Eipix intervju


Uskoro će se na tržištu pojaviti nova domaća PC igra PyroBlazer. Iz tog razloga redakcija sajta PCIgre stupila je u kontakt sa Eipix-om, razvojnim timom ove igre, kako bi zadovoljila radoznalost naših čitalaca pre njenog izlaska. Eipix nam je rado izašao u susret i odgovorio na sva naša pitanja.

Pyroblazer 01 Pyroblazer 05 Pyroblazer 07

1.  Pre svega, da li biste mogli da se predstavite čitaocima i kažete koju reč o sebi?

Moje ime je Mirko i ja sam CEO tima Eipix koji se nalazi u Novom Sadu i već nekoliko godina se bavi razvojem video igara. 

 

2.  Kada je Eipix nastao i koliko trenutno broji članova? Da li se sastav menjao tokom vremena?

Eipix je nastao u novembru 2005. godine kao dvočlani tim, koji se uskoro neplanirano znatno proširio.  Od tada, mnogo se ljudi promenilo, mada je tzv. CORE team ostao skoro isti. Celokupan tim trenutno broji 10 ljudi, mada je znatno veći ako se broje razni spoljni saradnici.

3.  Čime ste se bavili pre nego što ste počeli da radite na igri?

Oduvek sam želeo da se bavim video igrama. Pokušavao sam mnogo puta pre nego što je Eipix oformljen, ali su ti pokušaji uglavnom bili neuspešni. Inače se bavim muzikom, pa sam u Eipix-u spojio lepo i korisno i uradio kompletnu muziku za naš prvenac PyroBlazer.

4.  Možete li nam reći nešto više o Pyroblazer-u?

PyroBlazer je futuristička trka sa pucanjem. Cilj je biti prvi, ali se sredstva za postizanje cilja ne biraju, a tu trenutno ubrajamo: guranje i udaranje neprijatelja, korišćenje fizičkih objekata, upotreba primarnih i sekundarnih oružja, ali i raznih klasičnih FPS pickup-a kao što su quad damage, invulnerability, invisibility i drugi.  Igra je započeta pod radnim nazivom Ultra Tubes, a kasnije je preimenovana u PyroBlazer kada smo sklopili dogovor sa našim agentom Candella software, koji je radio na naslovima poput Juiced, The Fast and The Furious: Tokyo Drift, Stubbs The Zombie itd.

5.  Da li postoje neke inovacije koje će igra doneti?

Kada radite naslov tri godine, čak i kad imate neku inovaciju može da se desi da kad se naslov pojavi na tržištu ona i ne bude više toliko inovativna. Imamo mnogo zanimljivih ideja, ali zbog problema sa novcem i vremenom samo neke će se naći u finalnoj igri. Od interesantnih stvari tu je, recimo, gravitaciona mina koja privlači razne ostatke i fizičke objekte sa staze i samim tim stvara ozbiljnu prepreku za igrače iza vas, zatim translocator koji zamenjuje pozicije vas i onoga koga ste pogodili. Posebno je zanimljivo oružje FFG (front field generator) koje stvara veliko polje sile koje gura sve ispred vas (i nanosi štetu neprijateljskim vozilima), što daje izuzetno lep vizuelan efekat.  Osim toga, koliko ja znam, ovo je jedina potpuno 3d trka koja postoji, dakle igrač je apsolutno slobodan u prostoru kao što je to nekada bio slučaj u igri Descent.

Pyroblazer 03 Pyroblazer 04 Pyroblazer 08

6.  Kako ste došli na ideju za igru?

Kada smo počinjali razvoj, u timu su bila samo dva čoveka i želeli smo da radimo nešto jednostavno. U tom trenutku smo mislili da će trka oduzeti najmanje vremena, a nivoe smo hteli da radimo proceduralno, u vidu cevi, odakle i potiče prvi naziv Ultra Tubes. Sve to je vremenom promenjeno kako je rastao tim, a sa idejom o potpunoj slobodi u prostoru nastali su razni neočekivani problemi. Kada radite nešto unikatno problem je, naravno, što nemate odakle da kopirate, odnosno koga da pitate za savet.

7.  Da li vam je možda WipeOut bio uzor?

WipeOut je svakako bio uzor kao i ostale igre istog, odnosno sličnog žanra, kojih baš i nema mnogo. Mada je lični favorit svakako WipeOut.

8.  Čuli smo da igru pokreće Vaš engine pod nazivom "Ultra". Kakve su njegove odlike i mogućnosti?

