Crysis Warhead opis


Svako ko je odigrao Crysis, mora priznati da su momci iz Crytek-a krajem prošle godine izbacili fenomenalan FPS sa fotorealističnom grafikom, odličnom fizikom, filmskim efektima i atmosferom. Naravno, da bi igru pokrenuli u punom sjaju, onako kako je i predviđeno, za pun užitak bio je potreban (kao i sada) PC iz budućnosti sa dovoljno video memorije i brzim višejezgarnim procesorom kako ne bi štucao, grcao i vrištao u agoniji dok renderuje neverovatno veliku količinu detalja na ekranu. Nakon nešto manje od godinu dana od pojavljivanja Crysis-a, Crytek je izbacio Crysis Warhead, igru koja se ne može nazvati nastavkom, a saznaćete i zašto.

Crysis Warhead 13 Crysis Warhead 32 Crysis Warhead 39

Psihotičan Psycho

Crysis Warhead vas stavlja u high-tech odelo britanskog operativca Psycho Sykes-a, koji je u originalu bio manje-više sporedan lik iz Nomadovog tima, sa radnjom koja se odvija paralelno sa onom iz prve igre, ali na drugoj strani ostrva. Dakle, priča se ne odvija ni pre ni nakon događaja Crysis-a, pa Warhead više liči na samostalnu ekspanziju ili skup dodatnih misija. Sve ovo ukazuje na to da je i temelj priče identičan onom iz prve igre – na tropskom ostrvu otkriven je artefakt koga, pored Koreanaca, žele da se dokopaju i Amerikanci, kada počinje i invazija biomehaničkih kreatura iz broda skrivenog ispod planine u centralnom delu ostrva. Uvodni sinematik na početku u startu će vam prikazati kakva je ličnost Psycho, ali i kakvu igru možete da očekujete. Sve što je imao prethodnik zadržao je i Warhead, samo u još većoj meri, pa su džungle sada gušće, okruženja detaljnija sa još više Koreanaca i letećih vanzemaljaca. Igra je veoma slična prethodniku uz malo manje slobode za istraživanje okoliša, ali i mnogo više akcije. Dakle, nivoi su sada malo linearniji, ali vam neće dati ni sekund mira do samog kraja.

U Crysis-u je bilo potrebno dosta vremena do pojave malih zelenih (u ovom slučaju velikih plavih), sa otvorenim nivoima u potpunosti fokusiranim na borbu sa koreanskom armijom. U Warhead-u Koreanci nisu ništa manje ubojiti ni pametni (naročito na višim nivoima težine), s tim što vanzemaljci sada na scenu stupaju mnogo ranije. Ovo je Crysis do kraja prve polovine činilo pomalo dosadnim, a Warhead to menja iz korena i definitivno spada u jedan od najuzbudljivijih akcionih naslova ikad napravljenih. Mnogi fanovi su priželjkivali nastavak sa manje aliena, a Warhead će im verovatno promeniti mišljenje – zaboraviće koliko puta su se sreli sa svetlećim plavim oktopodima i Koreancima u isto vreme u neverovatno napetim okršajima.

Crysis Warhead 56 Crysis Warhead 6 Crysis Warhead 9

Brže, bolje, agresivnije

Kao i u Crysis-u, ključna komponenta Warhed-a je nanoodelo koje Psycho nosi. Ovaj napredni vojni high-tech modni detalj je identičan Nomadovom i dozvoljava vam da u trenutku postanete snažniji, brži, otporniji i nevidljivi na određeni vremenski period – do gubljenja energije odela koja se nakon kratkog vremena regeneriše. Mogućnost da se gotovo trenutno prebacite iz jednog moda u drugi neskriptovane borbe pretvara u filmske, sa vegetacijom, predmetima, vozilima i beživotnm telima koja lete na sve strane pred nezaustavljivom ubilačkom mašinom – Psycho-m. Neke će nervirati brža potrošnja energije odela, ali jednom kada naučite da pravilno koristite njegove mogućnosti u različitim situacijama sigurno ćete promeniti mišljenje.

Fokus igre je na velikim okršajima, bilo da napadate prelepu plažu punu Koreanaca, jurcate oklopnim vozilima (što ćete raditi često) dok ispaljujete ogromnu količinu olova velikog kalibra na neprijatelja, bacate eksplozivnu burad ili branite grupu saboraca od napada vanzemaljaca. Pauze između borbi gotovo i da ne postoje, a može se desiti da jednu bitku prenesete u drugu. Dešavaće se da navučete vanzemaljce na Koreance i posmatrate kako se međusobno ubijaju ili da bežeći od jedne grupe aliena naletite na drugu. Sada je napucavanje sa biomehaničkim oktopodima interesantnije nego u Crysis-u. Njihov AI je ovog puta malo izmenjen i borba sa njima više nije tako iritirajuća – manje su nasrtljivi i više će vas napadati sa distance. Teren i nivoi su konfigurisani drugačije, pa je igra malo linearnija od originala, što ipak neće uskratiti brojne mogućnosti u taktiziranju i razgledanju prelepog okoliša. Promenu su doživele i cut-scene u endžinu igre koje više nisu iz prvog lica, već su režirane u pravom holivudskom stilu sa detaljnim, ali malo isforsiranim, emotivnim kadrovima ekspresija lica glavnih likova koji znaju da budu duži nego što bi trebalo. Još jedna, možda i najveća mana igre je dužina kampanje kroz koju možete da protrčite za 5 do 7 sati, što će zbog neverovatno dobre akcije i atmosfere delovati još kraće.

