EVE Online opis


EVE Online EVE Online EVE Online

EVE Online je MMO razvijan od strane islandske kompanije CCP, smešten u jednom velikom parčetu svemira. Postoje četiri frakcije koje se bore za prevlast, a igrač može izabrati bilo koju od njih. Osnovna premisa je jednostavna: igrač je pilot svemirskog broda i svi putevi su mu otvoreni. Može biti trgovac ili rudar, ili pak može raditi za neku od NPC frakcija. Takođe, igrač može učestvovati u izgradnji nove svemirske stanice ili voditi bitke u ratu koji se proteže desetinama svemirskih sistema i napadati druge igrače. U toj slobodi, EVE se može porediti sa klasikom Elite.

Osnovna razlika sa ostalim MMO-ovima jeste način razvoja veština. U EVE ne postoje iskustveni poeni. Postoje veštine, od kojih svaka ima 5 nivoa i koje se uče u realnom vremenu (uključujući i vreme dok je igrač offline). Da stariji igrači ne bi imali preveliku prednost, veći nivoi veština se teže treniraju, a donose iste beneficije (da bi se sa nivoa 4 prešlo na nivo 5, potrebno je više vremena nego od nivoa 1 do nivoa 4, a beneficije su četiri puta manje!). Na početku, napredak je brz, jer nije potrebno više od par sati za prvi nivo svake veštine, međutim, za peti može trebati i po nedelju dana ili više – nisu sve veštine podjednake težine. Igrač takođe može investirati u Learning veštine, koje će ubrzati trening svih ostalih – potrebno je samo naći pravi balans. Već posle jednog ili dva meseca igranja, igrač može imati dovoljno veština da bude značajna pomoć u nekoj grupi.

EVE univerzum se sastoji od hiljada svemirskih sistema, od kojih svaki može sadržati planete, svemirske stanice, asteroide (koji sadrže vredne rude), kao i komplekse pune neprijateljski nastrojenih NPC gusara. Svaki sistem ima broj koji označava koliko je on siguran – 1.0 sistemi su najsigurniji, dok u 0.0 sistemima vlada potpuna anarhija u većini slučajeva. U sistemima sa 0.6 i jačom bezbednošću, policija će osvetiti svaki napad na drugog igrača, tako da se oni smatraju sigurnim sistemima. Ako igrač ode dalje, nema nikakvih garancija za njegov život. Srećom, razvoj tehnologije omogućio je kloniranje, tako da igrač nikad ne umire zauvek, već se ponovo rađa u nekoj stanici, ali će naravno izgubiti svoj brod, kao i tovar koji je nosio.

EVE Online EVE Online EVE Online

Sama borba se svodi na izdavanje naređenja preko point & click interfejsa – igrač ne upravlja svojim brodom direktno (kao u Freelanceru, na primer). Nišanjenje je automatsko, a i brod može sam da kruži na datom rastojanju ili da održava neko rastojanje. Dostupno je više tipova naoružanja: laseri, koje na zahtevaju municiju; rakete, ili pak klasični rail gun. Brodovi imaju 3 nivoa zaštite: štit, oklop i strukturu. Štitovi će se automatski regenerisati, dok se oklop i struktura moraju popravljati u svemirskim stanicama (ili se mogu instalirati moduli za popravku na brod). Brod je uništen kada je uništena čitava struktura. Igrač može upravljati malim fregatama, ali i velikim borbenim brodovima, uključujući i masivnog Titana (veličine omanjeg meseca), sa čim se combat engine dobro nosi. Naime, svako oružje ima određen tracking speed, tako da će veliki laseri teško pogoditi malenu fregatu, ali neće imati problema sa ratnim brodom. U velikim obračunima, uloga fregata je elektronski rat – usporavanje protivnika, remećenje njihovih senzora i slično.

EVE je ogroman, ne samo zbog broja sistema, nego i zbog velike količine opreme koja postoji. Sva oprema podeljena je na tri klase (small, medium, large), zavisno od veličine broda za koju je predviđena, i svaka klasa sadrži nekoliko modela, koji pak imaju bar po pet varijacija svaki. Pored toga, svaka frakcija ima nekoliko desetina brodova kojima je moguće upravljati. Ekonomija je najvećim delom "player driven". Iako NPC-ovi prodaju neku osnovnu opremu, jače oružje mora se kupiti od drugih igrača. Izgradnja Titana zahteva koordinaciju većeg broja igrača, da bi se pribavili svi neophodni resursi. Izlišno je govoriti, i sam igrač se može baviti proizvodnjom – potrebno je samo naći ili kupiti, odgovarajući blueprint i nabaviti materijale.

Još jedna bitna karakteristika, koja izdvaja EVE Online iz mora MMO igara, jeste da svi igrači igraju na jednom serveru. EVE drži rekord za najveći broj igrača istovremeno na jednom serveru – preko 30 hiljada. Ovo je razlog zbog čega će igrač retko biti usamljen, čak i u prostranom svemiru.
 

EVE Online EVE Online EVE Online

Igrači su organizovani u korporacije, koje se dalje mogu grupisati u saveze, koji obično broje stotine članova. Biti uključen u masovne borbe između ovakvih saveza je jedan jako zanimljiv deo igre, pošto se mogu voditi svi tipovi ratova: gerilski, ekonomski, ili pak frontalni. I za kraj, jedno upozorenje – svemir je jako negostuljubljivo mesto, puno raznih prevaranata… ako sebi dozvolite da vas neko prevari za mukom stečeni kapital, sami ste krivi, a CCP neće štititi igrače od bilo kakvih prevara.

EVE je odličan MMO, ali se možda neće svideti svima. Ipak, probajte! Postoji besplatni probni period na 14 dana, pa vidite da li vam se sviđa ili ne. Inače, pretplata za EVE Online košta 15 evra mesečno, odnosno 20 evra prvog meseca.

 

 

Naziv Igre:
EVE Online
Razvojni Tim:
CCP
Izdavač:
CCP
Datum Izlaska
Maj 2003.
Žanr:
MMO
Veličina:
EVE Online klijent (627MB)

 
Korisni linkovi:
http://www.eve-online.com/srbija/

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*