Dead Space opis


Uzbudljvi period

Oktobar i novembar su meseci koji već po navici donose najviše uzbuđenja igračima širom sveta. Da ni ova godina ne predstavlja izuzetak svedoče brojni visokobudžetni naslovi, koji su pušteni u prodaju ili se nalaze u poslednjim fazama razvoja. Među tim naslovima su razni nastavci više poznatih serijala, kao na primer Far Cry, Fallout i Brothers in Arms, koji su medijsku i pažnju igrača stekli mnogo pre svog debija na tržištu. I dok su svi pričali o ovim igrama, na tržište je pomalo sramežljivo i sa dosta manjom količinom medijske pompe stupio Dead Space, potpuno nova franšiza nastala u kancelarijama američkog giganta u oblasti zabavnog softvera – Electronic Arts. Da li Dead Space može da se izbori za svoje mesto pod suncem i na računarima igrača ili je od samog starta osuđen na propast zbog pojavljivanja u “pogrešno vreme”?

Dead Space 115 Dead Space 123 Dead Space 17

Ekspanzija čovečanstva

Igra je smeštena otprilike 500 godina u budućnost, u doba ekspanzije čovečanstva u najudaljenije predele svemira u potrazi za nastanjivim planeta i resursima. Glavni protagonista igre je Isak Klark (Isaac Clarke), inženjer specijalizovan za popravku drugih brodova, koji zajedno sa malom posadom krstari svemirom. Jednom prilikom Klark i njegova posada dobijaju poziv u pomoć od USG Ishimura, svemirskog broda klase “Planet Cracker” (Razarač planeta), koji bukvalno rastura planete ne bi li došao do važnih resursa. Odazvavši se pozivu, posada, ne znajući dovodi sebe u smrtnu opasnost. Naime, Ishimura biva napadnuta od strane nepoznate vanzemaljske rase Nekromorf (Necromorph), koja pretvara gotovo celokupnu posadu u odvratne, krvožedne monstrume. Da stvar bude gora po Isaka, na tom brodu služi i njegova bivša devojka Nikol Brenan (Nicole Brennan), stoga za njega ova misija ima veći značaj od pukog preživljavanja. Igra počinje neposredno po pristanku Isaka i njegove posade na Ishimura-u.

Krvi do kolena

Dead Space se može klasifikovati kao pseudo TPS igra, sa kamerom pozicioniranom tik iza Isakovog desnog ramena. Već u prvim trenucima shvatićete na kakve grozote ćete naići tokom igranja. Naime, prva prostorija u koju zakoračite biće puna krvi, ljudskih udova i ostalih sitnica, koje osobe sa malo slabijim stomakom verovatno neće moći da “svare”. Odmah po prvom šoku prouzrokovanom prizorom sledi i drugi – protivnici, grozne spodobe metamorfisanih članova posade. Pošto Isak nije vojnik, već obični inženjer, sasvim je logično da tokom igre nećete vitlati nekim izuzetno sofisticiranim naoružanjem, već će vam u te svrhe koristiti razna oruđa. Arsenal nije naročito velik i čini ga svega nekolicina oružja, ali ona se međusobno dovoljno razlikuju i svako ima i alternativni mod paljbe, tako da je sasvim drugačije iskustvo komadati neprijatelje njima. Da, dobro ste pročitali, komadati protivnike. Za razliku od tradicionalnih FPS/TPS ostvarenja, gde protivnike najlakše ubijate pucanjem u glavu ili torzo, u Dead Space-u to nije slučaj. Najlakše ćete ih likvidirati odsecanjem njihovih ekstremiteta. Na prvu loptu ovo možda deluje pomalo čudno, ali vremenom će vam postati rutina da protivnika najpre gađate u noge ili ruke. A i mora se priznati da je izuzetno zabavno kada mu odsečete obe noge, pa ga gledate kako puzi prema vama, dok vi na miru možete nišaniti u njegove ruke ili glavu. Morbidno, svakako, ali i izuzetno zabavno.

Dead Space 1 Dead Space 105 Dead Space 127

Napredujući kroz igru skupljaćete neku vrstu novca koje možete trošiti širom broda u virtuelnim prodavnicama za kupovinu municije ili novih tipova naoružanja, ili čak za nadogradnju vašeg odela. Naime, nailazićete na razne šeme, koje vam, kada ih učitate u virtuelnu prodavnicu, daju mogućnost kupovine nove opreme. Veoma je važno da obraćate pažnju da nađete te šeme, pošto prodavnice u početku nemaju reprezentativnu ponudu. Još jedna stvar na koju svakako želite da obratite pažnju su takozvani power nod-ovi, koji vam služe da unapredite već postojeće oružje ili odelo. Strateškim ulaganjem nod-ova možete povećati snagu, kapacitet, brzinu reload-a ili istrajnost svakog oružja, tako da pametnim ulaganjem možete prilagoditi svoju opremu sopstvenim afinitetima. Osim oružja, na raspolaganju imate i dve funkcije vašeg odela – stasis (privremeno usporava protivnike i objekte) i kinesis (može se opisati kao Gravity Gun iz Half-Life 2).

