Devil May Cry 3 opis


Devil May Cry 02 Devil May Cry 04 Devil May Cry 05

Pravila su tu da bi se rušila! Primer daje Devil May Cry 3: Special Edition, koji se, i pored mnogih protivljenja (a i problema – prim. ur.), našao u rukama PC fanova. Zašto pominjem srušena pravila!? Verovatno ste do sada i sami primetili trend da se pojedini izdavači video igara sve više okreću konzolama kao primarnoj igračkoj platformi, što je dovelo do toga da pojedini žanrovi, naročito akcione igre, budu polako zapostavljeni na PCu. Izdavači igara pri tome pokušavaju da nas vremenom naviknu na neposotjanje tastature i voljenog miša. Nikad!!! U to ime jedan od poteza, načinili su kompanije Capcom i Ubisoft time što su konačno portovali tri najigranije i najpoznatije igre sa Playstationa 2 među kojima su još Onimusha 3 i Resident Evil 4. Ovim potezom se ohrabruju pomalo zapostavljeni PC igrači i ukazuje na to da izdavači još uvek imaju nameru da portuju naslove sa aktuelnih konzola. Kako će proći pomenute dve igre videćemo, a sada je kucnuo čas da proverimo da li je vredelo čekati ovaj naslov toliko dugo…

Ahh "Devil May Cry"… nekako lepo zvuči. Da li zlo zaista može da zaplače? E pa verujte… sa Danteom je sve moguće. Da, glavni junak igre zove se Dante, koji se zamerio sa svojim rođenim bratom Virgilom. Velika  bratska ljubav dovodi do sukoba dobra i zla. Sve je počelo jednog lepog letnjeg dana, dok je Dante jeo picu i planirao biznis za stare dane ☺. U tom trenutku na scenu stupa jedan tamnoputi čika koji je rešio da monotonom danu podari malo akcije. Posle napumpanih Matrix animacija sledi naša potraga za Virgilom, kako bi još jednom, po ko zna koji put, odmerili snage. Dante i Virgil su u krvnom srodstvu, kojima su ličnosti podeljenje na dobro i zlo, ali u svakome od njih zlo preovladava, što se može videti tokom igre. Pored ova dva glavna aktrera u prvi plan svakako dolazi i tamnoputi čika sa svojom šarmantnom ćerkom (with the big gun :)), koji su tu da bi bitno zakuvali stvari. Tamnoputi čika nije samo u prolazu, već je rešio da zavadi braću ne bi li došao do mača njihovog oca, koji je ujedno i kapija koja će dovesti sile zla na zemlju. Priča kao priča ne donosi ništa spektakularno, ali način na koji je izvedena bukvalno ostavlja bez daha.

Gameplay DMC-a 3 je zaista nešto posebno i nešto što izdvaja ovu igru od ostalih naslova sličnog tipa, i dokazuje zašto je ova igra jedna od najigrivijih i najpopularnijih PS2 tabačina. Igra ima podršku za džojstik (mada ne prepoznaje sve modele – prim. ur.) i za tastaturu, ali bez miša. Ukoliko ste istinski ljubitelj PC-a (kao što je to slučaj sa autorom ovog teksta) onda ćete se igrati preko tastature, gde su tasteri po defaultu solidno raspoređeni, ali i kao takvi predstavljaju, u početku, priličan problem za navikavanje. Ukoliko ima onih koji preferiraju džojstik kao kontroler onda će njihov život biti dosta lakši.

