Drakensang: The Dark Eye opis


Iako je moguće fascinirati ljubitelje RPG-a prelepom grafikom, tečnim animacijama i atraktivnom borbom, njihova pažnja je uvek više usmerena na kreiranje lika, mogućnost izbora, priču, atmosferu i složena pravila u pozadini. Nesumnjivo, RPG žanr već odavno ne prelazi brojku od par kvalitetnih naslova godišnje. Drakensang: The Dark Eye, rađen po pen&paper RPG sistemu veoma popularnom u Nemačkoj, srećom spada u jedan od ovih naslova. Iako na prvi pogled u uvodnom delu ostavlja utisak klišeiziranog klasičnog RPG-a, one strpljive nagradiće zanimljivim i karakterističnim sistemom izgradnje lika, dijalozima u kojima talenti utiču na ishod i borbom kojoj možete strateški da priđete.

Drakensang 02 Drakensang 03 Drakensang 10

The Dark Eye RPG sistem na kome je utemeljena igra prvi put je korišćen još 1993. u serijalu Realms of the Arcania. Međutim, na autore Drakensang-a su očigledno veći utisak ostavili serijali Neverwinter Nights i Baldur’s Gate. Kontrola nad likom se izvodi tastaturom ili pointerom miša, a pogled može biti izometrijski ili iz trećeg lica. Vrlo brzo će vam zasmetati sporo kretanje lika, čak i pri trčanju, što u slučaju igre koja podrazumeva prelaženje većih prostranstava može da predstavlja pravo iskušavanje strpljenja igrača.

Nalik na mnoge igre ovog žanra, vaš lik kreće na kratak put da obavi jednostavan zadatak, a biva suočen sa neverovatnim izazovima, transformišući se, sticanjem iskustva, u pravog heroja. Prastara legenda, koja stotinama godina izaziva mnoge ratnike da se okušaju u rešavanju njenih testova, kao da je samo na vas čekala – nakon mnogih hrabrih dela i nalaženja mističnih artefakata, zaslužićete da budete zmajev ratnik, osvojiti deo po deo herojskog oklopa i ostvariti svoju sudbinu spasioca.

Na početku kreacije lika birate profesiju, koja je vezana i za rasu, odnosno kulturu iz koje lik potiče. Ovo daje početne atribute koje dodatno možete podesiti po želji (hrabrost, pamet, intuiciju, harizmu, spretnost, konstituciju i snagu), osnovne vrednosti (zdravlje, astralna energija, izdržljivost…) i bonuse, odnosno kazne (npr. patuljci imaju bonus za specijalnu veštinu kovača, ali i negativne poene za borbu na daljinu). Talenti su svrstani u pet grupa: physical, nature, lore, social i artisan. Borbeni talenti su posebno izdvojeni i odnose se na veštinu rukovanja konkretnim tipovima oružja (mačevi, sablje, bodeži, sekire…), kao na i specijalne veštine vezane za blisku i borbu na daljinu i odbranu. Magijske veštine koje lik poznaje su takođe grupisane (one koje menjaju atribute, borbene magije, lečenje, specijalne magije…), pa i recepti koje poznajete iz određenih profesija (kovački, alhemijski,…). Iako nema beskorisnih veština, u neke vredi uložiti više poena. Bitno je da likovi u družini budu usko specijalizovani u pojedinim (različitim) veštinama da bi dostigli njihove više nivoe. Inventar je veoma pregledan, a interfejs funkcionalan i praktičan: lako je pristupiti specijalnim veštinama ako koristite hotbar na dnu ekrana, minimapa se po potrebi može sakriti, a dnevnik prati spisak aktuelnih i završenih quest-ova.

Drakensang 30 Drakensang 34 Drakensang 43

Iako počinjete sa jednim likom, na svojim putovanjima upoznaćete NPC-ove koji vam se mogu pridružiti, a njihove talente takođe direktno unapređujete i možete preuzeti direktnu kontrolu nad njima. Postoje i likovi koji će se družini pridružiti samo dok ne rešite zadatke vezane za njih i nad njima nemate direktnu kontrolu, ali će pomoći u borbi.

