Eschalon: Book I opis


Moderna klasika

Eschalon: Book I je tradicionalni RPG u pravom smislu te reči – autor je inspiraciju našao u klasicima žanra, kao što su Ultima i Wizardry serijali. Da, tako je, igru je najvećim delom razvio jedan čovek. Obično, to znači da igra ima užasnu grafiku, nikakvu zvučnu podlogu i prevaziđen interfejs. Na sreću, Eschalon uspeva da prevaziđe te stereotipe i izgleda, zvuči i ponaša se predivno – donekle.

Priča igre je puna klišea, što je u potpunosti u skladu sa njenim uzorima. Igrač se budi sa amnezijom, u nepoznatom okruženju, a jedini trag mu je parče papira koje ga upućuje ka obližnjem selu. Usput, igrač shvata da ni ostalima nije sve med i mleko – naselja su napuštena, kuće razrušene, goblini napadaju, a kraljevih vojnika nigde nema.

Eschalon Book I 19 Eschalon Book I 2 Eschalon Book I 17

Tile-based iliti kockica po kockicu

Igra je bazirana na tzv. „tile-based“ sistemu, a igrača ćete pratiti iz izometrijske perspektive. Kontrole su jednostavne; potrebno je samo stisnuti miša i igrač će krenuti – naravno, „kocku“ po kocku. Igra je potezna, pa su i borbe takve – posle igračevog poteza, svaki njegov protivnik će dobiti potez. Razlika u odnosu na tradicionalni action-point sistem je što svaki potez vredi samo jednu akciju. Nažalost, time se smanjuju taktičke mogućnosti, što neće prijati svakom i osiromašava gameplay.

Iako su osnove jednostavne, sam gameplay je dosta dubok i igru uopšte nije lako prokljuviti. Pre svega, ovo je posledica načina razvoja lika – postoji 8 atributa, 25 veština i gomila magija podeljenih u dve discipline. Igrač čak mora izabrati svoje versko opredeljenje. Tako će ateisti biti imuni na kletve, pošto ne veruju u duhove, ali zato ih lokalni sveštenik neće moći blagosiljati ili lečiti, dok će druidi imati značajno ubrzanu regeneraciju dok su na otvorenom prostoru. Veštine su uglavnom standardne – po jedna za svaku vrstu oružja, po jedna za svaki oklop, cenjkanje, alhemija, obijanje i slično – ali postoji i jedan pravi biser, a to je cartography. Naime, ako ne uložite nijedan poen u ovo, nećete imati automap!

Eschalon Book I 11 Eschalon Book I 13 Eschalon Book I 1

Sitnice koje igru znače

Pored automapa, gameplay krije i razne druge sitnice: ako smućkate pogrešne sastojke, napitak će vam eksplodirati u rukama; u nedostatku ključa, vrata se mogu obijati (uz odgovarajuće veštine i alatke) i razbijati oružjem ili pesnicama (uz rizik od lomljenja, tj. samopovređivanja); baklje se bez problema mogu uzeti sa zida, ali i stavljati na njega. Dosta vremena provešćete istražujući svet, i igra ovo nagrađuje. Mada je plen uglavnom random, povremeno ćete naići na nešto zaista posebno, a i iskustvo će vam sigurno koristiti. Inače, u igri se do novca teško dolazi i nikada nećete moći da kupite sve što želite – ovo je dobrodošla promena, pošto je u većini igara novac problem samo na početku.

Mrak je još jedan bitan element gameplaya. Tako se u sumrak nešto još i vidi, a već kada padne mrak, mora se izvaditi baklja ili postaviti logor. U slučaju da dođe do borbe, imaćete problema da pogodite protivnike, ali i oni vas (doduše, ne svi – neka stvorenja vide dobro i u mraku), a ako izvadite baklju – nećete moći da koristite štit. Srećom, postoje neke magije – Cat's Eyes i Predator Sight – koje vam mogu pomoći u ovim situacijama. Naravno, ulazićete u raznorazne pećine u kojima uvek vlada mrak, tako da će neka baklja ili veština sa magijom uvek biti potrebna.

Brušeno, polirano, izglancano

Grafika nije spektakularna, mada se nikako ne može reći da je loša – sve je urađeno sa dosta detalja, a i neke od magija – naročito promena dana i noći – izgledaju odlično. To što je sve u 2D ne može se smatrati kao mana – iako se 2D igre slabo viđaju današnjih dana, one i dalje mogu da izgledaju dobro. Ipak, tu se krije još jedan značajan nedostatak – rezolucija je ograničena na 800×600. Mada se čovek može privići, ipak smo svi naviknuti na veće rezolucije i ovo će predstavljati problem. Ako ništa drugo, onda će vam sve izgledati sitno.

Zvučna podloga je solidna, mada zna da postane repetativna, naročito jauk lika nakon što ga neprijatelj udari. Muzika je nešto tiša i nije napadna, te je uglavnom neprimetna. Ipak, ima svoje momente (npr. u glavnom meniju) i svakako je da pozitivno utiče na atmosferu.

Eschalon Book I 5 Eschalon Book I 10 Eschalon Book I 15

Od amnezije do užitka

Eschalon je na neki način retro igra. Igra ne donosi ništa radikalno novo, mada u poređenju sa ostvarenjima od 2000. nadalje izgleda sveže i originalno. Ovom osećaju najviše doprinosi gameplay, koji je pun sitnica koje predstavljaju svojevrsni tribute klasicima žanra. Iako nema predivnu grafiku ili odlične tehničke osobine enginea, ova igra ipak predstavlja svojevrsni landmark u žanru – vraćanje korenima – ali i u svojoj klasi (niskobudžetni RPG) zbog unapređenja produkcije, i svaki zaljubljenik u RPG-ove će sigurno zažaliti ako ne proba Eschalon.

Naziv Igre: Eschalon: Book I
Žanr igre: RPG
Razvojni Tim: Basilisk Games
Izdavač: Basilisk Games
Datum Izlaska: 19. novembar 2007.
Veličina: 1 CD ili digital download (105 MB)
Ostatak screenshotova: Eschalon: Book One

Minimalna konfiguracija:
CPU: 1.8 GHz procesor ili brži
RAM: 256 MB
VGA: DirectX 7.0, 3D Accelerated Video Card

Preporučena konfiguracija:
CPU: 1.8 GHz procesor ili brži
RAM: 512 MB
VGA: DirectX 7.0, 3D Accelerated Video Card

Ocene:

Grafika: 81
Zvuk: 79
Igrivost: 86
82/100 Vrlo dobro

+ Gameplay, razvoj lika, niska zahtevnost
– Rezolucija, kliše priča

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*