Već od samog početka je očigledno da je želja razvojnog tima da se igrač maksimalno unese u igru. Zbog toga su odlučili da ne uvrste nikakav HUD (Heads Up Display), već da sve relevante stavke budu prezentovane kao hologramska projekcija sa Isakovog odela. Sistem odlično funkcioniše, mada u određenim trenucima može biti manjih problema. Na primer, igra se ne pauzira kada pristupite inventaru, tako da se može desiti da vam u toku borbe ponestaje kiseonika (ako ste u vakuumu), a pristupiti inventaru u jeku žestoke borbe može biti pogubno. Ironično, ovakve situacije doprinose već ionako paničnoj atmosferi.

Strašno, strašno, strašnije

Generalno gledano, igrivost je tokom cele igre na izuzetno visokom nivou. Najveći razlog tome je svakako odlična atmosfera, koja je od samog početka pa do kraja veoma intenzivna, napeta i mračna. Koristeći se raznim elementima iz igara sličnog žanrovsko-tematskog opredeljenja, razvojni tim je uspeo da stvori osećaj da se zaista nalazite na brodu, gde vam iza svakog ćoška preti opasnost. Tokom celokupne kampanje, koja je podeljena na dvanaest poglavlja, igrač neće steći utisak da je neki superheroj, što je izuzetno važno kako bi se atmosfera održala. Raznoliki neprijatelji su odlično zamišljeni i dizajnirani i prosto odišu užasom.

Dead Space 133 Dead Space 79 Dead Space 80

Izgled i zvuk horora

Dead Space izgleda i zvuči odlično. Grafički endžin koji pokreće ovu igru definitivno ne spada u klasu revolucionarnih, ali svi njegovi elementi su izuzetno dobro usklađeni, tako da je sveukupni utisak odličan. Očigledno je da je mnogo truda uloženo u gomilu suptilnih vizuelnih detalja, koji u znatnoj meri poboljšavaju sveukupni dojam. Posebno su impresivne deonice u bestežinskom stanju, u kojima ćete nailaziti na mnoštvo predmeta i delova tela koji polako plutaju i ponašaju se kako bi i trebalo u realnom svetu. Dizajn svih modela je veoma dobar, što uz fenomenalnu animaciju stvara izuzetno realističan utisak. Igra radi veoma stabilno i fluidno i na računarima iz srednje klase, bez ikakvih problema sa frejmrejtom. Očigledno je da je kod dobro optimizovan, što svakako predstavlja veliki plus. Par sitnijih zamerki može se uputiti na detaljnost i kvalitet određenih tekstura.

Ono što posebno impresionira su zvučni efekti, koji su, prosto rečeno, fenomenalni. Tiha i suptilna muzika u mirnim deonicama igre veoma se brzo preobrati u stravičnu mešavinu krika protivnika, škripe metala i slično. Niz sitnih detalja, kao na primer prigušenost svih zvukova kada se nalazite u vakuumu, u velikoj meri poboljšava ionako odličan utisak. Glasovi glumaca na verodostojan način ocrtavaju stanje u kojem se likovi iz igre nalaze. Ova igra  će svakako pružiti mnogo bolji doživljaj uz dobar surround zvučni sistem. Tek tada ćete spoznati prave užase koji vrebaju na brodu i uživati na pravi način.

Dead Space 3 Dead Space 46 Dead Space 65

Savršena harmonija

Kada se sve sabere i oduzme, Dead Space pripada pomalo umirućem survival horror žanru: uzimajući najbolje elemente iz sličnih ostvarenja i dodajući ponešto novih, autori su uspeli da naprave odličnu mešavinu, napravivši tako izuzetnu igru. Dead Space ponajviše karakteriše njegova fenomenalna atmosfera, koja igrača drži “prilepljenim” za stolicu (mada će vas i u par navrata naterati da poskočite) i u stalnom osećanju napetosti. Izuzetan audio-vizuelni aspekt na pravi način dočarava osećaj “umirućeg” broda u dubokom svemiru. Par sitnijih zamerki mogle bi da se upute na dizajn misija, koje će vas često voditi do već viđenih predela Ishimura-e, stvarajući tako impresiju da je brod manji nego što zaista jeste. Izuzimajući ovo, sve ostalo funkcioniše u savršenom skladu, dozvoljavajući igraču da se potpuno prepusti svemu što ova igra može ponuditi i uživa u svakom trenutku provedenom uz nju.

Naziv igre: Dead Space
Žanr igre: Horor TPS
Razvojni tim: EA Redwood Shores
Izdavač: Electronic Arts
Datum izlaska: 24. oktobar 2008.
Veličina: 2 DVD-a
Screenshot-ovi: Dead Space
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: 2 GHz Intel Pentium 4 ili AMD Athlon64 ekvivalent
RAM: 1 GB
VGA: GeForce 6800 / Radeon X1300

Preporučena konfiguracija:
CPU: Intel Core 2 Duo na 2.66Ghz ili Athlon X2 4200+
RAM: 2GB
VGA: GeForce 8600 ili ATI Radeon HD 3800 serije

Ocene:
Grafika: 88
Zvuk: 92
Igrivost: 93
92/100 Izvanredno

+ Atmosfera, zvuk, igrivost
– Pomalo backtracking

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*