Crysis Warhead 1 Crysis Warhead 16 Crysis Warhead 2

Nove igračke

Naravno, šta bi jedan – nazovimo ga nastavak – bio bez novog oružja? Sada pištolj možete da zamenite uzijem, a kada u rukama držite dva, bliske borbe stvaraju pravi adrenaline rush dok bržim rafalom uz zujanje i vatru iz cevi rešetate Koreance na par metara od vas. Možda najinteresantnija novina u arsenalu je bacač granata sa burencetom za šest ekspozivnih loptica, koje će predstavljati pravu malu ličnu artiljeriju za dizanje u vazduh grupe neprijatelja. Većina oružja je ostala ista uz malo redizajnirane modele, a povremeno ćete naleteti i na protivtenkovske mine, koje verovatno nećete ni koristiti. Na nižim stepenima težine municiju prikupljate jednostavnim prelaženjem preko nje, bez potrebe za pritiskom tastera F i skretanja pažnje sa akcije. Najbolje oružje će vam biti odelo koje će vas uz pravilnu upotrebu izvući iz bilo koje situacije.

Monstrum za monstruma

A sada ono što svi nestrpljivo očekujete – performanse. Crytek je obećao da će Warhead izgledati bolje, ali i da će raditi bolje od Crysis-a. Naravno, većina je ovu izjavu dočekala sa određenom dozom neverice… Da, Warhead definitivno radi bolje i izgleda bolje od Crysis-a (ako je to uopšte moguće). CryEngine2 je malo zategnut i unapređen, pa možete da očekujete još oštrije, fotorealistične teksture terena, prirodnije osvetljenje i lepše i "punije" eksplozije. Na C2D E8200 procesoru na 3.4GHz, 2GB ram-a GeForce 8800GT grafičkoj karti Warhead ima sasvim pristojan broj frejmova u rezoluciji 1680×1050 sa skoro svim grafičkim setovanjima na Enthusiast. Sigurno se pitate sta je Enthusiast? Neko iz Crytek-a je došao na ideju da se u Warhead-u Very High preimenuje u Enthusiast, High u Gamer, Medium u Mainstream i Low u Minimum, a najviša grafička setovanja koja su u Crysis-u bila rezervisana za Vistu  DX10 sada su dostupna i na Windows XP-u. Bolje performanse jesu postignute dodatnom optimizacijom endžina, ali verovatno i drugačijom konfiguracijom terena, koji je dobrim delom igre malo više klaustrofobičan od onog Crysis-u. Prizori ka što su visoki talasi u trenutku pretvoreni u led, nosač aviona okovan ledenim zidovima, iako zvuči otrcano – ostaviće vas bez daha. Zvučna podloga nije ništa manje impresivna od vizuelne, pa će muzika, napucavanje, eksplozije i krici aliena zajedno sa dobrim zvučnim sistemom delovati neverovatno dobro  i u ogromnoj meri utiču na sveukupan osećaj tokom igranja. Ukratko, Warhead je trenutno najlepša igra koja postoji, čija je zahtevnost u potpunosti opravdana. Ako imate mašine koje nisu u stanju da poteraju ovu igru na medium/high detaljima, bolje je se klonite i sačekajte upgrade.

Crysis Warhead 49 Crysis Warhead 50 Crysis Warhead 52

Jeftina ulaznica

Da se Crysis Warhead pojavio pre par meseci, mogao je biti pravi letnji interaktivni blockbuster, i ako je mnogo više napakovan akcijom od originala, ipak i pričom uspeva da održi konstantnu napetost i zadovoljstvo. Crysis vam  daje veliki izbor i slobodu pri taktiziranju, a Warhead (za 1499 dinara) to čini još više i naklonjeniji je onima koji su Crysis smatrali malo sporijom igrom. Napetost i priliv adrenalina koje Crytek ovim naslovom uspeva da izazove kod igrača retko se sreće u video igrama. Warhead je tip igre koju je teško igrati dugo, ne zato što je loša, već zato što vrši agresivan napad na sva vaša čula.

Naziv igre: Crysis Warhead
Žanr igre: FPS
Razvojni tim: Crytek
Izdavač: Electronic Arts
Datum izlaska: 12. septembar 2008.
Veličina: 2 DL-DVD-a
Screenshot-ovi: Crysis Warhead
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: Intel P4 2.8 GHz / AMD Athlon 2800+ / Intel Core 2 Duo 2.0 GHz
RAM: 1 GB
VGA: NVIDIA 6800 GT 256 MB / ATI 9800 Pro 256 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: Intel Core 2 Duo 2.2GHz / AMD 64 X2 4400+
RAM: 2 GB
VGA: NVIDIA GeForce 8800 GTS 640 MB/ ATI Radeon HD 2900 XT  512 MB

Ocene:
Grafika: 96
Zvuk: 90
Igrivost: 91
90/100 Izvanredno

+ Atmosfera, akcija, fotorealistična grafika, zvučna podloga, cena
– Kratka kampanja, linearnija od Crysis-a, priča je mogla biti bolja, sitni bagovi

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*