Dante’s Inferno najava


Verovatno niko nije očekivao da će Danteova Božanstvena komedija, jedna od najpoznatijih epskih poema klasične italijanske književnosti i redovna lektira u srednjoj školi, poslužiti kao inspiracija za novu igru na kojoj EA Redwood Shores radi. Usvajajući poglavlje o devet krugova pakla, uz jednu bitnu borbu koja se odvija u čistilištu, ovaj razvojni tim pravi novo igralište za nas grešnike u kojem ćemo se suprotstavljati monstruoznim kreaturama, pa i samoj smrt. Najavljen kao akciona avantura u stilu nesumnjivo uspešnog konzolaškog serijala God of War, Dante’s Inferno je opravdano privukao pažnju. Izlazak igre, čiji je glavni junak mišićavi i spretni ratnik, umesto slabašnog pisca u potrazi za svojom dragom, zakazan je za početak 2010. godine.

Dante's Inferno 01 Dante's Inferno 02 Dante's Inferno 03

Teško da je u akcionoj igri moguće dočarati morbidnu filozofsku i religioznu fantaziju o paklu iz 14. veka, ali je celokupna postavka prilično primamljiva. Pakao, u kome se ova priča odvija, detaljno je opisan u samoj Božanstvenoj komediji, što razvojnom timu ostavlja samo da prati davno iscrtane koncepte, koristeći atmosferu i dorađujući već postojeće likove. Danteove unutrašnje borbe i otkrića o samom sebi i svojim grehovima biće i ovde prikazani ne samo akcijom, već i sinematicima. Ono, međutim, što predstavlja adut igre sasvim sigurno nisu njeni književni koreni – serijal  gotovo da je neprikosnoven na PlayStation konzolama, a u očima PC igrača je kao poslastica za koju su ostali uskraćeni. Obećanje da će Dante’s Inferno biti slična akciona avantura, pogotovo od strane autora prošlogodišnjeg prijatnog iznenađenja Dead Space, nije moglo da prođe neopaženo.

Dante je i ovde u potrazi za svojom izgubljenom dragom, Beatriče, koja je ubijena dok je on bio u krstaškom ratu i njena duša nepravedno kidnapovana od strane samog Lucifera. Kao i u poemi, moraće da napreduje kroz nivoe pakla, svaki strašniji od prethodnog, u kojima se nalaze duše onih podleglih iskušenjima raznih grehova: požudi, proždrljivosti, pohlepi, besu, jeresi, nasilju, prevari i izdaji.  Na početku, u čistilištu, moraće da se suoči sa samom Smrću, porazi je i otme njeno oružje – kosu. Ona se lako transformiše, koristi za borbu na daljinu ili izbliza, ili kao kuka za penjanje. Omogućava da heroj napada lakim i teškim zamasima, ređajući ih da bi napravio kombo napade i izveo završne poteze (fatalities). Osim borbe kosom i magijama koje može da baca, Dante će nositi veliki sveti krst koji monstruoznim spodobama i demonima u paklu preti božanskom svetom moći. Uspešno blokiranje protivničkog udarca daje mu pristup specijalnim potezima kojima  može da uzvrati. Eliminisanje neprijatelja koji jašu džinovske kreature nalik na minotaure Danteu daje priliku da ih pripitomi i sam uzjaše i krene u dalju borbu, pri čemu koristi njihove sposobnosti. Penjanje na minotaura i svrgavanje prethodnog jahača ostvaruje se pritiskanjem sekvence tastera koja se pojavljuje na ekranu.

Dante's Inferno 11 Dante's Inferno 12 Dante's Inferno 13

Zanimljivo je da će Dante napredujući nailaziti na duše koje mole za spasenje, pa će moralna odluka da li je neka duša vredna spasavanja ili je treba osuditi biti ostavljena igraču. Ovo nesumnjivo podseća na dileme nalik na one koje nam je servirao Bioshock. Bilo koju odluku da donesete, igra vas suočava sa quicktime događajem u kome treba brzo pritisnuti niz tastera, a uspeh vam donosi valutu kojom Dante može da unapređuje oružje i svoje sposobnosti. Autori najavljuju i da će pokušaj da se duša oslobodi iz pakla doneti teži izazov, ali i veću nagradu. Mnogi stihovi iz poeme naći će svoje mesto u igri, u službi naracije između akcionih sekvenci, produbljujući atmosferu. Pri svakom prelasku na sledeći nivo, Dante će se suočiti sa flashback-om iz svog života, vezanim za određeni greh koji je počinio. Misija spasavanja Beatriče postepeno dobija svoj smisao kao pakleno putovanje na putu samospoznaje i iskupljenja.

Na ovom projektu sa razvojnim timom sarađuju vodeći dizajner igre God of War 2 Michael Cheng i nagrađivani holivudski scenarista čije ime nije otkriveno javnosti. Najviše uticaja na vizuelni dizajn svakako je imao Wayne Barlowe, poznat po svom radu na kreaturama iz pakla u filmovima Hellboy serijala, koji je pod utiskom koji je na njega ostavila Božanstvena komedija napravio niz slika nazvanih Barlowe’s Inferno.

Dante's Inferno 05 Dante's Inferno 06 Dante's Inferno 09

Bukvalno preslikani gameplay i kontrole iz spomenutog konzolnog hita mogu biti pametno iskorišćena parola „zašto menjati ono što već odlično funkcioniše“ ili jednostavna lenjost i neinventivnost. S obzirom na to da nas od izlaska deli gotovo godinu dana, ne možemo suditi o uspešnosti same igre i slobodne interpretacije jednog književnog dela na ovakvom mediju. Ostaje nam samo da se nadamo zanimljivoj akcionoj avanturi iz trećeg lica koja će podići nivo adrenalina i doneti sate zabave igračima, kako na PC-ju tako i na PS3 i Xbox360 konzolama.

Naziv igre: Dante's Inferno
Žanr igre: Akciona avantura
Razvojni tim: EA Redwood Shores
Izdavač: Electronic Arts
Datum izlaska: 2010.
Screenshot-ovi: Dante's Inferno
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*