origin 21 FEAR 2 - Project Origin 8

Pola sata pre kraja

Igra je vremenski smeštena otprilike pola sata pre finalnih dešavanja iz prvog dela. Igrač preuzima ulogu Majkla Beketa, vođe specijalnog tima za dejstvo protiv paranormalnih stvari, koji je poslat na prost zadatak. No, kako to obično biva, sve što može krenuti loše krenuće loše (obično će sve to krenuti loše istovremeno). Zahvaćen nuklearnom eksplozijom sa kraja prvog dela, jedva spasivši živu glavu, na igraču je da otkrije šta se desilo i da pokuša da se izvuče iz krizne oblasti. Sve ovo zvuči veoma klišeizirano, ali fabula nikada nije bila glavna karika u uspehu F.E.A.R.-a. Po rečima autora, priča je puna obrta i neočekivanih dešavanja, tako da više od ovoga nisu želeli da komentarišu. Verujmo im na reč.

FEAR 2 - Project Origin 13 FEAR 2 - Project Origin 14 FEAR 2 - Project Origin 18

Evolucija u pravom smeru

Jedna od najvećih zamerki prvom delu igre je previše vremena provedenog u skučenim prostorijama, zatvorenim kancelarijama i slično. Razlog za ovakvu selekciju destinacija bio je endžin, koji nije bio pogodan za prikaz velikih i otvorenih prostranstava. To je sada prošlost. Uz pomoć niza tehničkih poboljšanja tri godine starog endžina, dizajneri konačno mogu da dešavanja igre izmeste iz mračnih i klaustrofobičnih hodnika i kancelarija u mnogo raznolikije predele. Izmenjen je i balans između akcionih i horor sekvenci, tako da će nastavak biti više fokusiran na akcione elemente. To ni u kom slučaju ne znači da će se potpuno ukinuti “faktor straha”, koji je činio okosnicu atmosfere prvog dela

Autori žele da održe dobro poznatu horor atmosferu. Zbog toga, za razliku od prvog dela u kojem se igrač mahom suočavao sa ljudskim protivnicima, ovde će vam pretnju predstavljati mnogo opasnije pojave. Remnant je nova vrsta protivnika, koja će vam zadavati ozbiljne probleme. Njegova specijalna sposobnost da kontroliše leševe palih protivnika čini ga opasnim neprijateljem. Još gore je to što leševe koje Remnant kontroliše ne možete uništiti niti ubiti, tako da svu svoju pažnju morate usmeriti upravo prema njemu. Takođe, duhovi i slične pojave sada će biti mnogo učestaliji i opasniji neprijatelji. Alma je, naravno, još uvek prisutna i na nju nema potrebe trošiti reči.

Face-lifting Jupitera

Kada je prvi F.E.A.R. ugledao svetlost dana, njegov grafički endžin (Jupiter EX) bio je vanserijski. Predivni svetlosni ukomponovani sa odličnim particle efektima mamili su uzdahe igrača prilikom igranja. Međutim, tri godine u kompjuterskoj industriji predstavljaju zaista dugačak period. Nove tehnologije zasenjuju stare, te je ista sudbina zadesila i Jupiter endžin. Zato se u prvi mah odluka Monolith-a da nastavak pokreće isti endžin čini zabrinjavajuća. Ali, samo na kratko. Kada se pogleda koliko je novina uneseno u već “mator” endžin, strepnje prestaju da postoje. Bez previše zalaženja u tehničke detalje, dovoljno je reći da će gotovo svaki vizuelni efekat koji je prisutan u novijim endžinima biti prisutan i ovde.

FEAR 2 - Project Origin 12 FEAR 2 - Project Origin 15 FEAR 2 - Project Origin 16

Igra je najavljena za sam početak februara sledeće godine. To tada ima sasvim dovoljno vremena da se neke stvari izmene. Po onome što je Monolith do sada demonstrirao, čini se da neke krupnije izmene neće biti potrebne. Igra se simultano razvija za PC i za konzole, što može prouzrokovati neke kompromise, na nesreću PC igrača. Imajući u vidu reputaciju Monolith-a takvi kompromisi neće biti presudni za kvalitet igre. Ostaje nam samo da se strpimo još malo, pre nego što se ponovo upustimo u obračun sa devojčicom Almom, koja nas je nebrojeno mnogo puta isprepadala.

Naziv igre: F.E.A.R. 2: Project Origin
Žanr igre: FPS
Razvojni tim: Monolith Productions
Izdavač: Warner Bros. Interactive Entertainment
Datum izlaska: 10.02.2009.
Screenshot-ovi: F.E.A.R. 2: Project Origin
Diskutujte o igri i najavi na forumu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*