Mnoštvo sporednih quest-ova i mogućnost da neke rešite korišćenjem različitih veština ili talenata daje osećaj da niste ograničeni linearnošću glavne priče.U okviru jedne oblasti možete se kretati slobodno, pričati sa stanovnicima, preuzimati zadatke, boriti se, ali i trgovati, praviti sebi opremu ili oružje, učiti nove veštine i magije i nabavljati recepte. Glavni quest-ovi će vas često poslati u nove oblasti na mapi, ali mnoge od njih biće zaključane kada iz nje izađete nakon završenog glavnog zadatka. Izuzetak su veliki gradovi, između kojih možete slobodno putovati. Kuća koju dobijete u gradu služi kao baza operacija: vaši drugari iz družine čekaju u njoj dok ne rešite da ih povedete u avanturu, u kovčezima čuvate sakupljene sastojke za recepte, opremu ili oružje, u laboratoriji pravite magične napitke, a vrt je prepun lekovitog bilja koje vam za njih treba.

Quest-ovi će biti obeleženi na mapi jedino ukoliko tačno znate lokaciju, u suprotnom ćete morati da pažljivo pratite instrukcije i istraživanjem pronađete svoj cilj. Neki zadaci su konkretne zagonetke koje treba rešiti, otkriti niz tragova, osluškivati razgovore i pratiti osumnjičene, protumačiti stihove, pažljivo osmotriti okolinu ili raspored nekih elemenata – oni su i najzanimljiviji, pa Drakensang ovde dobija veliki plus što se tiče dizajna quest-ova. Igra će vas mnogo puta iznenaditi neočekivanim obrtima – sporedna misija može se pretvoriti u borbu za život, jedan pogrešan potez vas koštati mnogo zlatnika. Ovo je živi svet, a njegovi stanovnici raznoliki po karakteru i poprilično motivisani da ostvare svoje ciljeve (zavisno od kulture, religije, frakcije kojoj pripadaju),  pa morate paziti kome verujete. Umesto da samo klikćete kroz dijaloge, često ćete morati da odlučujete o tome kojoj ćete se strani prikloniti ili kako ubediti nekoga u nešto. Očigledno rešenje, da uradite tačno ono što neki NPC od vas traži, može se pokazati kao sasvim pogrešno. Prevare, zavere i napadi s leđa u ovom svetu nisu neuobičajena pojava.

Dijalozi su jedan od načina na koji se rešavaju quest-ovi u Drakensang-u, a pritom se uzimaju u obzir talenti svih likova u družini. Postoje četiri društvena talenta koji otključavaju posebne linije dijaloga i omogućavaju testiranje da li je njihovo korišćenje prošlo uspešno ili ne: fast talk, seduce, etiquette i human nature. Uspeh u ovom slučaju znači nekad završen zadatak, nekad posebnu nagradu, otključavanje novog sporednog quest-a ili izbegavanje borbe. U nekim zadacima ćete, međutim, biti primorani da koristite lopovske veštine šunjanja, obijanja, demontiranja zamki. Svaki lik će ipak morati da bude unapređen u odličnog borca jer vas priča šalje u mnoge divlje i opasne krajeve, suočava sa zverima, razbojnicima ili zombijima, pa ćete se pre svega oslanjati na veštinu baratanja oružjem ili magijama.

