Dawn of Magic opis


Kada sam sa prijateljem prije nekih 6 godina maštao o tome kakve će igre biti u budućnosti, očekivali smo nešto neviđeno, nešto spektakularnije od svega što se trenutno nudi na tržištu. Nova tehnologija, bolja grafika i veći prostor za pohranjivanje podataka su trebali biti podloga za nešto što nam se tada nije činilo kao utopijska pomisao, već bliska budućnost. Šta dobijate kada okupite mladi razvojni tim i napunite im glavu idejama o stvaranju revolucionarne igre? To je pitanje na koje sada, nakon što sam igrao i prelistao skoro sve internet stranice vezane za ovu igru, mogu lako odgovoriti – jedan veliki stereotip skriven savršenom maskom koju je pružio oficijelni trailer i forum igre. Krenimo stopama same igre i počnimo uvodnom pričom.

Jedan moćan (i poprilično gadan) besmrtnik biva lišen svojih moći i "bačen" na Zemlju, gdje ga nostalgija za izgubljenim moćima tjera u borbu protiv svega dobrog na našoj jadnoj planeti. Nalazite se u sred bitke i primorani ste da odaberete svoju ulogu u tom zaraćenom svijetu. Da, da – borba dobra i zla, opjevana, opisana, snimljena i odglumljena bezbroj puta. Čitajući obećanja autora igre vezana za to kako će nas preko 1500 item-a, 600 NPC-ova i 12 škola magija zakovati za stolicu i odvojiti od našeg stvarnog života, povjerovao sam, pomalo naivno, poput dijeteta čiju ulogu obično uzmem prije nego zaigram neku igru. Nakon desetak sati igranja, upitao sam se (iako sam se već prije odgovora osjetio prevarenim): "Kako to da se pored toliko item-a, spell-ova i NPC-ova, osjećam kao da preživljavam Deja vui kao da mi je svaki razgovor, quest ili magija poznata?!" Kada sam već pomenuo questove, rekao bi nešto o njima. Uobičajeno, podijeljeni su na glavne i sporedne. Glavne zadatke obavljate da bi se približili kraju igre, a sporedne da bi dobili neko pojačanje ili item. Baziraju se na zadacima poput "otiđi tamo, pričaj/klikni/dotakni/daj item/ubij i vrati se po nagradu". Dakle, ništa posebno. Čak i da uzmemo u obzir da sam u duši dobar čovjek i da bi oprostio jednu laž razvojnog tima, čime da opravdam ostale? Da li su traileri i sve ostale reklame za igre postale kao Teleshop, u kojem se prodavači kunu da će njihova metla očistiti sve šta joj stane na put i da će naš veš izgledati besprijekorno ako ga peremo baš njihovim deterdžentom? Pomirivši se sa razočarenjem koje je priča ponudila, nastavio sam dalje, govoreći sebi da pored toliko različitih tipova magije igra jednostavno ne može biti toliki promašaj.

Dakle, magija je glavna u igri i pomoću nje se borite, dok su mačevi i sve ostalo samo sekundarna sredstva za napad, koja kasnije vjerovatno i neće biti potrebna. Iako nam igra u početku nudi svega 4 različita lika na raspolaganju, sve se svodi na korištenje magije i stvaranja savršenog Mage-a. Tu dolazi i nešto što je trebao biti najveći adut igre – mutacije. Učenjem novih magija, transformišete se u mašinu za ubijanje, postajete jači i otporniji, a pri tome mijenjate izgled. Zasigurno se pitate – kako ovo može poći loše? Lako! Zamislite da ste demon. Dakle, imate rogove, krila, kandže, šiljci vire iz vas, i odlučite da probate neki novi spell, kad odjednom… dobijete paukove noge! Eh, ako vi možete prevaliti preko srca da vaš lik izgleda kao da ga je kanalizacija izbacila nakon što je mutirao par puta – svaka čast, ja ne mogu.Grafika je impresivna (naravno). To je ono što najbolje prodaje igru (glupost i neznanje su uvijek bile profitabilne). Nazovite me nervoznim maturantom ili čovjekom kojeg jednostavno današnje igre ne mogu da zadovolje, ali ovo ne valja, jednostavno ne valja!
 
Osjećaj da je spell za kojeg trenirate (3 sata u šumi, ubijajući kojekakve bube) zaista moćan, ne postoji! Multiplayer je vrlo nekvalitetno urađen, čemu svjedoči nedostatak zajedničkog prelaženja igre i par bugovitih modova koji su stavljeni na izbor. Auto-kamera je očajna, tako da se morate osloniti na sebe i svog vjernog miša. Drveće i žbunje kojim igra obiluje čine teren previše nepreglednim (čak i kada namjestite da su 100% transparentni), tako da ćete se često naći u situaciji kako klikćete po ekranu ne bi li nekako uz veliku sreću locirali i ubili protivnika.
O zvuku u igri i nemam puno da kažem, čisti prosjek koji se ni po čemu ne izdvaja od drugih igara ovoga žarna.

Igra nije loša, za neki "bezobrazni" prosjek, što je nakon obećanja autora igre i dizanja toliko prašine neoprostivo! Ne sjećam se da sam ovoliko "popljuvao" bivšu djevojku, a kamoli neki poluproizvod, koji me je na početku neodoljivo podsjetio na Dink Smallwod, Diablo ili bilo koje druge RPG igre sa SNES-a. Da ne duljim, odlučio sam ne trošiti dalje riječi na naslov koji ih očigledno nije vrijedan.

 

Naziv Igre:
Dawn of Magic
Žanr:
RTS
Razvojni Tim:
Sky Fallen
Izdavač:
1C Company
Datum izlaska:
27.04.2007
Veličina:
1 DVD


Ocene
Grafika: 85  
Zvuk: 87
Igrivost: 69
Ukupna ocena:
69/100
Ok

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*