U igri imate par stilova koje možete izabrati pri startu igre. Stilovi ujedno i predstavljaju način igranja i time menjaju celokupnu igru. Ukoliko npr. izaberete Swordmaster still vaša specijalizacija biće hladna oružija, ali ako pak izaberete Gunslinger gospodarićete vatrenim oružjem. No, ukoliko ni ova dva stila nisu po vašoj želji možete izabrati još i Trickster (veština izbegavanja udaraca), Royalguard (veća izdržljivost neprijateljskih napada, i defanzivan stil igre), Quicksilver (veština kontrole vremena) i Doppelganger (mogučnost kreiranja senke koja bitno pomaže u igri). Odabrani stil, tokom napredovanja u igri, dobija i svoje unapređenje (levele), koji sa sobom donose nove poteze i otključavaju nove mogućnosti. Pored odabira stila, druga bitna stvar, na koju treba obratiti pažnju, su orbovi koje skupljate tokom igre. Postoji više vrsta orbova: glavni crveni koje dobijate od protivnika, a mogu se naći i na skrivenim mestima, zeleni orbovi koji služe za dopunu zdravlja, i plavi orbovi koji služe za otključavanje drugih specijanih orbova (žutih: za nastavak igre posle smrti, ljubičasti: demon orbovi, zeleni: za dopunu zdravlja, belih: za eliminaciju svi protivnika oko vas i drugi). Pored nabrojane namene orbovi se mogu koristiti za kupovanje novih poteza, nabavku jačeg naouružanja što zna u velikoj meri da pomogne u daljem toku igre. Takođe, u odmaklom periodu igre postoji mogućnost transformacije vašeg lika u demona čime dobijate na snazi i brzini, međutim ova mogućnost traje jako kratko tako da morate da izaberete pravi momenat.

Igra je jako dimanična i obiluje akcijom. Sve ovo bi bilo besmisleno da gameplay igre nije odrađen kao što jeste. Iako se sve veoma brzo odvija, naš junak, Dante, je veoma fleksibilan i pravo je zadovoljstvo igrati sa takvim karakterom. Potezi su odrađeni maestralno, kako oni prostiji, tako i oni složeniji tako da je zadovoljstvo gledanja demona kako kliže niz vaš fancy mač prosto neizmerivo. Protivnici su još jedna pozitivna strana ove igre. Jako lepo dizajnirani i veoma dobro ukombinovani, u tolikoj meri da će vam za pojedine delove biti potrebno čitanje njihovih slabih tačaka ne bi li ste prešli određeni deo. Nivoi u igri su takođe lepo dizajnirani, ali ponekad umeju da budu monotoni, jer se pojedini delovi prelaze i po par puta. Muzička podloga, koja je u rok stilu, je poprilično glasna i agresivna, tako da se veoma lepo uklapa u Danteovu ličnost. Pre početka i na kraju svakog nivoa čeka nas jako zanimljive in-game animacije koje su odlično odrađene, i koje znaju da vas unesu u priču tako da imate osećaj da gledate dobar japanski film. Glasovna gluma, kao i gluma uopšte, je urađena veoma profesionalno (kao i u svim Capcomovim naslovima) i sa te strane ne mogu uputiti nikakvu zamerku. Grafička strana igre se ne može pohvaliti sjajnom i detaljnom grafikom, ali mora se uzeti u obzir vreme izlaska igre i jačinu PS2. Treba napomenuti i razliku između obične verzije i Special Edition verzije. Special Edition je verzija koja je izašla na PC-u, a najveća izmena je ta što je težina igre smanjena čak duplo, tako da hard težina na PC-u je Normal težina na verziji za PS2 (nije ni čudo što važi za jednu od najtežih igrara na PS2). Pored težine dodaci koji su ubačeni su: mogućnost igranja sa Virgilom i otključavane moda Bloody Palace u kome se možete boriti protiv beskonačnih talasa protivnika, pa ko voli nek izvoli.

Devil May Cry 3: Special Edition zaslužuje sve pohvale, i kao PC fan mogu reći da je ovo jedan dobar naslov koji je s razlogom kralj među konzolaškim igrama. Pored dobre atmosfere ova igra se može pohvaliti izuzetnom grafikom, dobrim zvukom, fenomenalnim gameplayom i sjajnim in-game animacijama. Optimizovanost igre je dobra, ali se u pojedinim trenucima dešavaju ozbiljni padovi frameratea koji znaju da izbace iz takta, ali tih momenata je na sreću malo i to ne bi trebalo da predstavlja problem da probate ovu igru. Moja preporuka je da što pre dođete do svog primerka ove igre i proverite sami zašto je ovo najsjaniji dragulj PS2 platforme.

Naziv Igre:
Devil May Cry 3
Žanr:
Akcija
Razvojni Tim:
Capcom
Izdavač:
Ubisoft
Datum izlaska:
Jun 2006
Veličina:
1 DVD
Ostatak screenshotova:
Devil May Cry

Ocene:
Grafika: 85
Zvuk: 88
Igravost: 85
Ukupna ocena:
86/100
Vrlo Dobro

 

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*