Dragon Age: Origins najava


BioWare za sledeću godinu planira povratak u velikom stilu. Dragon Age: Origins opisuje se kao duhovni nastavak serijala Baldur's Gate, što je dovoljno da budemo ubeđeni da se radi o izuzetno kvalitetnoj igri koja će, kao i njeni prethodnici, postaviti nove granice u svom žanru.

Nešto malo drugačije


Šta vam prvo pada na pamet kada je reč o Dungeons & Dragons univerzumu? Pretpostavljam da ćete spomenuti rase vilenjaka i patuljaka, zmajeve, čarobnjake, warrior-e u punom metalnom oklopu ili slično. BioWare je već tokom prvih predstavljanja igre Dragon Age obelodanio odluku da se odstupi od ustaljenih klišea karakterističnih ponajviše za Baldur's Gate. Akcenat u ovoj rečenici je na pomalo – arhetipovi (fighters, cleric, mage i drugi) će biti prisutni, ali će Dragon Age pored nekih već viđenih rasa igračima ponuditi i određenu količinu novih, pravljenih posebno za potrebe ove igre. U centru pažnje se nalaze zmajevi, naravno, što se može zaključiti iz naziva. Svet u kojem se radnja odvija je nešto na čemu je poseban tim ljudi radio ni manje ni više nego četiri godine i, bez preterivanja, zaključujemo da se može očekivati igračko iskustvo epskih proporcija.

Ono što BioWare hoće da uradi jeste da uzme sve ono što predstavljaju Baldur's Gate i Neverwinter Nights i preseli ih u moderno i realnije okruženje. Tu se manje misli na tehničku stranu – česti pojmovi u dosadašnjim najavama su "mračno", "krvave borbe", "realni okršaji" i slično. Reč "origins" u nazivu igre ima dvojnu ulogu, jer je BioWare posle par naslova za konzole (Jade Empire, na primer) odlučio da se vrati korenima CRPG žanra. Na početku će se birati jedan od ponuđenih likova, i to je otprilike sve što ostaje konstantno. Ceo svet je živ, njegovi stanovnici su živa bića koja reaguju na okolinu i vas zajedno sa njom. Ako se tokom prolaska kroz gradić odlučite da sasečete slučajnog prolaznika i prisvojite njegovu kesicu sa zlatnicima, možete očekivati mnogo više od pukog okršaja sa par čuvara reda. Dubina igre, međutim, nije rezultat toga. Ako je verovati autorima, maltene cela igra će ići drugačijim tokom za svakog izabranog lika. Svaki izabrani lik (a biće ih po dva iz svake rase) ima svoj sopstveni Origin Story – primer kojim su ovo ilustrovali jeste rasa patuljaka (dwarf) u okviru koje možete da preuzmete ulogu neuglednog predstavnika srednjeg sloja ili da se pak odlučite za naslednika bogate porodice. Svi likovi će se, doduše, na različite načine ukomponovati u glavni quest igre, ali će putanju kroz isti umnogome diktirati izbor koji napravite na početku. Budući da nijedan naslov iz BioWare-ovog portfolia ne manjka u dužini, ni Dragon Age ne odstupa od tog trenda i procenjeno vreme za prelazak singleplayer kampanje iznosi između 40 i 50 sati. To pomnožite sa faktorom replay vrednosti, a koji će barem u teoriji biti i te kako visok, i dobićete zanimaciju na duže staze.

Kombinovanje


Preseljenje osnovnih principa igre Baldur's Gate u okruženje generisano današnjim grafičkim karticama i procesorima znači i logičan korak u evoluciji gameplay-a.
Dok je Baldur's Gate koristio izometričan pogled, Dragon Age će to kombinovati sa pogledom iz trećeg lica. To efektivno znači da dok istražujete svet, učestvujete u razgovorima i uopšte se bavite ne-borbenim aktivnostima, igra će ličiti na Gothic, dok će se tokom borbi koristiti izometrični pogled, a biće prisutna i mogućnost da pauzirate akciju i "naređate" komande likovima. Sam sistem borbe su takođe preradili gotovo od nule. Puko mlataranje mačevima i ispisivanje nanete štete crvenim brojevima, što je bilo zaštitni znak serijala Baldur's Gate, zamenjeno je sekvencama koje će vam vilice opasno približiti podu. Nema više izdavanja komandi i posmatranje jednih te istih pokreta napada ili bacanja magija – svi učesnici borbe će se adaptirati protivnicima i okolini i shodno tome se ponašati tokom okršaja. Zamislite sledeću situaciju: vaša dvočlana ekipa neočekivano nailazi na ogre-a. Umesto da srlja sa potegnutim oružjem, jedan od vaših likova precizno opaljenom strelom gađa protivnika u oko, dok se drugi vešto provlači monstrumu ispod nogu i zadaje mu udarac u slabu tačku. Ogre, vidno ranjen, gubi samokontrolu i mlatara oko sebe rukama, pogađa vašeg fighter-a koji završava par metara dalje posle bliskog susreta sa zidom. Ovo je samo grubi primer onoga što autori očekuju da bude krajnji rezultat dugogodišnjeg rada, a složićete se da deluje u najmanju ruku fantastično. Kulminacija borbenog sistema jesu bitke masovnih razmera, u čijem su centru – pogađate – zmajevi.

Dragon Age 11 Dragon Age 3 Dragon Age 9


Iz svega do sada rečenog možemo doći do par zaključaka. Da li je Dragon Age ambiciozan projekat? Jeste. Da li pretenduje da, kao i njegovi prethodnici, redefiniše RPG žanr i postavi nove granice? Po svemu sudeći, da. Da li će u tome i uspeti? To je jedino što je nesigurno, ali uzimajući u obzir ambicije i ostvareni uspeh prethodnika, verovatno je odgovor i na ovo pitanje potvrdan. Igra je, barem za sada, planirana za početak sledeće godine, i to samo za PC.

Naziv igre: Dragon Age: Origins
Žanr igre: RPG
Razvojni tim: BioWare
Izdavač: Electronic Arts
Datum izlaska: početak 2009.
Ostatak screenshot-ova Dragon Age: Origins
Diskutujte o igri i najavi na forumu.

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*