Drakensang 51 Drakensang 54 Drakensang 52

Borba, koja se odvija u realnom vremenu, može se pauzirati da biste likovima u družini zadali niz specijalnih poteza koji će im doneti prednost. Likovi su pritom potpuno samostalni, ali koriste svoje osnovne napade – specijalne poteze će izvršiti tek kad ih zadate. Kad dođe do borbe, AI će napasti onog protivnika ko im je najbliži ignorišući prednost koju bi dobili kada bi sve napade skoncentrisali na jednog, pa je pauza i planiranje napada mnogo bolje rešenje. Takođe, likovi iz družine nemaju osećaj kada treba preći u odbrambeni stav, ne umeju sami da koriste napitke za lečenje, ne umeju da se povuku iz borbe kada su povređeni, a magovi će koristiti napade oružjem umesto magija. Selektovanje jednog lika kome zadajete sledeći potez pozicioniraće kameru na njega (umesto da ostane u izometrijskom položaju), menjajući perspektivu, što bez pauziranja izaziva konfuziju i otežava snalaženje. Zanimljiv sistem koji implementira pravilo da će nakon par rana lik pasti na zemlju i iskrvariti do smrti primorava vas da pažljivo upravljate lečenjem družine u borbi. Velike povrede izazvaće smanjenje vaših sposobnosti. Oklop ovde ne predstavlja šansu da izbegnete udarac, već samo daje vrednost za koju se povreda umanjuje. Uspešan napad daje vam priliku da parirate sledeći udarac.

Dijalozi su propraćeni glasovnom glumom samo kod članova družine i najbitnijih likova u priči, dok kod ostalih NPC-ova s kojima razgovarate najčešće čujete samo prvu rečenicu, a ostale morate da čitate. Ono što zaista može da zasmeta je neobična i prenaglašena gestikulacija likova prilikom dijaloga, koja nije u skladu sa izgovorenim tekstom, niti priliči situacijama kada je taj tekst samo rečenica na ekranu. Likovi iz družine imaju i iritantnu naviku da svaki put kad budu selektovani izgovore sasvim istu rečenicu, doduše za svakog drugačiju, pa jednostavno poželite da ćute i samo prate komande.

Grafika je zadovoljavajuća, pogotovo ako gledate iz ptičje perspektive, a različite lokacije donose drugačiji kolorit i okolinu. Sitni detalji su ono što ovaj svet čini dinamičnim i unose u njega živost – prašina i polen u vazduhu, leptirići i mušice, sitne životinje koje trčkaraju okolo. Ono čemu se sasvim sigurno može naći zamerka je nerealistično prostiranje senki, koje padaju pod istim uglom gde god da se nalazi najbliži izvor svetlosti, kao i neprirodan izgled vode, naročito u barama, koji više nalikuje iskrivljenom odsjaju u ogledalu. Sama igra se može pohvaliti izuzetnom stabilnošću.

Drakensang 12 Drakensang 14 Drakensang 15

Drakensang je sasvim solidna igra, sa detaljno razrađenim svetom, u čijoj pozadini je već 25 godina korišćeni pen&paper RPG sistem. Kreiranje likova i njihovo napredovanje je istovremeno i dovoljno kompleksno i prilično razumljivo. Same avanture kreću se od jednostavnih i zamornih prostih zadataka do intrigantnih misterija i epskih sukoba koji otkrivaju nove frakcije i odnose u društvu ovog fantazijskog sveta. Za ljubitelje žanra ovo je sasvim sigurno ostvarenje vredno pažnje, koje može potrajati i čitavih 80-ak sati igranja, te ga stoga ne treba propustiti.

Naziv igre: Drakensang: The Dark Eye
Žanr igre: RPG
Razvojni tim: Radon Labs
Izdavač: dtp entertainment AG
Datum izlaska: 27. mart 2009.
Screenshot-ovi: Drakensang: The Dark Eye
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: Pentium 4 2.4GHz / Athlon XP 64 2800+ MHz
RAM: 1.5 GB
VGA: GeForce 6600GT / Radeon X1300 sa 256 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: Core 2 Duo E8200 2.6 GHz ili AMD ekvivalent
RAM: 2 GB
VGA: GeForce 8800 / Radeon HD3870 sa 512 MB

82/100 Impresivno

+ Razumljiv RPG sistem i razvoj likova, borba koja traži strategiju, dijalog sistem, način prezentacije quest-ova, dužina , stabilnost igre
– Pozicioniranje kamere u borbi, linearnost, sporo trčanje likova, nerealistično prostiranje senki, prikaz vode

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*