Duke Nukem 3D opis


Hmm, that's one "Doomed" Space Marine.

Iako prati oprobani šablon FPS-a postavljen od strane Doom-a i bez naprednog Quake-ovog 3D engine-a koji je izašao par meseci kasnije, Duke Nukem 3D uspeo je da osvoji pažnju igrača svojim karakterističnim humorom, žestokom akcijom i nelinearnim nivoima. Umesto tihog marinca vodite mišićavog, arogantnog momka, koji čvrsto stoji iza svojih stavova duhovito izraženih u opaskama koje redovno dobacuje vanzemaljcima. Pored humora, Duke Nukem 3D vam pruža interakciju sa okolinom, korišćenje jetpack-a za letenje, ronilačke opreme za kretanje pod vodom i originalnog vanzemaljskog oružja, pa je i pored žestoke konkurencije vrlo brzo postao omiljen među igračima.

Duke Nukem 3D 09 Duke Nukem 3D 17 Duke Nukem 3D 04

Nobody steals our chicks… and lives!

Duke Nukem se prvi put pojavio kao glavni lik istoimene platformske igre Apogeee Software-a (kasnije 3D Realms) još 1991, dok je nastavak Duke Nukem II izašao 1993. Kada se 1996. godine pojavio FPS Duke Nukem 3D postao je jedna od najkontroverznijih igara, često prozivan zbog preterano slobodnog izražavanja, detaljnog prikazivanja krvavih scena i šovinističkog stava prema ženama. Zanimljivo je da baš to daje karakter igri, jer odlično dočarava lik egoističnog mačo junaka nezaustavljivog na putu spasavanja sveta od vanzemaljaca koji kradu golišave lepotice. Duke-ovo slobodno izražavanje izvor je sveg humora u igri i pokazalo se kao pun pogodak. Pomenute oskudno obučene lepotice nalazićete najčešće vezane vanzemaljskim pipcima ili kao striptizete u barovima, a za par dolara će i za vas izvesti striptiz od par sekundi. Nasilje se podrazumeva jer naš junak barata neverovatno moćnim oružjem i nemilosrdno uništava horde vanzemaljaca, pa nemojte da vas iznenade eksplozije nakon kojih ostaju parčići mesa i krvave mrlje.    

Duke Nukem 3D je imao tri epizode, a četvrtu, Plutonium PAK, dobio je već u novembru 1996, sa tri nova neprijatelja i dodatkom jednog novog oružja. Kasnije se pojavio Duke Nukem 3D Atomic Edition, koji je zapravo originalna igra zajedno sa četvrtom epizodom, uz jednu ekskluzivu – ovo izdanje donosilo je mogućnost da kompjuter kontroliše botove u multiplayer-u.

Još 1997. 3D Realms najavio je Duke Nukem Forever koji sve do danas nije ugledao svetlost dana. Razvojni tim nas ubeđuje da, posle par ponovnih početaka iz nule sa različitim engine-ima, i dalje radi na njemu. Prošle godine smo uspeli da vidimo trejler koji nije pokazao ništa od gameplay-a, već samo par minuta animiranog intro filma. Isti tim je uz pomoć Sunstorm Interactive-a (koji je radio na dodatnim nivoima za Duke Nukem 3D) 2002. završio Duke Nukem: Manhattan Project, 3D platformu koja je očuvala onaj isti duh i žestoku akciju svojih prethodnika. Iako zabavna i vredna pažnje, ipak je bila daleko od onog obećanog modernog 3D FPS-a koji fanovi i dalje iščekuju.  

Duke Nukem 3D 01 Duke Nukem 3D 03 Duke Nukem 3D 18 

It's time to kick ass and chew bubble gum. And I'm all out of gum.

Duke Nukem 3D je 2.5D igra, jer kao i Doom ima 2D mapu, ali je njen Build engine omogućio mnogo kompleksnije nivoe nego što su do tada viđeni u igrama. Mape nisu trodimenzionalne pa je u Doom-u bilo nemoguće pogledati dole sa platforme ili mosta i videti drugi put kojim igrač može da prođe, dok je u Duke Nukem-u ovo moguće jer koristi više preklapajućih puteva za prolaz kroz istu 2D lokaciju, a 2D sprite-ovima je dočarana iluzija 3D prostora. Ova igra je takođe podržavala i korišćenje miša bez koga se ne mogu ni zamisliti savremene FPS igre.

Duke na raspolaganju ima standardno, ali i više jedinstvenih vanzemaljskih oružja (Freezer, kojim zamrzava neprijatelje da bi ih jednim metkom ili udarcem noge razbio na deliće, Shrinker, koji smanjuje neprijatelje tako da ih jednostavno možete zgaziti i Devastator, čije rakete imaju izuzetnu razornu moć). Bombe i mine omogućile su strateško obračunavanje s protivnicima jer se mogu aktivirati sa daljine ili postaviti kao zamke.