Ultra Engine trenutno poseduje gotovo sve bolje efekte koje poseduju i ozbiljniji poznati engine-i. On je baziran na DX9 API-ju. Od efekata tu su: Normal Mapping, Per Pixel motion Blur, Refraction, Real time i Cubic map refleksije, Projectors, Depth of Field, Film Grain, Bloom itd. Naravno, nedostaje još mnogo stvari, kao što su rane optimizacije i neki zanimljivi efekti za koje jednostavno nije bilo dovoljno vremena da se urade. Veoma bih voleo da nastavimo sa korišćenjem naše tehnologije, ali najveća mana je što naš engine trenutno podržava samo PC platformu. Zbog velikih cena razvoja i finansijskih problema u celoj igračkoj industriji moguće je da će upravo ovo biti razlog zašto ćemo se okrenuti korišćenju neke postojeće multiplatformske tehnologije.

9.  Koliko dugo vremena radite na ovoj igri?

Radimo od trenutka kada smo oformljeni, dakle, od novembra 2005. godine.

10.  Šta Vam je tokom razvoja zadavalo najviše poteškoća?

Teškoća je bilo raznih. Ravoj video igara je sam po sebi "problematičan" posao u kome je najčudnije kada je sve u redu.  Najveći problem je, svakako, bio neiskustvo tima, zbog čega smo neke stvari morali da radimo po nekoliko puta iz početka. Srećom, od tada se mnogo napredovalo, pa će razvoj narednih projekata ići ZNATNO brže.  Veliki problem PyroBalzer-a koji će biti rešen u našim budućim naslovima je što smo toliko vremena potrošili na razvoj tehnologije, pa nam je jako malo ostalo da razvijamo samu igru, odnosno gam-play. Nezadovoljni smo zbog ovoga, ali smo svesni da imamo mnogo ideja i da je jedini problem finansijske prirode, pa se nadamo da ćemo uskoro biti u prilici da igračima pružimo jedno istinski kompletno i neverovatno igračko iskustvo.

Pyroblazer 02 Pyroblazer 06 Pyroblazer 10

11.  Opšte je poznato da je jako teško dobiti pažnju izdavača. Kako Eipix stoji na ovom polju i kada će Pyroblazer ugledati svetlost dana?

Da, pažnju izdavača je gotovo nemoguće dobiti. O velikim izdavačima, naravno, ni ne govorimo jer se do njih nikako ne može doći. To je kao kad biste pokušali da izvedete Madonu na večeru – jednostavno nije moguće. Mi smo se kao i mnogi drugi odlučili da poslujemo preko agenta, a kuda će nas to odvesti – videćemo. Jedno je sigurno, PyroBlazer će biti u prodaji online čak i ako ne bude "retail" izdavača. U Srbiji će biti izdanje na srpskom jeziku. Ne zna se ko će tačno izdati za domaće tržište, ali će cena biti izuzetno pristupačna.

12.  Ukoliko igra bude plasirana na svetskom tržištu, kakvi će biti dalji planovi Eipix-a? Da li možda postoji još neki projekat koji čeka realizaciju?

Planovi su da se radi dalje. Već imamo nekoliko projekata, od kojih se na nekim već radi, a neki čekaju završetak PyroBlazer-a. Jedan od takvih je i Eclosion, futuristička pucačina iz ptičje perspektive. O njoj će uskoro biti reči, verovatno baš na stranicama vašeg magazina. Ono što bi ceo tim najviše želeo jeste da se nađe ozbiljan izdavač koji će finansirati razvoj nastavka PyroBlazer-a, gde bismo mogli da realizujemo sve ideje koje nisu ušle u prvi deo i koje bi PyroBlazer II učinile zaista najboljom futurističkom trkom ikada, mada i bez ovoga imamo odličnih ideja za buduće igre.

13.  Da li imate nešto da dodate za kraj?

Pozvao bih sve koji su zainteresovani za razvoj video igara, ili one koji na bilo koji način mogu da pomognu srpskoj "gamedev" sceni, da se jave na business@eipix.com. Takođe bih pozvao ljude da posećuju naš sajt www.eipix.com gde se mogu dodatno informisati o igrama i budućim projektima, a možda najbitnije od svega – pridruže forumima na www.eipixuniverse.com, gde i sami mogu učestvovati u razvoju naših budućih naslova davanjem saveta, sugestija, primedbi, ideja itd.

14. Želimo Vam puno sreće u pregovorima i nadamo se da ćemo demo igre videti uskoro!

Puno pozdrava od Eipix tima.

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*