Dark Messiah of Might and Magic opis


Razvijan od strane tima koji je zaslužan za izuzetan RPG Arx Fatalis, Dark Messiah nas vodi u potpuno novi interaktivni svet moći i mača. Igrač je u mogućnosti da razvija svog lika,da bude Warrior, Mage ili Assassin, sa mogućnošću kombinacije veština sve tri klase. U cilju razvijanja svog jedinstvenog lika, koji nije ograničen na samo jednu vrstu oružja.

Dark Messiah 48 Dark Messiah 35 Dark Messiah 20

U ulozi ste Sareth-a, kojeg je kao siroče pod svoje okrilje uzeo moćni čarobnjak Phenrig. Vaš glavni zadatak je da pronađete magični artifakt pod imenom Skull of Shadow. Tokom kampanje upoznaćete jos dva lika, Lennu i Xanu. Lenna je čarobnica koja će se pridružiti u nekim misijama i pomagati vam da dođete do Skull of Shadow-a. Xana je vaš čuvar (demon koji je ušao u vaše telo), koji ima ulogu vaše savesti, savetujući vas šta dalje da radite ili dajući vickaste komentare čisto da se razbije monotonija.

Segment u kome Dark Messiah prosto briljirira jeste borba i interaktivnost okoline što je posledica korišćenja fizike Soruce Engine-a. Isti Engine koji je pokretao Half-Life 2 pokreće i Dark Messiah, što znači da je zagarantovana vanserijska grafika i puno naprednih efekata koji će ozbiljno uposliti vaše grafičke kartice. Source engine je unapređen i verno oslikava i dočarava mračni svet Dark Messiah-a, s tim što je nivo hardverske zahtevnosti podignuta u odnosu na Half-Life 2. Vaš junak će se boriti sa velikom plejadom protivnika (većinom zombija, orkova i goblina), a naročito zanimljive borbe su one sa zaista ogromnim ogrovima i zmajevima (možete samo da zamislite borbu protiv 20x većeg protivnika od vas). Iako se vidi da su autori pokušali da priču učine što kvalitetnijom i primamljivijom za igrača, ona ipak, posle nešto dužeg igranja prestaje da vam drži pažnju. Ipak, plan autora je bio da u prvi plan stave borbe iz prvog lica, tako da se ovaj naslov spada u kategoriju FPS RPG. Prilikom igranja vas drži početno oduševljenje u vidu zaista zanimljivih poteza sa mačem, štapom, lukom ili bodežima koji stvarno oduševljavaju. Moguće je čak šutnuti protivnika u zid i ošamutiti ga i dok on leži bez svesti na zemlji, zabiti mu mač u grudi i rešiti ga muka. Takođe, možete svakog protivnika (sem ogrova, zmajeva i ogromnih vodenih zmija) gurnuti preko litice, nabiti na šiljke, iskoristiti bilo koji predmet u okolini protiv njega. Veoma je zanimljiv “backstab” potez koji vam omogućava brzu egzekuciju protivnika koji vas nisu primetili, tako što ih zaskočite iza leđa i zabijate im bodež u vrat. Prilikom duže borbe puni vam se Adrenaline bar (nešto kao Fatality za protivnika) čije iskorišćavanje rezultira smrću jednog ili više protivnika iz jednog udarca (propraćen usporenim snimkom datog udarca).

Dark Messiah 27 Dark Messiah 43 Dark Messiah 06

Kampanja je veoma linearna, sa nekoliko alternativnih putanja koje vode do istog cilja (jedino ima koristi korisiti ove putanje ako hoćete da zaskočite neprijatelje ili tražite tajna skrovišta sa specijalnim predmetima). Zanimljiv predah od borbe je kada naiđete na orkovsku kovačnicu, u kojoj imate mogućnost (ukoliko imate sirovine u vidu metalne poluge) da iskujete prilično jaka oružja koja vam mogu dati izuzetnu prednost u odnosu na neprijatelje. Dark Messiah vam u određenim trenucima pruža izbor daljeg toka radnje koji može uticati na to kakav kraj igre ćete videti (u smislu da li ćete u igri biti dobar ili loš). Xana vam kasnije daje moć da se transformišete u demonski oblik (veoma nalik Alienu) u kojem vam se povećava brzina kretanja, a za napadanje koristite rep ili kandže. Ovaj oblik vam izuzetno troši manu, pa ga je preporučljivo koristiti samo kad ima više protivnika zarad veće efikasnosti. Dark Messiah poseduje 12 poglavlja (velikih nivoa podeljenih na nekoliko malih load deonica) koja će vam pružiti oko 10-15 sati igranja. Dizajn nivoa je prilično čudno odrađen (u nekim slučajevima podseća na lavirint), pošto će vam se dešavati da čak 20 minuta tumarate po mračnim hodnicima očajnički tražeći izlaz do sledeće loading deonice.

Zvuk i glasovna gluma su veoma dobro odrađeni (naročito glasovna gluma Xane) i verno dočaravaju atmosferu u igri. Dark Messiah je razvijan od strane dva razvojna tima, na singleplayer kampanji je radio Arkane Studios (od kojih se očekivalo mnogo više nego što su nam ponudili u singleplayer-u), dok je na multiplayer-u radio Kuju entertainment. Dok je singleplayer segment prilično traljavo odrađen, muiltiplayer vam može doneti još mnogo dana zabave, pošto se u njemu ističe ono što je u Dark Messiahu najbolje implementirano, a to je izuzetno inovativna i interaktivna borba. Nažalost, igra je izuzetno bagovita, počev od povremenih izletanja u na Desktop (ne tako često ali dovoljno da zasmeta pri igranju), sve do iznenađujućeg bug-a sa oružjem (zamilslite da vam bodeži ostanu u ruci dok vi držite štit i mač u istim rukama?!).

Dok u nekim segmentima briljirira u drugim stagnira. Velika je šteta što razvojni tim nije ispravio brojne propuste koje je napravio (da mi je znati kako to beta testeri nisu primetili?!). Igra je obećavala puno i mogla je biti potencijalan hit, ali su je nažalost uništili slaba priča i razni bugovi.

 

Naziv Igre:
Dark Messiah of Might and Magic
Žanr:
FPS RPG
Razvojni Tim:
Arkane Studios
Izdavač:
Ubisoft
Datum izlaska:
Novembar 2006
Veličina:
1 DVD
Ostatak screenshotova:
Dark Messiah of Might and Magic

Ocene
Grafika: 92  
Zvuk: 80
Igrivost: 88
Ukupna ocena:
82/100
Vrlo Dobro

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*