Darkstar One opis


Darkstar One 03 Darkstar One 06 Darkstar One 09

Ne postoji pogubnija stvar od najave za igru. Nekoliko skladno sročenih redaka koji nagoveštavaju sate zabave, prestanak obamrlosti koja trenutno vlada svakim delićem vašeg tela, gde vreme staje, a euforija počinje. A onda dolazi najteži deo – čekanje. Tik… tak… tik… tak… Konstantna nervoza i grčevi u stomaku, odsutnost u svakom pogledu. Svaka pomisao na igru budi oluju nezampamćeno mnogo osećanja, toplinu oko srca. E ovako sam se ja osećao dok sam čitao i kasnije čekao izlazak ove igre. Bio sam mariniran, pečen i zavijen u aluminijumsku foliju i pre nego što sam završio čitanje najave. Šetnja i polivanje hladnom vodom nisu bili od pomoći.

Wait no more! Igra je izašla, ali da li je vredna vaše pažnje? Za one koji ne znaju, Darkstar One je svemirska simulacija koja bi trebalo da nasledi Freelancer i Privateer naslove i da vrati žanru izgubljenu popularnost nastalu nedostatkom sličnih naslova na tržištu. Glavna priča igre je vezana za tajanstveni brod Darkstar One i njegovog novog vlasnika, mladića Kayrona Jarvisa, koji je brod nasledio od svog oca, ubijenog u zabačenom sistemu na kraju galaksije. Mladić je raspoložen da otkrije identitet očevog ubice, i daljim razovjem događaja će saznati da brod koji poseduje je napravljen od strane davno izumrle rase vanzemaljaca. Međutim, na ovu letelicu su bacili oko i mnogi pirati, prevaranti i plaćenici, kao i ratoborna rasa Thul, kojima je brod esencijalan za dalje ostvarivanje plana koji uključuje pokoravanje celog poznatog dela galaksije. Naravno, na vama je da razotkrijete neprijatelje, uništite ih i vratite mir u ratom uzdrmanu galaksiju.

Pored glavne kampanje, možete uzimati i usputne zadatke, koji se najčesće sastoje iz dve ili više misija gde kao nagradu dobijate novac i/ili opremu za vaš brod. Uspešnim rešavanjem sporednih misija stičete reputaciju u zavisnosti od toga kakav ste tip misije obavili. Reputacija je podeljena u 6 grana, i na osnovu nje će se bazirati odnos svake od 5 rasa prema vama. Npr. Određene rase više cene plaćenike od trgovaca dok kod drugih važi obrnuto.

Darkstar One 05 Darkstar One 13 Darkstar One 14

U igri možete koristiti samo jedan brod. Gorepomenuti Darkstar One je veoma posebna letelica, jer ima mogućnost da se razvija u jaču i bolju verziju tokom vremena. Može se tokom igre unaprediti u veliku i moćnu krstaricu, koja je međutim spora ili se može unaprediti u brz i mali brod sa jakim naoružanjem, ali slabim štitovima. Ovde se ispoljava RPG elemenat igre, gde ćete brod prilagođavati svojim afinitetima. Letelicu unapređujete skupljanjem artefakta organskog porekla, koji se mogu naći na različitim mestima širom galaksije.  Kada skupite potreban broj artefakta, brod će se podići na  novi nivo, čime dobijate izbor unapređivanja jednog od 3 dela broda. Kada npr. unapredite krila, brod postaje agilniji, dok ukoliko unapredite motore, brod ima veći energetski i prostorni kapacitet. Novim nivoom dobijate i mogućnost odabira ili unapređivanja jedne od 5 sposobnosti koje se najčesće aktiviraju tokom borbe i čije je trajanje vremenski ograničeno.

Grafika je brilijantna. Prelepi sistemi, odličan i deteljan dizajn stanica će zadiviti i najveće estete. Osim particle sistema koji je većinom iskopiran iz Freelancera, može se reći da je ova igra značajan pomak u žanru kada je pitanju grafika. Interfejs je jednostavan i lak za korišćenje, što je stvarno za pohvalu. Zvuk je osrednji, na momente se može reći i loš. Osim prepoznatljivih SFX zvukova mahom prekopiranih iz „znamo kojeg naslova“, ne postoji još mnogo od zvučne podloge vredno pomena. Igra ima hroničan nedostatak muzike, po kome su prepoznatljiva i njegova 2 uzora. Posebno bih istakao loše urađenu glasovnu glumu gde se izdvaja krajnje loš pokušaj da se glavnom protagonisti ove igre da britanski akcenat.

Darkstar One 15 Darkstar One 16 Darkstar One 01

U igri ćete većinu misija rešavati borbom, protiv nekoliko kompjuterski generisanih protivnika (tzv. Dogfight) bez obzira na tip misije koju obavljate. Ovo zna da bude iritantno i monotono na momente. Kao jednu od manjih mana igre bih takođe naveo i da prilagođavanje broda vašim igračkim afinitetima ne počinje odmah, već tek negde na pola, ako ne i pri kraju igre, što će usloviti da će te od početka pa do polovine igre uvek imati jedan uopšten skup opreme, bez obzira koji deo broda unapređivali. Igra je inače stabilna na svim konfiguracijama.

Darkstar One jer zasigurno igra vredna pažnje i toplo je preporučujem svima, posebno fanovima ovog žanra. Ma kakvi vaši igrački afiniteti bili, sumnjam da će kupovanje ove igre bit loš potez.

Naziv Igre:
DarkStar One
Žanr:
SF simulacija
Razvojni Tim:
Ascaron Entertainment
Izdavač:
CDV Entertainment
Datum izlaska:
14.08.2006
Veličina:
1 DVD
Ostatak screenshotova:
Darkstar One

Ocene:
Grafika : 92
Zvuk: 75
Gameplay: 85
Ukupna ocena:
84/100
Vrlo dobro

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*