Damnation najava


Od moda do kompletne igre

Takmičenje "$1,000,000 NVIDIA Make Something Unreal" 2005. zamišljeno je kao prilika da neafirmisani dizajneri igara privuku pažnju javnosti prezentujući svoj mod za Unreal Tournament 2004. Najbolji mod, Red Orchestra, odneo je prvu nagradu, što je autorima omogućilo da od singleplayer moda naprave samostalni multiplayer taktički FPS. Mod razvojnog tima Blue Omega, akcioni FPS pod nazivom Damnation, osvojio je drugo mesto na ovom takmičenju, a njegovi autori uveliko rade na finaliziranju kompletne igre planirane za zimu 2008.

Damnation je FPS na divljem zapadu u alternativnoj prošlosti gde Američki građanski rat nije bio završen nakon četiri godine već je besneo čak i početkom 20. veka. Pokušaji dobijanja prevlasti u neprekidnim sukobima vodili su ka ubrzanoj industrijalizaciji i tehnološkom napretku, što znači da ćete rukovati vozilima i oružjima koja su mnogo naprednija od onoga što biste očekivali da susretnete 1920. godine na divljem zapadu. Međutim, teško da se Damnation može definisati kao klasični FPS iz trećeg lica, iako po izvođenju podseća na Gears of War, koji je i bio uzor autorima. Naime, ovde ćete u cilju savladavanja terena morati da se poput princa iz Persije ili Lare Kroft verete po liticama, spuštate žicanim linijama i preskačete provalije.

Damnation 08 Damnation 09 Damnation 15

Alternativna istorija Amerike

Unija i Konfederacija, prilično oslabljene u teškim sukobima, pokušavaju da na zapadu nađu nove resurse, jer su ubrzani tehnološki napredak i neprestano ratovanje iscrpli zalihe prirodnih resursa na istočnoj obali. Preskot (Prescott), korumpirani industrijalac koji se obogatio kao diler oružja, vidi ovo kao priliku da svojom privatnom armijom, istreniranom i naoružanom do zuba, uništi obe sukobljene strane i postavi svoju vladavinu. Gerilska grupa pobunjenika pod imenom Peacekeepers, kojoj pripada i vaš lik, kapetan Hamilton Rurk (Hamilton Rourke), pokušava da spreči Preskota u ostvarenju njegove mračne ideje o dominaciji. Rurk, međutim, ima još jednu motivaciju: osvetu za smrt verenice.   

Avantura i FPS

Autori obećavaju da će se mape prostirati preko velikih prostranstava, i horizontalno i vertikalno, sa desetak različitih puteva kojima će biti moguće dostići željenu lokaciju. Ovo je igra u kojoj je neophodno istraživanje okoline, jer ne postoji mini mapa ni pogled odozgo koji bi vam dao pregled terena. Umesto toga, penjanje na višu lokaciju omogućiće bolji vidik, a istraživanje i osmatranje otkriti nove puteve koje možete koristiti da biste stigli na cilj. Visoke litice i provalije teško da su prepreka za vašeg junaka zahvaljujući njegovim akrobatskim sposobnostima; moći ćete da se penjete, skačete, da se zaljuljate i izvedete salto, da kliznete ispod prepreke ili da je preskočite. Ukoliko se pažljivo šunjate verući se po liticama iznad neprijateljskog kampa, moći ćete da izaberete dobro mesto s koga ćete moći da skidate neprijatelje snajperom. Međutim, ako vas ugledaju, protivnici će zapucati ako ste u dometu njihovog naoružanja ili krenuti za vama, najčešće istim putem kojim ste se vi peli, jer su i sami sposobni da savladavaju visinske prepreke. Iako ima ove elemente platformske igre, Damnation je pre svega pucačina i kao takva lakše oprašta nepreciznost pri doskoku i izvođenju akrobacija, pa pentranje i skakanje neće biti puno frustracija ukoliko se u njima lošije snalazite.

 

Damnation 02 Damnation 06 Damnation 11

Rurk koristi Spirit vision – moć da se skoncentriše i dobije viziju gde se koji neprijatelji nalaze (nešto slično smo videli u Assassin's Creed). Vizija će neprijatelje obojiti u crveno, a članove tima u plavo, čak iako se nalaze u zaklonu iza kojeg ih normalnim vidom ne možete uočiti. Ova moć može da se koristi jedino kada nemate oružje u rukama, što vas ostavlja ranjivog na napade ukoliko niste dobro sakriveni.

Borbe će biti dinamične i brze, a iako nema sistema korišćenja zaklona kao u Gears of War (sticky cover) možete koristiti teren kao prirodni zaklon. Istovremeno možete da nosite maksimalno tri različita oružja, a neka od njih su pištolj, automatski revolver, puška sa tri cevi, raketni bacač, railgun, varijacije snajpera i mine. Kada ste na zemlji i počnete da pucate, kamera će vam se nalaziti iznad ramena radi lakšeg nišanjenja. Na misije ćete ići zajedno sa još par članova tima, koji su kontrolisani AI-jem.

Damnation 10Damnation 13Damnation 19

Igra će moći da se igra kooperativno, a drugi igrač može da uskoči kad poželi u ulogu nekog od Rurkovih članova tima. Multiplayer sadrži standardne tipove igara kao što su Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag i King of the Hill. Spirit vision će u multiplayer-u moći da koristi svaki igrač, na sopstveni rizik jer je akcija brza i ne dozvoljava da se duže zadržite na jednom mestu, pogotovo što tada ne možete da koristite oružje. Svi modovi dozvoljavaju do osam igrača.

Neobična tema steampunk-a na divljem zapadu, kombinacija brze pucačine sa akrobacijama i multiplayer obećavaju dobru zabavu. Ostaje da vidimo kako će se Blue Omega tim snaći u realizaciji svoje prve igre i koliko će na njen prijem kod igrača uticati to što izlazi nakon dugo očekivanih hitova ove jeseni.

Naziv igre: Damnation
Žanr igre: Akcioni FPS
Razvojni tim: Blue Omega Entertainment
Izdavač: Codemasters
Datum izlaska: decembar 2008.
Screenshot-ovi: Damnation
Diskutujte o igri i najavi na forumu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*