Pored oružja, na tajnim mestima često ćete nalaziti predmete koje kasnije možete koristiti iz inventara: medpack koji restauriše zdravlje, steroidi za brzinu, infracrvene naočare, hologram vašeg lika koji odvlači pažnju neprijateljima, čizme za prelaženje opasnih površina, ronilačko odelo za kretanje pod vodom i jatpack koji vam omogućava letenje. Ovi predmeti imaju vreme trajanja, ali se po potrebi mogu uključiti i isključiti, što je znatan napredak u odnosu na Doom gde sve ovakve predmete koristite odmah kad ih pokupite.

Hail to the King, baby!

Najveći deo objekata koje vidite su interaktivni: naprsli zidovi, prekidači, tv aparati, fliperi, boce s gasom, kompjuterski terminali, WC šolje, svetleće reklame… sve možete upucati ili aktivirati. Kamere obezbeđenja možete iskoristiti da vidite gde se nalaze neprijatelji i otkrijete skrivene prostorije. Često treba okrenuti određenu kombinaciju prekidača da bi uneli šifru za otključavanje energetskih barikada. Moraćete precizno da gađate da bi neutralizovali automatsko naoružanje sistema obezbeđenja (turrets) a lasere možete onesposobiti bombom ili namamiti neprijatelja da protrči kroz njih i gledati kako gine u eksploziji. Bombom ili raketom možete srušiti deo naprslog zida i otkriti skriven prolaz iza njega. Ukoliko su vrata zaključana, ispalite par metaka u ventilator i nastavite kroz ventilacioni sistem ili razbijte prozor i uskočite unutra. Ako kliknete na ogledalo Duke će prokomentarisati kako dobro izgleda, a u baru čak možete za mikrofonom zapevati "Born to be wild".

Duke Nukem 3D 07 Duke Nukem 3D 13 Duke Nukem 3D 14

Najveća prednost ove igre su svakako zanimljivi, kreativno urađeni nivoi na raznovrsnim lokacijama, puni tajnih puteva, skrivenih prostorija i pregrada koje treba otkriti da biste našli bolje oružje ili nešto od opreme. AI protivnika nije na nivou današnjih standarda, ali ih ima sasvim dovoljno da bi njihovo savladavanje na višim težinama bilo pravi izazov. Dodajte tome originalno oružje i humor i shvatićete zbog čega ljudi i dalje željno očekuju sledeću igru iz ovog serijala.

Nukem 'till they glow, then shoot 'em in the dark!

U to vreme je igranje preko interneta bilo tek u začetku, pa Duke Nukem 3D nije imao podršku za TCP/IP klijent-server model, ali se mogao igrati preko LAN mreža i modema. Nije bilo posebnih multiplayer nivoa, već su bile korišćene mape iz singleplayer kampanje, ali su mogle da se koriste i one koje su pravili sami igrači. Bile su podržani kooperativni režim više igrača protiv vanzemaljskih osvajača i dukematch gde su se igrači borili jedni protiv drugih. 

Damn! I'm looking good!

Zajednica Duke Nukem zaljubljenika napravila je par veoma dobrih modova koji su dodali nove nivoe, ali i unapredili gameplay. Neki do najpoznatijih su Duke Caribbean: Life's A Beach, Duke It Out In D.C., Duke: Nuclear Winter i Duke Extreme.

High Resolution Texture Pack je svakako jedan od najznačajnijih modova jer će vam omogućiti uživanje u Duke Nukem 3D sa potpuno prerađenim, detaljnim teksturama i 3D modelima vanzemaljaca i objekata umesto originalnih sprite-ova sa samo par animacija. Ovom projektu najviše je doprineo autor JFDUKE3D porta igre, koji je dodao OpenGL podršku Build engine-ui time obezbedio hardversku akceleraciju i podršku 3D modela, kao i teksture visoke rezolucije sa 32-bitnom paletom boja. Uz ovaj dodatak igra izgleda odlično (pogledajte screen-ove), i pravo je uživanje ponovo je igrati dok i dalje čekamo bilo kakve vesti o Duke Nukem For(n)ever, sada već zvanično najduže pravljenoj igri u istoriji kompjuterske zabave.  

Naziv igre: Duke Nukem 3D
Žanr igre: FPS
Razvojni tim: 3D Realms
Izdavač: Apogee Software
Duke Nukem High Resolution Pack: download
Datum izlaska: 29. januar 1996.
Veličina: 1 CD
Screenshot-ovi: Duke Nukem High Resolution Pack
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: IBM 486DX2 66 MHz 
RAM: 8MB
VGA: SVGA 16-bit Color

Preporučena konfiguracija:
CPU: Pentium
RAM: 16Mb
VGA: SVGA 16-bit Color

+ Atmosfera, humor, akcija, nelinearnost nivoa
– Neprijateljima često vire delovi tela kroz zidove

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*